BL: Veiterän voittoputki jatkuu

Veiterä oli tänään kotikentällään ylivoimainen Itä-Helsingin Botniaa vastaan. Lopputulos 11–2 kertoo tämän hetkisestä tasoerosta.

Harvoin 90 minuutin pallopeliottelu on selvä jo 3 minuutin ja 28 sekunnin pelaamisen jälkeen. 3:28 oli tänään se aika, jossa mahtavaan alkukaudenvireeseen yltynyt Tero ”Tepi” Liimatainen oli tehnyt puhtaan hattuempun ja samalla selvää Botnian kovaksi kehutusta puolustuksesta. Eri medioissa arvuuteltiinkin, että olisiko tuo jo peräti Suomen ennätys hattutemppuilussa jääpallon saati muidenkin mailapelien alalla?

Päivän peliä hallitsi paitsi kotijoukkueen ylivoima myös kurjat olosuhteet sekä kolmaskin asia, johon palataan raportin lopulla.

– Nojoo, olihan se keli tänään, lausahti pelin jälkeen haastatteluun metsästetty jj Lauri Segerman.

– Ekan jakson alussa saatiin vähän aikaa pelattua ja tuloskin kertoo siitä. Sitten se lumipyry muuttui rännäksi ja peli meni lähinnä pitkän lyömiseksi. No tulosta tuli siinäkin, mutta eihän tämä mitään jääpallojuhlaa ollut.

Toisen jakson myötä sade muuttui vesisateeksi ja jää oli suhteellisen hyvin pelattavissa. Näin Segerman:

– Kenttämiehet tekivät kyllä tauolla kovasti töitä, mutta eivät hekään vesisateelle mitään mahtaneet. Usein sanotaan, että jään pinta menee ”appelsiinille”, mutta kyllä se oli pikemminkin ”santapaperia” tai ”kiivi-hedelmää”. Siinä kuitenkin pelattiin ja voitto saatiin.

Teuvo Liimataisen superalun jälkeen ote oli kokolailla Veiterällä. Ensimmäisen jakson muista Veiterä-maaleista vastasivat Eetu Peuhkuri (2) ja Aksi Seppänen. Teukka iski vielä neljännenkin, numeroissa 7–1 mentiin pitämään sadetta.

Toisella puolikkaalla tosiaan lumisade oli vaihtunut vesisateeksi ja sama meno jatkui.

– Tuleepa vaan mieleen, että mitä tulos olisikaan ollut, jos olisi päästy speegelijäälle. No, nyt pelattiin näin.

Ottelun toisella jaksolla Botnia maaliverkkoon osui toistamiseen Aksi Seppänen, Janne Hauska ja Andy Ropo kahdesti. Botnia maaleista toinen syntyi 1. jakson lopulla (Artem Lapshin) ja 86. minuutilla (Matti Islander).

Oravuo ja Äikäs pisteille

Joukkueenjohtaja Segerman nosti haastattelussa esille päävalmentaja Aleksei Nikishovin aktiivisen otteen ajaa nuoria P21-ikäisiä pelaajia osaksi edustusjoukkuetta. Tänään Bandyliiga-avauksen tekivät maalivahtina toisella puolikkaalla pelannut Jere Oravuo ja Ruotsista vaihto-opiskeluvuodelta Veiterään palannut Kerkko Äikäs.

– Minä nostan hattua Alekseille siitä, että hän ohjaa nuoria näin vahvasti mukaan edariin, tässä suhteessa Veiterässä on tapahtunut kyllä merkittävä käänne. Meillä on erittäin vahva perusrunko joukkueessa, mutta Aleksei haluaa myös nuorille vastuuta. Sekä Jere että Kerkko nappasivat myös ensimmäiset syöttöpisteet tänään, joten kyllä he miehekkäästi vastasivat haasteeseen, sanoi Lauri Segerman.

Tästä voi vielä tsekata ottelun kulun: Pöytäkirja

Huolta erotuomaritoiminnan tulevaisuudesta

Veiterän ylivoiman ja sääolojen lisäksi yksi puheenaihe on tuomaritilanne Suomessa. Lauri Segerman on tästä hyvin huolissaan:

– Jotain pitäisi kyllä tilanteelle tehdä. Jos tiedettäisiin mitä, niin se olisi varmaan jo tehty! Nyt olisi korkea aika jääpalloliiton ja Jääpallon valioerotuomarikerhon istua yhteiseen pöytään ja kuultava seurojen, niin bandyliigajoukkueiden kuin nuorten peleissä olevien ryhmien, huoli siitä, että näin ei voi jatkua.

Segerman kysyy, että onko oikein, että tuomaritoiminta perustuu paikallistasolla erotuomarikerhoihin ja liigassa Jvek:n toimintaan. Onko pelissä liian monta kokkia ja toiminta hajautuu liikaa?

– Mikä liiton rooli on tässä, pitäisikö sitä Ruotsin mallin mukaisesti terävöittää? Entä miten seurat voisivat tukea tai kannustaa nuoria tulemaan mukaan erotuomaritoimintaan, tämäkin pitäisi jotenkin linjata. Seuralla ei oikein voi olla ”omia” tuomareita – minusta liiton olisi oltava tässä aktiivisempi osapuoli.

– Paitsi, että yleisesti ollaan huolestuneita erotuomarien määrästä, suorastaan riittävyydestä, niin toinen juttu on yleinen erotuomarilinja peleissä. Näyttäisi siltä, että pohjoisessa, eli Oulussa ja Torniossa, tuomaritoiminta on laadukasta ja tietysti heidän pääsy mukaan Ruotsin sarjoihin on tärkeä asia. Miten hyvää toimintamallia voisi saada liikkeelle myös etelässä.

– En sano, että Veiterä olisi yksin kärsinyt linjattomuudesta tänään tai aiemmin, mutta kyllä tämä asia huolettaa seuroja ja vaikkapa Bandyliigajoukkueissa mukana olevia toimijoita. Ristiriita on siinä, että samaan aikaan kun seuratoiminnassa ollaan ottamassa toiminnallisia ja urheilullisia harppauksia, ja riskejä, kohti kansainvälistä toimintaa, niin erotuomareiden osalta toiminta ja linja menevät alaspäin, murehti Lauri Segerman.

– Minusta tästä pitäisi käydä rakentavaa ja kannustavaa keskustelua. En tarkoita, että Veiterän edustusjoukkue olisi yksin vaatimassa ”parempia tuomareita” omiin peleihimme, vaan haaste on laajempi ja siihen jääpalloväki odottaa liitolta reagointia ja aktiivisuutta. Veiterä varmaan voi olla yksi keskusteluosapuoli asiassa ja tiedän, että monilla muillakin paikkakunnilla on vastaavia huolia, pohdiskeli Lauri Segerman vakavan aiheen äärellä.

Viikolla valmistaudutaan pohjoisen reissulle

Veiterän edustusjoukkueen pelit jatkuvat seuraavana viikonloppuna, la 2.12. Torniossa ja su 3.12. Oulussa. Reissu on haastava:

– Aivan varmasti LRK Tornio on yksi kovimpia joukkueita kotikentällään. Sehän suorastaan vilisee maajoukkuemiehiä ja heillä on mahtava määrä rutiiniosaamista sekä nuoruuden intoa. Nähtäväksi jää, miten heidän pelinsä on hitsautumassa yhteen. Kova peli on varmasti tulossa ja lähdemme nöyrin mielin haastamaan heidät.

– OLS:n kausi on alkanut hieman ailahdellen, mutta heitäkään ei pidä aliarvioida lainkaan. Kova peli on tulossa siitäkin ja Pakkala on aina vierasjoukkueille hankala paikka pelata. Olen ymmärtänyt viimeaikaisista viesteistä niin, että jääpallon asema jälleen parantumassa pohjoisessa ja ensi viikonloppuna mittaamme sen nykykunnon, päätti Segerman haastattelun.

Seuraavan kerran Veiterä pelaa kotikentällään keskiviikkona 13.12., jolloin HIFK saapuu Kisapuistoon.

Bandytoimitus