M21-maajoukkueen Fedorov: hyvillä mielin Ruotsin kaatoon

Suomen M21-maajoukkueeseen valittu Veiterän hyökkääjä Emil Fedorov arvioi, että tutut joukkuekaverit ja hyvä valmennus ovat keinoja kaataa Ruotsi Varkauden tuplamaaottelussa ensi viikolla Varkaudessa.

Suomen M21-maajoukkue kohtaa Ruotsin kahdesti Varkauden jääpallon superviikonloppuna helmikuun alussa. M21:set iskevät yhteen torstaina 2.2. sekä lauantaina 4.2. Samana viikonloppuna Kämärillä pelataan P17MM-kisat. Lisäksi Suomen M21 kohtaa WP 35:n harjoitusottelussa keskiviikkoiltana. Torstain M21-ottelu päättää jääpallopäivän ja -illan ja sunnuntaina Suomi–Ruotsi M21-maaottelu pelataan P17-kisojen pronssi- ja finaaliottelun välissä.

Haastattelussa Emil Fedorov näkee suomalaisilla olevan hyvät mahdollisuudet Ruotsin kaatoon. Yksi avaintekijä on M21:sten päävalmentaja Ari Holopainen, josta Veiterän maju-miehellä on vain hyvää sanottavaa.

Haastattelussa Fedorov ennakoi myös huomista Botnia-peliä Kisapuistossa. Luvassa on kahden hyvässä vireessä olevan, nuoren joukkueen kamppailu, jossa on panosta: Veiterän voittaessa osat vaihtuvat sarjataulukossa, Botnian voittaessa Oulunkylän sinipaidat nykäiset pienen kaulan…

 

Aleksei Nikishov: erotuomarilinja tullut yllätyksenä

Veiterän pukukopilta pikahaastatteluun tavoitettu päävalmentaja Aleksei Nikishov ennakoi huomisesta Botnia-ottelusta varsin kovaa taistelua.

”He ovat nuori ja nälkäinen joukkue”, Nikishov toteaa.

”Mutta, myös meillä on hyvässä kunnossa kaikki pelaajat. Kaikki ovat terveitä ja mitään isoja vammoja ei ole. Joukkuejohtajamme Ilu on tosin ollut flunssassa Kiinan reissun jälkeen”, hoksattua Aleksi ja juuri samalla paikalla harppoo pitkänhuiskea joujo Ilkka Hauska:

”No nyt tuntuu, että olen iskussa jälleen”, korjaa Hauska ja näyttää pari näyttävää harhautusliikettä ikään kuin mallina edarin pelaajille miten ”ravistellaan vedet korvista” ja kierretään pakit…

Kysyttäessä valmentaja Nikishovilta näkemystä Bandyliigasta ja kokemuksesta suomalaisesta bandyskenestä tulee vastaus kuin apteekin hyllyltä:

”Mietin sitä, millaista tuomarikoulusta ja -opastusta Suomessa annetaan… Pelaajat ja joukkueen taustahenkilöt tekevät kovasti hommia oman roolinsa eteen, mutta tuomaritoiminta on vielä selvemmin harrastamista. Joukkueissa, kuten Veiterässä ja Botniassa, harjoittelu ja taustat toimivat ammattimaisesti, mutta tuomareiden toiminta minua mietityttää”, pamauttaa Nikishov.

Pienen kyselyn jälkeen Aleksi kertoo ihmetyksen syyn:

”Eniten minua ihmetyttää, että tuomareiden linja vaihtelee niin paljon. Ei voida puhua suomalaisesta tuomaritoiminnasta, vaan he ovat selvästi yksilöitä, joilla on yksilöihin liittyvät hyvät puolet ja toisaalta puutteet.”

”Ihmettelen, että tuomareilla on vain yksi yhteinen tilaisuus ennen kautta, mutta kauden aikana heitä ei harjoiteta lainkaan. Lisäksi monella linjatuomarilla on ilmeisesti tapana viheltää paitsio niin kuin varmuuden vuoksi. Me kärsitään siitä ja olen varma, että esimerkiksi Akilles on kärsinyt siitä kauden aikana. Myös pelin sisällä tuomareiden linja saattaa muuttua.”

Nikishovin mielestä Suomessa saa lyödä vastustajan mailaa ja luistimille varsin surutta:

”Se on silmiinpistävää. Kovaa saa ja pitääkin pelata, kropalla estää hyökkääjän luistelulinjoja, mutta mailan hakkaaminen ja suoranainen repiminen ja kiinnipitäminen on ihmetyttänyt minua. Samoin se, että tuomareilla ei minusta ole silmää pelin lukemiselle siitä kuinka hyökkääjäpelaajat yrittää zipata palloa puolustajien välistä ja muita tällaisia tilanteita tulee mieleen.”

Nikishovin pohdinnat eivät ole hänen sanojen mukaan pelkää kritiikkiä tuomareille vaan kyse pikemminkin siitä, kuinka suomalaisen jääpallon suhteen ulkopuolinen näkee tilanteen. Asiaan varmasti vaikuttaa se, että Nikishov on nähnyt lajin kehityksen Ruotsissa, jossa eri osapuolet keskustelevat enemmän keskenään.

”Yksi tärkeä tuomaritoiminnan osa-alue on P21-pelit. Viimeistään siellä tulisi tulevia liigapelaajia opastaa oikeaan pelitapaan. Tiedän, että tuomarit itse sanovat, että P21-pelit ovat vaikeampia tuomita kuin liigapelit. Ehkä peliä ei ole niin helppoa ennakoida nuorten peleissä kuin liigassa. Mutta nimenomaan nuorten peleissä linjan tulisi olla mieluummin tiukempi kuin liigassa”, sanoo Nikishov.

”Niin, peliä ei voi pelata ilman tuomareita ja en halua, että tämä pohdiskelu koetaan ikäväväksi kritiikkiiksi suomalaisia tuomareita kohtaan. Siitä ei ole kyse. Kansainvälisesti suomalaiset tuomarit ovat tunnustettuja ja onnistumisiakin on. Olen vain miettinyt miten tätä tärkeää osa-aluetta voitaisiin kehittää ja voisiko tuomareilla olla esimerkiksi kauden aikana yhteisiä tilaisuuksia enemmän. Ja voisiko joukkueen lankkuväen ja tuomareiden keskusteluyhteys olla hedelmällisempää kuin juuri nyt on…”, Aleksei mietiskelee rauhalliseen tyyliinsä.

Lauantaina: Veiterä – Botnia klo 15 Kisapuistossa

Huomenna lauantaina Veiterä kohtaa Helsingin Botnian.

Veiterän yhteistyökumppani Rikkilän Leipä tarjoaa 100 ensimmäiselle katsojalle leivän Kisapuiston portilla. Tervetuloa!

Pyörivään - Ottelumainos - Botnia 21.1.

–Bandytoimitus