Lauri ”Lare” Segerman 60 vuotta
Lappeenrantalaisessa jääpallossa pitkään vaikuttanut pelaaja, valmentaja, joukkueenjohtaja, luistelukoulunopettaja ja seuratoiminnan tukija, Lauri Segerman täyttää tänään 60 vuotta. Seuraväki onnittelee!
Bandytoimitus tavoitti kaikkien tunteman Lare Segermanin kesken lohen savustusta Savitaipaleen Sorronniemen maisemista. Kuluneen kevään ja kesän aikana Lauri on ihastuttavan vaimonsa Sirpan kanssa pystyttänyt heille uutta kotia ”Sipun” lapsuuden maisemiin.
–Kiirettä on pitänyt, mutta alkaa vaikuttaa hyvältä. Kesä on mennyt mukavasti ja asiat ovat jiirissä.
Lauri kertoili toimitukselle omaan rauhalliseen tapaansa historiaansa jääpallon parissa:
–Ootas… se oli niin, että ensin oltiin mukana paikallisessa korttelikiekossa ja taisin olla 10-vuotias kun menin mukaan jääpalloon. Asuimme silloin lähellä Vanhista ja kun teitä ei hiekoitettu, niin luistimet kotona jalkaan siitä suoraan kentälle! Ajatella, siitäkin jo puoli vuosisataa aikaa…
–Täytyy sanoa, että Vanhis on minun ”kotikenttä”, Lauri muistelee.
–Ja kyllähän toki isoveljen esimerkki kannusti mukaan jääpalloon. Lajina jääpallo on jäänyt sydämeen ja seuraan kyllä edelleen lajia hyvin tarkasti niin Lappeenrannassa kuin muuallakin.
Lauri kertaa junnuvuosia:
–Jääpallon lisäksi pelattiin tietysti kesällä jalkapalloa Lapassa ja yleisurheiltiin ahkerasti. Se antoi hyvää pohjaa jääpallolle. Lisäksi muistan käyneeni kerran Namikan koripallotreeneissä, mutta sattuneesta syystä se jäi siihen. Huomasin olevani vähän lyhyt siihen lajiin.
–Pikkupoikana harrastin lisäksi painia, vähän kuin yksilölajina joukkuepelien futiksen ja jääpallon lisäksi.
–Veiterän edustukseen nousin mestaruusvuoden jälkeen, kaudeksi 1980–81. Siitä vakava harjoittelu ja tavoitteellinen peliura alkoi.
–Pääsin mukaan nuorisomaajoukkueisiin ja 1980-luvun alkupuolella voitimme MM-hopeaa U19-joukkueella. Sitä pitää sanoa voitoksi, koska se oli siihen aikaan kova saavutus.
–Aikalailla heti asevelvollisuuden jälkeen lähdin hetkeksi Ruotsiin ja olin Vänersborg IFK:n ensimmäinen ulkomaalainen pelaaja. Sitten veri veti kuitenkin takaisin Suomeen, kouluun ja ammatin pariin.
Peliuraa kertyi jääpallon SM-sarjassa ja Bandyliigassa pitkälti toistakymmentä vuotta ja arvomitaleja on noin puolitusinaa. A-maajoukkueen leiriryhmässä tuli piipahdettua, mutta varsinainen murtautuminen tuon ajan kovaan maajoukkueryhmään jäi muille.
Peliuran jälkeen Lare on huolehtinut jälkikasvun mukaan jääpalloon ja liikunnalliseen elämäntapaan. Laurin ja Sirpan lapset Johan ja Sofia asuvat nyt pääkaupunkiseudulla: Johan, joka oli Veiterän runkopelaaja noin 10 vuoden ajan, pelaa ensi kaudella HIFK:n riveissä, Sofia kuuluu Wiipurin Susien joukkueeseen.
–Olin Johanin vuonna 1996 syntyneiden valmentajana sieltä pikkujunnuista, E:sta aina B-ikäisiin saakka, sitten lähdin vetämään edustusjoukkuetta.
–Sofian ikäisille nuorille käynnistettiin luistelukoulua ja se oli hauskaa aikaa touhuta pienten parissa. Ja siitä sitten muodostuikin Veiterän tyttöjoukkueen ja -toiminnan runko, joka on jatkunut Susissa.
Edustusjoukkueen taustavoimissa Lare Segerman on toiminut joukkueenjohtajan, valmentajana ja erityisesti Aleksei Nikisovin valmennusvuosina peluuttamisesta vastaavana valkkana. Menestystä on tullut niin Suomen Cupissa kuin Bandyliigassakin: 2 Suomen mestaruutta ja yksi SM-hopea. Pasa Bandyn päävalmentajana hänet valittiin vuoden valmentajaksi 1990-luvulla.
Veiterän veteraanitoiminta on ollut tärkeää Lauri Segermanille.
–Omat pelit jäivät Veteraaneissa vanhojen vammojen takia kesken, mutta olen pyrkinyt avustamaan Veteraaneja muuten, tukemalla ja varsinkin turnaustapahtumissa toimimaan joukkueen johto- ja valmennustehtävissä.
–Vaikka siellä kentällä on paljon kokemusta, niin lankulta voi antaa hyviä vinkkejä ja neuvoja myös vanhemmille pelimiehille, Lauri naurahtaa.
Ja jotta Laurin tehtäväkenttä ei rajoittuisi vain pelikentälle, niin hän myös järjestellyt omien vaikutuskanavien kautta taloudellista tukea Veiterän toimintaan:
–Aluksi tuimme seuraa Mokesin kautta ja sitten oman yritykseni Hevistarin kautta. Koen tärkeänä, että Veiterällä on monipuolinen joukko hyviä tukijoita ja edelleen nykyisen työnantajani Rentan kautta olemme mukana tukemassa Veiterää kohti menestystä.
Nykyisin Lare viihtyy jääpallokatsomon lisäksi metsällä ja kalalla – myös Sorronniemen, aluksi kesäasunnon laittelu, ja nyttemmin uuden omakotitalon, rakentaminen käyvät harrasteesta. Myös golfmaila pysyy Laren hallinnassa: siitä todisteena Hole-In-One vuonna 2021 Tuosan kentällä.
60-vuotishaastattelun lopuksi Lauri Segerman lähettää terveisiä Veiterän kannattajille ja Lappeenrannan päättäjille:
–Lähdetään taas suurin joukoin mukaan kentän laidalle kannustamaan Veiterää! Kyllä minä Kisapuistoon tulen vaikka ”Jupe” onkin nyt Hifkissä. Jääpallo ja Veiterä ovat sydämen asia.
–Toivon Veiterän joukkueelle hyvää tulevaisuutta – meillä on hyviä paluumuuttajia ja vahva joukkue tiedossa.
Halliasia on edelleen ajankohtainen. Näin Segerman:
–Kaupungin päättäjien olisi hyvä nähdä, että ison jään halli ei toimisi vain jääpallon ehdoilla, vaan tarjoaa mahdollisuuden muillekin kuin kiekkoilijoille päästä liikkumaan luistelemalla vaikka vähän huonommassakin säässä.
Lauri Segerman toteaa, että lohi alkaa kohta olla valmista ja on aika kutsua kesävieraat pöytään.
–Toivon kaikille Veiterän kannattajille hyvää loppukesää ja mukavaa alkavaa jääpallokautta, hän huikkaa haastattelun lopuksi.
* * *