P15: Pasa/Veiterä SM-turnauksen viidennelle sijalle (kaikki jutut)

PaVe – Botnia 69 6–3 (3–2), ”B-finaali”
Akilles – PaVe 4–5 (1–3), sijoituskarsinta

Pasa/Veiterän P15-joukkue pelasi voitokkaasti sunnuntain sijoitusotteluissa: ensin aamuottelussa kaatui Porvoon Akilles jännittävien vaiheiden jälkeen 5–4 ja ns. B-finaalissa PaVe voitto Botnia 69:n numeroin 6–3. Näin jääpallokausi saatiin P15-nuorten osalta päätökseen kahdella voitolla, hyvä niin.

Sijoituskarsintaottelu Akillesta vastaan alkoi tunnistellen, kunnes 8. minuutilla Akilles pääsi lähietäisyydeltä iskemään avausmaalin. Kuitenkin jo seuraavasta hyökkäyksestä Samppa Äikäs toi PaVen tasoihin. Jälleen pelattiin hetki ja Leevi Rissanen vedettiin nurin rankkarialueella ja tuomarilla kädet solmussa pään yläpuolella: Samppa iski PaVen 2–1-johtoon.

Peli painui väkisin Akilleksen päätyyn ja PaVe hankki kulman pelin 16. minuutilla. Samppa tarjoili pallon Leeville ja kulmurista pallo sisään: 3–1-numeroissa mentiin viettämään taukoa.

Toisen jakson aivan alkuvaiheessa koettiin järkytyksen hetkiä PaVen maalilla kun maalivahti Niko Tanskanen loukkaantui pallontavoittelutilanteessa. Kova isku reiteen aiheutti puujalan ja Niko otettiin vaihtoaitioon potemaan mustelmaa. Eero Huomo kiiruhti pukukopille, vaihtoi nopeasti mokken varusteet ylleen ja liukui maalille.

Akilles pääsi kaventamaan tilanteessa annetusta rankkarista 3–2-numeroihin. Tämän jälkeen pelattiin jälleen kymmenisen minuuttia ja Akilles tuli jo tasoihin 3–3. Heti seuraavasta hyökkäyksestä Samppa sai pallon täyteen vauhtiin päässeelle Elmeri Hämäläiselle, joka viimeisteli varmasti PaVen jälleen johtoon (56 min). Pari minuuttia tästä, niin Akilles kiri vielä kerran tasoihin maalinedustahässäkän jälkeen.

PaVe ei kuitenkaan lannistunut vaan halusi enemmän voittoa: Samppa sai tuotua pallon jälleen hyvin keskialueen yli ja siirsi pallon Leeville, joka ei erehtynyt lähietäisyydeltä: numeroiksi 5–4 . Pelin loppu puolustettiin tiiviisti yhden pelaajan vajaalla ja valmennus painotti napakoilla ohjeilla pelaajia ”pallon alle”. Vihdoin tuomari Antti Malaska vislasi pilliin ja edessä oli peli 5.–6. sijoituksesta.

Botnia kaatui puhtaasti

”B-finaalin” vastustajaksi tuli Botnia 69, joka oli omassa sijoituskarsintapelissään kaatanut OLS:n numeroin 5–2.

PaVe lähti päättäväisesti kaatamaan Botniaa ja osoittamaan, että lauantain tappio sinipaitaisille oulunkyläisille oli sattumaa ja harmillinen notkahdus muuten hyvin menneen turnausviikonlopun aikana.

Botnia painoi pelin aluksi kokolailla PaVen päätyyn ja joukkue joutui vahvasti puolustuskannalle. Maalin suulle luisteli kovia kokenut Niko Tanskanen, jonka jalka oli saatu pelikuntoon pikku tauon aikana hyvällä huollolla ja asianmukaisella lääkityksellä. Niko olikin mies paikallaan ja piti joukkuetta pystyssä alun vaikeina hetkinä.

Maalintekoon päästiin 17. minuutilla kun Samppa Äikäs vapautti Elmeri Hämäläisen vapaaksi ja EeHoo nosti hienosti pallon maaliin. Botnia kavensi 1–1:teen 20. minuutin kohdalla maalin edustalta. Muutama minuutti tästä ja PaVe sai vapaalyönnin läheltä kulmalippua. Eemeli Puumalainen tiiraili pallon takaa, että siellä se Leevi hiipii kohti takatolppaa… Tarkka vippaus suoraan Leevin ulottuville ja siitä suoraan ykkösellä pallo häkkiin. Hieno osoitus Epun ja Le**sin perisilmästä.

Botnia yritti avata peliä pitkällä avauksella, jonka vieri aina Niko Tanskaselle asti. Niko avasi nopeasti pallon Sampalle, joka kiihdytti vauhtiin, harhautti koko Botnia-puolustuksen ja nosti pallon hallitusti maaliin: 3–1. Botnia sai ensimmäisen jakson lopussa vielä rankkarin, jonka joukkueen sielu Jyry Kortelainen tälläsi sisään. 3–2-numeroissa mentiin tauolle.

Toinen puoliaika alkoi PaVen vahvalla taistelulla. Joukkue oli päättänyt puristaa kaikki irti finaaliturnauksen viimeisellä puolituntisella. Joukkue näytti Botnialle ja koko Brakun yleisölle mallia siitä, kuinka taistellaan. 34. minuutilla Samppa pääsi jälleen iskemään pilkulta pallon tuttuun paikkaan: vasempaan ylänurkkaan ja vain kaksi minuuttia tästä, niin Samppa teki pelin kolmannen maalinsa tyylipuhtaalla läpiajolla. Tilanteessa erotuomari-legenda Taavi  Sulanderilla oli käsi jo ylhäällä jäähyn merkiksi, mutta niin vain Samppa sai taiteiltua pallon maaliin. 5–2 PaVelle ja voi sitä riemua!

Ja vain minuutti edellisestä, niin Rissasen Leevi täräytti Puumalaisen Epun tarjoaman vaparin melkein maalivahdin läpi maaliin: 6–2 PaVelle ja Botnian selkäranka katsesi, monessakin mielessä.

Aivan pelin lopulla Botnialle tuomittiin vielä kulmuri, josta saatiin vielä merkintä Bottalle ja loppuluvut 6–3 kertoivat, että PaVe ei ole kapeasta rosteristaan huolimatta mikään tusinajoukkue – eikä niitä pelaajia niin montaa ollutkaan mukana…

Joukkueessa oli matkassa 11 pelaajaa: maalivahti ja joukkueen MVP-palkinnolla palkittu Niko Tanskanen, libero Nico Paananen, puolustajat Lauri Rissanen ja Eero Huomo, etutopparit Eemeli Puumalainen ja Eemeli Metelinen, sivutuet Eelis Mettovaara ja Veeti Tapanainen, keskikentän moottorit Elmeri Hämäläinen ja Samppa Äikäs ja kärkipelaaja Leevi Rissanen. Valmentajina joukkueessa toimivat Eetu Nikkinen, Juuso Kärmeniemi ja joukkueenjohtajan ja luistinten teroittajan hommaa hoiti Ta Äikäs, linja-auton kuljetuksesta vastasi Jukka Pukki.

Joukkueen valmentaja Eetu Nikkinen pohdisteli pelin jälkeen ja SM-turnauksen viidennen sijan varmistuttua seuraavaan tapaan:

 

Ottelu on katsottavissa Vaakku TV:n sivulta:

*******************************************************************************

P15: Lohkopelit päättyivät voittoon Narukerästä

Pasa/Veiterä – Narukerä 6–4 (5–3)

Ottelun alku oli jälleen haastava: Kerä vieri aluksi johtoon, mutta PaVe nousi rinnalle ja ohi. PaVen maalit jakaantuivat tasaisesti monelle pelaajalle ja koko joukkue osoitti taistelullaan, että aivan turhaan ei olla matkassa mukana.

Narukerän tähtipelaaja Atte Perkaus vei punapaidat jo vajaan kympin kohdalla 2–0-johtoon. Tämän jälkeen PaVe sai oman peli uomaan ja Eppu Puumalaisen ja Leevi Rissasen maaleilla PaVe nousi tasoihin. Tämän jälkeen pelattiin vielä tovi ja pallo vietiin Kerän maalin edessä pilkulle, Samppa Äikäs siihen lyömään ja pallo reppuun. Tämän jälkeen Perkaus teki vielä tasoituksen, mutta Samppa ja Elmeri Hämäläinen veivät PaVen 5–3-taukojohtoon.

Toisella puoliskolla Narukerä painoi pelin väkisin peli PaVen päätyyn ja Niko Tanskasen vartioimalla maalilla nähtiin hyvin tiukkoja tilanteita. Kerälle tuomittiin mm. kaksi rankkaria, jotka Niko nappasi hienosti kiinni: jälkimmäisestä Kerä tasoitti pelin 5–5:teen.

Pelin loppuvaiheet pelattiin samoissa merkeissä, ja noin minuuttia ennen loppua Leevi Rissanen sai syötettyä EeHoo Hämäläisen puolittaiseen läpiajoon ja Elmeri ratkaisi pelin rannekudilla PaVelle. Elmeri valittiin myös PaVen energisimmäksi pelaajaksi.

Pelit jatkuvat sijoituspeleissä

PaVe sijoittui alkusarjassa neljänneksi. P15 SM-turnauksen pelisysteemissä alueellisen SM-alkusarjan voittaja saa finaaliturnaukseen kaksi pistettä ja kakkonen saa yhden. Narukerä oli etelälohkon toinen ja siten heillä oli yksi lähtöpiste matkassaan.

PaVen lohkossa voittajaksi selvisi ylivoimaisesti Mikkelin Kampparit, Narukerä oli toinen, Botnia kolmas ja PaVe neljäs. Pasa/Veiterän pelit jatkuvat ensimmäisellä sijoituspelillä aamulla klo 8:00 Porvoon Akillesta vastaan (A-lohkon 3.). A-lohkosta välierävaiheeseen etenivät HIFK ja JPS, Akilles ja OLS pelaavat isoimmista sijoituksista sunnuntai aamupäivän aikana.

Sunnuntain toinen sijoitusottelu on joko 10:50 (sijat 5.–6.) tai 12:15 (sijat 7.–8.).

Voittomaalin iskenyt Elmeri Hämäläinen kertoi tunnelmista pelin jälkeen tähän tapaan:

Joukkueen valmentaja Eetu Nikkinen pohdiskeli näin pelin jälkeen:

PaVe–Narukerä-ottelu kuvattiin myös Vaakku TV:n nettistream-lähetyksenä, jossa selostajana toimi Juha Hilmola ja kommentaattoriksi oli napattu kentän laidalta PaVen joujo Topiantti Äikäs. Kas siinä onkin tunteroisen verran bandysnakkia. Klikkaa kuvaa, niin matsi alkaa:

Vaakku-TV logo

 

*******************************************************************************

P15: nihkeällä pelillä tappio Botnialle

Botnia 69 – Pasa/Veiterä YJ 2-0 (0-0)

SM-finaaliturnauksen toinen ottelu alkoi nihkeästi. Pelin alussa tuomarikaksikko Lahtinen-Juvonen oli tarkkana ja passitti kolme PaVen pelaajaa jäähylle ja omaa peliä ei saatu käyntiin missään vaiheessa.

Ottelu on molemmin puolin kovaa vääntöä. Mitään jääpallohienouksia ei nähty kummaltakaan joukkueelta. Lähinnä kiekkopojista koottu Botnia keskittyi puolustamaan ja estämään PaVen luistelijoiden vauhtia. Kun alun jäähysuma oli selvitetty ilman takaiskuja oli muutamia avainpelaajia rasitettu ehkä jo liikaa ja PaVen pelinrakentelusta oli puristeltu parhaimmat mehut jo pois.

Vaikutti siltä, että Botnian organisaatiossa oli panostettu tähän PaVe-otteluun tosissaan: takavuosien Botnia-vaikuttaja Sami Sakko oli hälytetty lankulle ohjaamaan peliä ja tuomaan rutiinia Bottan pelisykkeen ylläpitoon. Se näytti tepsivän ja Botnia sai pidettyä rivinsä kunnossa pelin loppuun saakka.

Ottelun ensimmäisen puoliskon loppuvaiheilla koettiin ikävän näköinen tilanne, jossa PaVen uhrautuvasti pelannut libero Nico Paananen sai ilkeäntuntuisen iskun selkäänsä. Kyseessä oli hirvittävä ruuhkatilanne PaVen maalilla ja tuomarin vislatessa pilliin vaparin merkiksi kasan alta löytyi kovin selkää valittava Nico. Näin PaVe joutui pelaamaan ottelun lopun vajaalla. Eemeli Puumalainen siirtyi liberoksi ja paikkasi hyvin Nicon paikan. Nicon pelaaminen tässä turnauksessa ratkaistaan myöhemmin.

PaVen energisimmäksi pelaajaksi palkittiin ansaitusti maalivahti Niko Tanskanen, joka piti joukkuetta kasassa vaikeina hetkinä ja avasi peliä pitkillä avauksilla. Oivallinen valinta kisaisänniltä.

Pelin jälkeen, pölyn jo hieman laskeuduttua, valmentaja Eetu Nikkinen jutteli tähän tapaan:

*******************************************************************************

P15: SM-pelit käyntiin niukalla tappiolla

Pasa/Veiterä P15-joukkue aloitti SM-turnauksen ottelulla Kamppareita vastaan. Etelä-Karjalan nuoriso-osasto pani tiukasti kampoihin, mutta Mikkelin Mustat oli vielä tällä kertaa parempi.

Ottelu lähti liikkeelle pienellä uinahduksella ja jo 7. minuutin kohdalla Kampit johti 2-0. PaVe sai maalitilin auki, kun Leevi Rissanen sai iskettyä Samppa Äikkään syötöstä 2-1 -kavennuksen.

Ottelu meni tasaisissa merkeissä ja taukoa vietettiin Kamppareiden 4-3-johdossa. Toinen puolisko meni tasaisissa merkeissä ja Kampparit pääsivät jo 6-3 -johtoon. Samppa kavensi loppuluvut 6-4:jään kolmisen minuuttia ennen päätösvihellystä. PaVen tehoista vastasivat avausottelussa Leevi (3+1) ja Samppa (1+3).

PaVen pelit jatkuvat lauantaiaamuna Helsingin Botniaa vastaan. Botnia tiedetään yllätysvalmiiksi joukkueeksi. PaVen menestysmahdollisuudet sinetöidään klo 16:30 alkavassa pelissä Porin Narukerää vastaan.

PaVen vastuuvalmentaja Eetu Nikkinen kertoili näin pelipäivän kallistuessa jo iltaan:

Tässä linkki Jääpalloliiton P15SM-pelien tulospalveluun

Linkki P15 SM-turnauksen sivulle

 

–Bandytoimitus, Ta Äikäs