Tärkeät mutta tiukat pisteet Botnialta

Veiterä – Botnia 4–2 (3–2)

Pimenevässä keskiviikkoillassa nähtiin Kisapuistossa hyvin kaksijakoinen ottelu, joka päättyi isäntien voittoon. Voiton myötä Veiterä nousi sarjakärkeen ylivoimaisen maalisuhteen turvin. Helpolla voitto ei kuitenkaan tullut.

Ottelu lähti kotijoukkueelta vahvasti käyntiin: kun peliä on takana 11 minuuttia, niin taululla oli jo 2–0. Ensin Valtteri Hauska rävisti kulmurista niin, että kuura pöllysi Joonas Kankkusen vartioiman Botnian maaliverkossa. Hetkeä myöhemmin Tomi Hauska viimeisteli Aksi Seppäsen todella hienosta läpisyötöstä avautuneen läpiajon tuloksena.

Tämän jälkeen Botnia tiivisti edelleen tiukkaa puolustusryhmittymäänsä ja Veiterä yritti puskea keskeltä läpi. Pelin hallinta oli näennäisesti Veiterällä ja ajoittain nähtiin hienoa syöttökuvioita, mutta oikein selville maalipaikoille ei kuitenkaan päästy.

Vihdoin 24. minuutin kohdalla Tuukka Loikkanen oli nokikkain Kankkusen kanssa ja Tuke viimeisteli kauden kahdeksannen maalinsa Bandyliigassa. Peli oli 3–0 isännille ja näytti siltä, että jälleen vietettäisiin reilumaalista iltaa.

Botnia sai kuitenkin juonen päästä kiinni ja hieman yli puolen tunnin kohdalla tuli Iiro Karppisen kulmurilla ja Tero Määttälän rystymaalilla jo maalin päähän.

Taukoa lähdettiin viettämään Veiterän kolmen miehen ylivoimalla kun Botniasta oli komennettu maalintekijät Karppinen ja Määttälä sekä uhrautuvasti pelannut nuori Joonatan Irtamo istumaan kympin jäähyjä.

Veiterä puski – Hauska ja Vorobev väläyttivät

Toinen puolikas alkoi siis Veiterän ylivoimalla – ja Botnian bussipuolustuksella. Silloin kun Veiterän hyökkääjä, yleensä Aleksei Vorobev tai Tuukka Loikkanen, pääsi maalipaikkaan, niin loisto-ottelun pelannut Botta-veskari Joonas Kankkunen torjui pallot. Kankkunen palkittiin oikeutetusti vieraiden parhaana tänään.

Veiterän peli pyöri alakerran kautta vauhdikkaasti, mutta viimeisellä kolmanneksella ratkaisut olivat vaikeita ja yläkerta luisteli pelinrakentajaa karkuun, kuin avonaiseen syöttöpaikkaan. Hieman sama ongelma vaivasi Veiterän peliä taannoisessa Suomen Cupin finaalissa.

Topi Peuhkurin vartioimalla maalilla oli hiljaisempaa, mutta Botnia pääsi muutaman kerran nopealla vastaiskulla hätyyttelemään maalia. Topi oli hereillä.

Vihdoin 80. minuutin kohdalla Aleksei Vorobev toi pallon vahvasti ylikeskialueen ja Tomi Hauska oli vieressä oivallisesti pelattavissa: tarkka, oikea-aikainen syöttö ja Tomppa teki varman maalin. Tuossa nopeassa hetkessä näkyi tuttua Veiterää, jota ilahduttavan monilukuinen lappeenrantalaisyleisö oli tullut katsomaan. Tomi Hauska oli joukkueen paras tänään ja myös pyttykerho huomasi tämän.

Aleksei Nikisov (vas.) ja Botnian käskyttäjä Jukka Salmivaara eivät oikein olleet tyytyväisiä omiensa esitykseen pelin jälkeen. (Kuva: Veiterä)

Nikisov: on pelattava peruspeliä

Kotijoukkueen valmentaja Aleksei Nikisov oli tyytyväinen pisteisiin, mutta ei peliin. Haastatteluun tullut päävalkka oli silminnähden harmissaan joukkueensa esityksestä ja yleensä hymyilevä ja leppoisa Allu oli tänään lyhytsanainen:

– Njoo, teimme hieman liian vaikeaksi pelaamisen tänään. Tuntuu, että omassa pelissä haetaan liian hienoja syöttöjä ja kuvioita. On pelattava suoraviivaisemmin ja yksinkertaisemmin. Kurinalaisemmin myös.

Kysymykseen pelikurista Aleksei Nikisov naurahtaa:

– Juuh, näyttää siltä, että pelaajat hakevat ratkaisuja, joista kukaan ei oikein ole selvillä. On palattava peruspeliin ja perusasioihin: luisteluun, syöttöpeliin ja siihen, että pelaajat auttavat toisiaan koko kentän alueella. Nyt mennään liikaa itse.

Veiterän jatko-ohjelma on tiukka, seuraavat kaksi peliä on edessä vieraskentillä lauantaina Jyväskylässä ja sunnuntaina jälleen Botniaa vastaan, Oulunkylässä.

– Vähän on vielä auki ketkä pelaajat lähtevät matkaan. Johan Segerman on ollut sivussa varotoimena ylävartalovamman takia nyt kahdesta pelistä ja Santtu Nurmi huilasi nyt toisella jaksolla loukaantumisen takia, Nikisov totesi edessä olevista peleistä.

Salmivaara: pienellä ryhmällä mennään

Botnian päävalmentajaksi joulukuun lopulla tullut pitkän linjan jääpallomies Jukka Salmivaara pohti pelin jälkeen omien esitystä tähän tapaan:

– Syöttöpeli meidän pitää saada kohdalleen. Ilman sitä ollaan tässä sarjassa vaikeuksissa.

Salmivaara myös harmitteli kaventunutta rosteriaan:

– Jotain loukkaantumisia on ja nytkin pelin aikana liberomme joutui jättämään paikkansa ensimmäisen puoliajan jälkeen. Hän kaatui sivulankun päälle ja loukkasi kätensä sen verran pahasti, että pelin jatkaminen ei onnistunut. Onneksi alakerrasta löytyi korvaaja ja Mikko Tammilehto pelasi loppupelin mallikkaasti.

– Vielä kun otettiin kolme peräkkäistä jäähyä siinä ekan jakson lopussa, niin oltiin vaikeuksissa. Näytti varmaan kummalliselta, kun meillä oli vaihtopenkillä saman verran ukkoja kuin jäähyboxissa. Tauko onneksi pelasti meidät ja toisen jakson alussa selvittiin vain tiukalla taistelulla ilman takaiskuja.

– Meillä on nuoria kavereita ringissä mukana, mm. Antikaisen Tuomas ja Irtamon Ville, jotka pelaavat kyllä isoja minuutteja avauskokoonpanossa koko ajan. Joukkue on hieman uudistunut ja keskikenttä ja kärkipelaajat eivät oikein löydä toisiaan. Tähän on kiinnitettävä huomiota loppukauden aikana. Maalinteossa ollaan oltu vähän liikaa Tero Määttälän varassa.

– Veiterä oli tänään tuon verran parempi. Vaikka meillä oli petrattavaa, niin parempaan ei pystytty. Taisteluilme säilyi ja se on ollut meidän tavaramerkki muissakin tiukoissa peleissä, mutta ilman pisteitä jäätiin, Jukka Salmivaara pohdiskeli.

Ottelupöytäkirjaan tästä.

Veiterän seuraava kotiottelu on lauantaina 19.1. torniolaista Länsi-Rajan Konkareita vastaan. LRK-ottelu alkaa klo 15:00. Sunnuntaina 20.1. Kisapuistoon saapuu OLS ja ottelu alkaa klo 16:00.

Veiterän edustusjoukkue tarvitsee kaiken kannustuksen kotiyleisöltä mentäessä kohti Bandyliigan runkosarjan loppuosaa ja kevään ratkaisupelejä. Katsomosta tarvitaan rytmikästä kannustusta ja tukea! 

Veiterä on sarjakärjessä vaikka se on pelannut kaksi ottelua vähemmän kuin seuraavana oleva Akilles. Lisäksi Veiterän maalisuhde (+49) on huomattavasti parempi kuin Akilleksella (+29) ja kolmantena olevalla HIFK:lla (+5). Neljäntenä oleva Kampparit on pelannut Veiterän tavoin vasta 10 ottelua maalisuhteella +20. HIFK:lla on tilillä jo 13 ottelua.

Sunnuntaina Härkäviikko on takana ja silloin nähdään mikä on Veiterän asema sarjataulukossa.

Bandytoimitus