Selvä voitto JPS:stä, Veiterä sarjakärkeen

Veiterä–JPS 5–1 (4–0)

Bandyliigaa jatkettiin pienen koronapaussin jälkeen. Veiterän vieraaksi saapui JPS Jyväkylästä. Talven ensimmäinen lumimyräkkä antoi ottelulle oman luonteen ja osin sotki hyvin luistelevien joukkueiden peliä. Lopulta Veiterä näytti kaapin paikan ja kipusi tässä vaiheessa kautta sarjakärkeen. Ottelu pelattiin ilman yleisöä.

Hetki ennen ottelua näytti siltä, että peliä päästäisiin pelaamaan kohtuullisessa talvisäässä. Lumisade kuitenkin tiivistyi juuri ennen avausvihellystä ja ensimmäisen puoliajan ensimmäinen vartti osoitti, että molemmat joukkueet joutuivat lyömään pitkää palloa.

Veiterä aloitti maalinteon jo toisella peliminuutilla: Kalle Pesonen oli tarkkana Samuel Gerovoin vartioiman maalin edustalla ja neppasi Tuomas Liukkosen tarjoileman pallon maalin perukoille. JPS ei tästä lannistunut vaan pyrki ensisijassa Riku Hämäläisen kautta käynnistämään hyökkäyksiä kohti Veiterän kenttäpuoliskoa. Hämäläisellä olikin iso rooli JPS:n pelissä, mutta hän jäin pelinrakentamisessa yksinäiseksi sudeksi. Tuttu kuvio, jossa Hämäläinen ja Lasse Tammilehto tekevät JPS:n peliä, ei toiminut tänään käytännössä lainkaan – Tammilehto jäi kokolailla pimentoon Kisapuiston illassa.

Veiterä piti pelin kontrollisissa ensimmäisen jakson ajan. 22. minuutilla nähtiin Veiterältä todella terävä kulmakikka, jossa oli klassisia piirteitä: Tero Liimatainen nappasi Ere Verhelän antaman kulman poikki etupaikalta, vei JPS:n ryysääjät sivuun ja ”s’il vous plaît”: takalyöjän paikalta maalin edustalle liukunut Tuomas Liukkonen sai harkita rauhassa mihin sijoittaisi pallon. No kattoon tietenkin ja siitä 2–0 isännille.

Tämän jälkeen JPS:n pelin rakentaminen muuttui pelkästään pitkän pallon lyömiseksi target-pelaajalle ja kärjessä tätä roolia vaihtelivat Tuukka Ässämäki ja Jasu Koljonen. Molemmat tiedetään vaarallisiksi maalipyssyiksi, mutta Veiterän puolustuslinja Juuso Kärmeniemen johdolla yhdessä Christian Laibertin ja Johan Segermanin kanssa teki nuorten miesten yritykset turhiksi. ”Medialehterille” näytti siltä, että JPS nosti pallon pysähdyksissä olevalle kärkipelaajalle, jonka Veiterä-puolustus sai pelattua ulos pallosta suhteellisen helposti.

Veiterä puolestaan viljeli pitkiä avauksia Verhelän ja Esko Liukkosen laidoilta diagonaalisti kohti JPS:n rankkarialuetta. Erona JPS:n vastaavaan oli se, että Veiterän kärkipelaajat tulivat tilanteisiin laidoilta vauhdilla ja aiheuttivat alati hankaluuksia Joni Vuopion johtamalle JPS-puolustukselle. 3–0-numerot syntyivät Tuukka Loikkasen oivaltavasta syötöstä ja Tero Liimatainen pääsi vapaaksi iski pallon reppuun. 4–0 oli puolestaan osoitus hienosta yhteispelistä Tuomas Liukkosen ja Eetu Peuhkurin välillä. Liukkoselle siitä toinen osuma ja kiinnitys illan parhaan pelaajan palkintoon. Mainittakoon, että Tuukka Loikkanen pelasi nyt ensimmäisen Bandyliigaottelunsa kun varusmiespalvelu ”ohi on”. Kentällä Loikkanen esiintyi edukseen ja oli jatkuvasti vaarallinen rynniessään kohti vastustan maalia. Vielä hieman lisää pallotuntumaa, alle muutamat kovat treenit ja kiiltävä jää – hyvä siitä tulee…

Toiselle puolikkaalle lumisade hieman heikkeni ja molemmat joukkueet pääsivät ajoittain pelaamaan jäätä pitkin. Veiterä hallitsi tapahtumia ja JPS:n peli-ilo oli jäänyt koppiin. 73. minuutin kohdalla Veiterä katkaisi JPS:n pyristelyn lopulliseksi: kulmurin jälkitilanteesta Christian Laibert kumautti pallon verkkoon noin 25 metristä, Kalle Pesoselle illan toinen merkintä syötöstä.

Aivan pelin lopulla, 87. minuutilla, Veiterän kulman jälkitilanteesta JPS:aan täksi kaudeksi muuttanut torniolaislähtöinen Joonas Hiltunen paahtoi kentän läpi ja pelasi palloa kohti Veiterän maalia. Peliväline ajautui pienen sekoilun jälkeen toiselle JPS-ryysääjälle, Topi Pesoselle, ja hän rankaisi kasvattajaseuraansa kavennusmaalilla. 5–1-numerot jäivät loppuluvuiksi ja se tyydytti kotijoukkuetta – mutta ei varmasti vieraita.

Ottelu oli siisti ja rehti. Tuomarikolmikko Antti MalaskaJukka VauhkonenJarno Evälahti putsaili autoaan pelin jälkeen ja tyytyi toteamaan, että kentällä oli kiva meininki ja yhtään jäähyä ei pitänyt tänään tuomita.

Perjantain illassa nähtiin ennakolta yksi sarjan huippupeleistä: JPS piti piikkipaikkaa ja on pelannut voitokkaan alkukauden. Toki ottelumäärät ja -rytmit ovat olleet erilaiset eri joukkueilla. JPS:sta ei kuitenkaan ollut haastajaa Veiterälle, joka nousi voitolla sarjan piikkipaikalle. JPS:n viikonvaihde ei ole helppo, sillä he kohtaavat lauantaina Porvoossa Akilleksen.

Veiterä jää nyt viettämään pientä joulutaukoa ja pelit jatkuvat vuoden lopussa (ke 30.12.) vieraspelillä Botniaa vastaan. Botnia tulee vuorostaan seuraavaan kotipeliin ja Oulunkylän pojat kohdataan Kisapuistossa la 2.1.2021.

Ottelupöytis

Linkki Solidsport-sivulle, josta JPS-pelin voi katsoa jälkitallenteena (katseluoikeus: 9,80 €).

Veiterä – JPS ottelun kuvat

Kuvat: VMH Productions Oy

–Bandytoimitus