Kaappaus Mikkelissä

1. semifinaali: Kampparit – Veiterä 4–5m ja. (2–3)

Santtu ”Sane” Nurmen jatkoaikamaalilla Veiterä nappasi tärkeän välierävoiton Mikkelin Hänskissä. Sarjaykkönen Kampparit tarjosi hyvän vastuksen, mutta Veiterä tarjosi isännille ensimmäisen tappion kotikentällä.

Peli päästiin pelaamaan hyvissä, mutta aavistuksen kylmissä olosuhteissa. Rapsakka 18–19 asteen pakkanen lie karkottanut laajat kansanjoukot pois ulkoilmaharrastuksen parista ja jääpallokauden tärkeimpiä pelejä oli seuraamassa parisen sataa innokkaita Kamppi-fania. Tämä oli varmaan illan ensimmäinen pettymys kotijoukkueelle.

Ottelun alku oli molemmilta joukkueilta yrittelijästä, mutta samalla varovaista peliä. Lehtereille välittyi se, että molemmat joukkueet tuntevat hyvin toisensa pelitavan. Veiterältä oli vakirosterista poissa sairastumisen takia puolustuksen kovaluinen luutija Emil Segerman, ja Kamppareilta puolestaan kulmurispesialisti Janne Hauska – kentän reunalta tihkuneiden tietojen perusteella JHauska ei enää mahtuisi Kamppareiden pelaavaan kokoonpanoon. Saapas nähdä?

Veiterälle osui tehokas kolmeminuuttinen 10 peliminuutin jälkeen: ensin Tuomas Antikainen tirvautti Veiterän johtoon tilanteesta, jossa Christian Laibert toi pallon hyvällä vauhdilla ylös. 2–0-numerot syntyivät vapaalyönnistä, jossa Ere Verhelä tinttasi Eetu Peuhkurin avauksesta. Vapari ammuttiin noin 22 metristä eikä Kamppi-veska Lasse Korhonen millään ehtinyt ”Ersan” ampuman lyönnin eteen. Ja vain minuutti tästä, niin Matias Lehtonen rävisti suoraan EPeuhkurin passaamasta kulmasta jo kolmannen maalin valkoisissa paidoissa pelanneelle Veiterälle.

Kampparit saivat oman koneensa käyntiin pian tämän jälkeen: 16. minuutilla Santeri Laitinen asettui kulmurissa keskelle ja siitä yläkulmaan: taululle 1–3. Peli jatkui tasaisena ja Kamppareiden pelinteko tukittiin keskialueella ja Veiterän puolustus oli tiivis. Kuitenkin Vallu Hauska kuritti kulmurista kasvattajaseuraansa pelin 27. minuutilla: 2–3 oli pelitilanteisiin nähden kohtuullinen puoliaikatulos.

Ana/lyyttisen Veiterä-katsomon pohdinta puoliajalla oli, että Kampit olivat olleet kenttäpelissä pallon kanssa aktiivisempia , ja Veiterä oli ehkä onnekkaampi lyöntipelissä. Lämmin Kabanossi ja mehu lämmitti mieltä.

Toista jaksoa odoteltiin pakkasen kiristyessä. Samalla kiristyivät myös mikkeliläiskatsomon kommentit Veiterän pelistä ja osin myös tuomarikolmikon toiminnasta, kun Joonas Peuhkuri osui paluupalloon 58. minuutilla ja vei vieraat jo 2–4-johtoon. Kampparit vaikuttivat tässä vaiheessa aseettomalta Veiterän tiiviin koko joukkueen puolustuspelin edessä.

Käytännössä koko toinen jakso pelattiin Veiterän otteessa: joukkue paransi ensijaksolta luisteluaan, syöttöfrekvenssiä ja pelin levitystä. Veiterä pystyi tuomaan vaarallisia hyökkäyksiä molempien sivuhalvien, Ere Verhelän ja Matias Lehtosen kautta. Hänskissä nähtiin, että Bandyliigan runkosarjan ykkösjoukkue Kampparit juoksi perässä ja Veiterä juoksutti Kamppareiden kärkikarvaajaa Elmeri Hämäläistä ”pitkässä liekassa”.

Toisen jakson aikana Hännin lehtereille paljastui myös, että siinä missä Veiterän maankuulussa maalilaulussa sanotaan, että ”Hauska heittää pikkukikkaa…”, niin tänään entinen Veiterä-pelaaja Tomi Hauska heitti pelissä ns. pikkusikaa tilanteiden ulkopuolella, tuomareiden katseilta piilossa – vaikuttaen näin Veiterä-pelaajien mentaliteettiin. Ovelaa, mutta ehkä tähän lajiin kuulumatonta?

Kampparit kiihdytti kuitenkin tahtia myös pelin puolella ja Rasmus Kettunen iski tahtomaalin 81. minuutilla ja toi isännät jo maalin päähän, pelin rakentamisesta vastasi THauskan sijasta mainiosti tänään pelannut Aki Manninen. Pian tämän jälkeen Kampparit otti aikalisän ja alkoi kaamea Kamppareiden painostusjakso: 86. minuutilla Veiterän Johan Segerman katkaisi Kamppisyötön pelaamalla pitkällään jään pinnassa ja päädumari Matsolof Gustafsson määräsi pienen pohdinnan jälkeen pallon pilkulle ja ”Untin” istumaan sabotaasijäähyä. Ässä-Laitisen ampuma pilkku viuhui kuitenkin ohi ja Veiterän johtoasema säilyi.

Aivan pelin lopulla Kampparit saivat 10. kulmatilanteensa, jossa Topi Saukkonen yllätti etupaikalta Veiterä-ryysin ja lämäsi pallon reppuun ohi hölmistyneen Veiterä-puolustuksen. Höh? Maali syntyi pelin 90. minuutilla – eli 11. hetkellä Kamppareiden kannalta. Vielä pelattiin lisäaika loppuun ja sitten oli edessä 2 x 10 minuutin jatkoaika. Se ratkeaisi ”maalista poikki” -periaatteella – muussa tapauksessa paikalla värjötellyttä yleisöä (noin 56 henkeä) hellittäisiin rankkarikisalla. Voittaja piti saada selville.

Kampparit aloitti jatkoajan aktiivisesti ja saivat aivan jatkoajan alkuun kulman. Se onneksi kestettiin ja peli asettui uomiinsa: Veiterä oli lopulta aktiivisempi ja pelin 97. minuutilla EPeuhkuri katkaisi keskialueella Kamppareiden hyökkäyksen, siirsi pallon täydessä vauhdissa olleelle Mölli Laibertille, joka puolestaan jatkoi peliä Niklas Valtaselle. Hän löysi maalin edustan ruuhkasta Santtu Nurmen, jonka osumalla peli poikki ja Veiterä voittoon. Katsojat pääsivät kotiinsa.

Kamppareiden ryhmästä on nostettava esiin aktiivisesti pelanneen Elmeri Hämäläisen ja ratkaisevan tasoitusmaalin iskeneen Topi Saukkosen lisäksi ennakkoluulottomasti palloa pitäneen ja ahnaasti maalipaikoille edennyt Simo Huotelin – voimme olla varmoja, että hänestä on iloa pitkäksi aikaa suomalaiselle jääpallolle.

Veiterästä erottui Tuomas Antikaisen iso rooli keskialueen pelin rytmittäjänä sekä JPeuhkuri, jonka rooli joukkueelle on entistä tärkeämpi: vaikka hän ei ehkä ole liigan nopein luistelija, niin hänen peliälynsä, sijoittuminen ja syöttötarkkuus ovat vertaansa vailla. Kokeneen pelimiehen otteet kertovat rauhallisuudesta ja tuovat varmuutta myös Veiterän nuoremmille hyökkäyspään pelaajille. Myös Paavo ”Mosse” Huuhtanen on nostanut tasoaan kauden aikana ja tarjoaa hyvän lisän keskialueen pelin tekemiseen. Veiterä maalilla pelannut Joonas Kankkunen kiitti luottamuksesta ja pelasi tänään varmasti.

Ottelupöytis

Pelin jälkeen Veiterän päävalkka Tero Nieminen oli tyytyväinen:

Veiterä nappasi itselleen kotiedun ja on valmiina toiseen semifinaalisarjan osaotteluun lauantaina 25.2. Kisapuistossa. Jännittävän ottelusarjan toinen peli alkaa kello 16 – säätiedotusten mukaan mukavassa talvisäässä. Porissa kotijoukkue Narukerä kaatoi Akilleksen (4–1) ja on askeleen lähempänä finaalipaikkaa.

Tervetuloa lauantaina Kisapuistoon kannustamaan Veiterä voittoon!

Bandytoimitus