Päävalmentajaksi Aleksei Nikisov, Emil Fedorov edustuksen vahvuuteen

Veiterä on tehnyt 1+1-vuotisen sopimuksen venäläistaustaisen, myös Kazakstanin maajoukkueen päävalmentajana toimivan Aleksei Nikisovin kanssa. Yli 20 vuotta Ruotsissa asunut ja jääpallossa vahvasti vaikuttanut Nikisov aloittaa valmennuspestin heti ja muuttaa Lappeenrantaan syyskuussa. Porvoon Akilleksessa viime kaudella pelannut lahjakas, kohta 20-vuotias Emil Fedorov liittyy myös Veiterän edustusjoukkueen vahvuuteen.

Aleksei Nikisov tuo Veiterään vankkaa kansainvälistä valmennusosaamista ja uudenlaista näkökulmaa harjoitteluun, peliajatukseen ja -taktiikkaan. Nikisovilla on pitkä ura jääpallon parissa: hänet nostettiin Dynamo Alma-atan edustusjoukkueeseen jo 16-vuotiaana ja pelikokemusta on kertynyt myös Arkangelin Vodnikista.

Ruotsiin, Katrineholmiin Aleksei Nikisov siirtyi vuonna 1993, ensin pelaajaksi on sittemmin toiminut Ruotsissa myös valmentajana. Kazakstanin päävalmentajana Nikisov on toiminut vuodesta 2011 ja hän on suorittanut Ruotsin jääpalloliiton valmentajatutkinnot.

Veiterän hallitus teki jo keväästä lähtien töitä valmentaja-asian ratkaisemiseksi. Hallitus kävi läpi erilaisia vaihtoehtoja niin paikallisista kuin muista kotimaisista vaihtoehdoista. Realismia on todeta, että ammattimaisen valmentajan löytäminen on kotimaassa hyvin haastavaa ja näin katse päätettiin kääntää hieman laajemmalle. Nikisovin saapuminen Lappeenrantaan varmistui aivan viime vaiheen neuvotteluissa ja seuralähteistä todetaan, että tehty ratkaisu on kilpailukykyinen paitsi urheilullisesti myös taloudellisesti.

Veiterän päävalmentaja kaudella 2016-17: Aleksei Nikisov.

Veiterän päävalmentaja kaudella 2016-17: Aleksei Nikisov.

Nikisov: Fokus oman pelitavan löytämisessä ja nuorten pelaajien

Aleksei Nikisov mainitsee, että Veiterässä on osin samankaltainen tilanne, kuin aikanaan Kazakstanin maajoukkueessa: uusia nuoria pelaajia nostetaan mukaan entistä tärkeimpiin rooleihin ja joukkueelle rakennetaan omaa pelitapaa, jossa on aineksia kansainvälisestä jääpallosta ja toisaalta omia vahvuuksia.

Nikisov näkee Veiterän edustusjoukkueen pelaajarakenteen hyvänä. Hänen mielestään runkopelaajilla on iso merkitys siihen, kuinka nuorten esiinmarssia voidaan vahvistaa. Nimiltä Nikisov mainitsee Hauskan veljekset Jannen ja Tomin, jotka tuntevat hyvin niin ruotsalaista kuin venäläistä pelitapaa.

Jääpallon taktiikat luodaan käytettävissä olevan pelaajamateriaalin mukaan. Nikisovin mielestä tavoitteena on kehittää Veiterään koko joukkueen pelitapa, jossa liike, pallollinen aktiivisuus ja erilaiset syöttöyhdistelmät aiheuttavat päänvaivaa kaikille vastustajille.

Tavoite on selvä:
”Pyrimme voittamaan kaikki pelit – siihen päästään kehittämällä sekä peliä että pelaajia, luomalla mukava ilmapiiri joukkueeseen ja löytämällä oikeat roolit pelaajille.”

Ja näin Aleksei vastaili muutamiin Veiterä-median kysymyksiin, onneksi sentään pysyttiin ruotsissa:

Emil Fedorov aloitti treenit edustuksen mukana

Porvoon vihreäpaidoista Lappeenrannan vihreäpaitoihin siirtynyt Emil Fedorov aloitti harjoittelut Veiterän edustuksessa maanantaina. Fedorovin sopimusneuvottelut käytiin jo aiemmin alkukesällä.

Kohtelias ja avoimenoloinen nuorimies kertoi hakevansa Veiterästä uutta näkökulmaa jääpallouralle. Empun tavoite on pelata jonain päivänä Ruotsissa ja miksei myös isiensä mailla Venäjällä:

”Mitä tuossa Nikisovin puhetta kuuntelin, niin hyvältä vaikuttaa. Hänellä tuntuu olevan aitoa kiinnostusta nuorten pelaajien kehittämiseen. Näen, että tämä on minulle hyvä siirto peliuran kannalta”, Fedorov aprikoi.

Keskikentällä ja hyökkäyksessä viihtyvä Fedorov on edustanut koko jääpallouransa Porvoon Akillesta. Monilahjakas palloilija on edustanut jääkiekossa HIFK:ta. Lopulta B-junnuiässä vaaka kääntyi jääpallon puolelle.

Emil Fedorov on pian 20-vuotias (s. 1996) ja ruotsiaan äidinkielenä puhuva toisen polven jääpalloilija, joka on saanut tuntumaa kansainvälisiin peleihin nuorten maajoukkueessa. Vaikka viime kevät päättyi hopeamitaliin, niin nälkää menestykselle on:

”En ole oikeastaan voittanut mitään, en jääpallossa enkä kiekossa. Nooh, futiksessa joskus junnuna. Toivottavasti nyt Veiterässä saadaan hyvä kausi aikaiseksi ja menestystä sitten keväällä”, totesi Fedorov ja riensi muun joukkueen mukana juoksutreeneihin.

Veiterän uusin pelaajahankinta: Emil Fedorov.

Veiterän uusin pelaajahankinta Emil Fedorov valmiina jouksutreeneihin…

Edustuksen kuntokuuri ja -kuri jatkuu yli elokuun

Uusi päävalmentaja Nikisov pitää joukkueelle kovan alkukuurin kuntovalmentaja Risto Kankaan johdolla. Elokuun ajan, käytännössä seuraavan viiden viikon ajan rakennetaan kovaa kuntoa heti alkukauteen. Edari siirtyy kaukaloharkkoihin jäälle ”vasta” syyskuun alkupuolella.

Kuntopuolesta vastaa koko kauden ajan Risto Kangas, joka toimii aktiivivalmentajana koko kauden ajan. Veiterässä halutaan pitää joukkue hyvässä kuosissa koko kauden ajan ja Riston jämäkässä ohjauksessa oheisharjoituksia pidetään koko kauden ajan. Toisena fysiikkapuolen valmentaja toimii Antti-Juuso Ropo, jonka kanssa neuvotellaan vielä mahdollisuudesta pelata tulevalla kaudella.

Johtoryhmässä tutut toimijat: Lare ja Ilu

Päävalmentajajulkistuksen lisäksi Veiterän edustusjoukkueen johtoryhmä vahvistuu kahdella tutulla jääpalloprofiililla: joukkueenjohtajina toimivat Lauri Segerman ja Ilkka Hauska. Tämän kaksikon isällis-sedällisessä ohjauksessa joukkueeseen toivotaan ammattimaista otetta niin koppielämään, matkoille kuin harjoituksiin ja otteluihin valmistautumisessa.

Kun kausi todenteolla käynnistyy, niin otetaanpa Lare ja Ilukin Veiterä-median revolverihaastatteluun kentän laidalta…

Kuten todettu, kuntotreenit jatkuvat kiivaana vielä elokuun ja syyskuun alkuun. Valmentaja Nikisov seuraa pari seuraavaa viikkoa tarkasti poikien otteita ja seuraa heidän tekemisiä kokeneen valmentajan silmin. Nikisov muuttaa Lappeenrantaan syyskuun puolivälissä. Tuolloin kiristetään vielä treenaamisen tempoa, mutta kuten Aleksei Nikisov muistuttaa, pitämällä hauskaa sekä treeneissä että niiden ulkopuolella.

–Bandytoimitus