Veiterä luisteli JPS:n nurin

Parin tasuripelin jälkeen Veiterä otti Bandyliigan ykköspaikan. JPS jäi kotikentällään Veiterän jalkoihin eikä edelleenkään pystynyt voittamaan Veiterää, jolla on nyt kolme voittoa jyväskyläisistä – kerran on tasattu pisteet. Veiterä esitti tasapainoisinta peliä kauden tärkeimmillä hetkillä.

JPS – Veiterä 4–7 (2–4)

Jyväskylä Viitaniemen ”Montun” Loistokotiareena oli loistavassa kunnossa loistavaa jääpallo-ottelua varten. Tänään (su 10.2.) nähtiin kotimaisen jääpallon huippupeli, jossa panoksena oli Bandyliigan ykköspaikka. JPS oli napannut sarjan kärkipaikan itselleen eilen lauantaina – ja noin 24 tunnin kuluttua Veiterä otti ykköspaikan taas itselleen.

Yleensä tärkeissä peleissä maalintekopaikkoja on vähän ja ensimmäistäkin maalia saadaan odotella tovi. Nyt ei käynyt niin, vaan JPS:n Eronen aloitti maalikarkelot jo 5. minuutilla kulmurista – takapaikalta kova lyönti läpi tai ohi Veiterä-muurin ja kotijoukkue johtoon. Noh, sitten seuraavalla minuutilla Aksi Seppänen toi Tomppa Hauskan esityöstä Veiterän tasoihin. Ja kolme minuuttia tästä Ässämäen Tuukka näytti, miksi ruotsalaisten jääpalloseurojen monet pelaaja-agentit seuraavat hänen tekemisiään eri kentillä kaiken aikaa: 2–1 kotijoukkueelle terävän spurtin tuloksena, jossa Veiterä-puolustus vasta selvitti verkkojaan ja pohtivat pitäisikö pyydys laskea matalikolta rannan suuntaisesti vai ulapalle päin…

Peli oli saatu vauhdilla käyntiin ja Veiteräkin heräsi luistelemaan. Vierasjoukkueen sekä karvaus- että pallollinen peli oli kuitenkin uomissaan. Vartin kohdalla illan juoni oli selvillä: Veiterä tukki Jipsin pelintekemisen omalta alueeltaan ja punapaitojen keskikentän kampiakseli Tuomas Liukkonen pidettiin joko pimennossa tai irti pallosta. Korkea karvaus oli myrkkyä JPS:lle. Puolustuspäässä puolestaan liukas ja useimmiten vaarallinen, ja yhä enemmän ToPV:n suuruudenpäiviltä muistuttavaa Jari Vaattovaaraa muistuttava Jasu Koljonen kurvaili Veiterän hyökkäysalueella ilman pallokosketuksia.

Sen sijaan hyvää kautta pelaava, Veiterän voittavaan joukkueeseen palannut Esko ”Eki” Liukkonen kiitti luottamuksesta ja iski kulmasta 2–2-tasoituksen 24. minsan kohdalla ja tämän jälleen Veiterä pelasi todella veiterästi: 27. minuutilla Joonas Peuhkuri sivalsi upean kulmamaalin hyvästä liu’sta 2-paikalta ja vain kolmen minuutin kuluttua tästä harvemmin maaleja tekevä T. Hauska osui maalin edustalta ja numerot olivat ”jo” 2–4. Syöttöpiste merkittiin Samppa Äikkäälle.

Ensimmäisellä jaksolla joukkueiden pelitavat erottuivat selvästi: JPS aloitti karvauksensa vasta puolesta kentästä ja Veiterä sai rauha- ja maltillisesti rakentaa omat hyökkäyksensä. Seppänen, T. Hauska ja yhä enemmän myös Äikäs rytmittivät hyökkäyksiä ja koittivat löytää syöttöpaikkoja paitsi toisilleen myös kärjessä viilettäneille Janne Hauskalle ja Mattias ”Pale” Valtaselle. JPS:n nuorekas ja urheilullinen puolustus oli ahtalla.

Toisaalta JPS:lla oli hyvä pallollinen vaihe juuri ensimmäisen jakson lopulla, jossa käytännössä kotijoukkue hallitsi kenttätapahtumia viimeisen viiden minuutin aikana – aivan ykköspaikolle jipsiläiset eivät päässeet ja Veiterän puolustuksessa puolestaan oltiin hyvin organisoituja ja rauhallisia. 2–4-numeroissa mentiin viettämään taukoa.

Veiterän vauhti oli liikaa

Toisen jakson alku paljasti, mitä on tulossa: Veiterä ei muuttanut omassa pelissään mitään ja JPS oli edelleen pulassa oman pelin teon kanssa. Kakkosjaksoa mentiin noin 19 minuuttia, kunnes Veiterän kulman jälkitilanteestä Äikäs iski pallon reppuun ja se helpotti hieman vieraiden peliä. Edelleen Veiterän valmennuksen taktinen silmä piti ja vaaralliset Liukkonen ja Koljonen pidettiin nakkikioskilla. Lasse Tammilehto ja Joonas Hiltunen kuitenkin taikoivat hienon kuvion päätteeksi, jossa Hiltunen laskettiin kahdestaan Veiterä-vahti Joonas Kankkusen kanssa ja ”Tornion Viikinki” ei erehtynyt: 3–5 taululle.

Veiterällä ei kuitenkaan ollut mitään hätää ja 76. minuutilla Eki Liukkonen nosti pallon suupaamalla kohti Samuel Gerovoin vartioimaa maalia ja ”Pale” Valtanen viimeisteli kliinisesti Veiterän jälleen kolmen maalin johtoon. Hieno maali ja hyvä osoitus Ekin pelisilmästä. Tässä vaiheessa Jipsin valmennusjohto otti aikalisän ja jotain muutosta varmaan yritettiin – osin se tehosi, kun 80. minuutin kohdalla Ässämäki tekaisi illan toisen osuman Palsolan esityöstä, mutta muuten Jipsin loppukiri jäi piippuun. Osin tähän vaikutti myös se, että Veiterän korkea karvaus edelleen 80. minuutin kohdalla tylsytti kotijoukkueen rakentelun.

Peli oli lopulta ohi, kun tänään maaleja oikein liukuhihnalta tehnyt Tomi Hauska viimeisteli Valtasen syötöstä Veiterälle jo 7. maalin kun kellossa oli 85. minuuttia. Lisäaika pelattiin pois ja siten nostettiin kädet kohti tummentunutta iltataivasta.

Loppuseremoniat osuivat siten kohdilleen, että Veiterän parhaana palkittiin Joonas Kankkunen, joka pelasi kauden parhaimman ottelunsa juuri oikealla hetkellä. Jipsistä palkittiin T. Ässämäki – ties monettako kertaa tämän kauden aikana.

Päivän paras veiteräläinen: maalivahti Joonas Kankkunen #22.

Telkkariruudusta seurattuna tuomaritrio Gustafsson–Pietiläinen–Pöysä olivat hyvin tilanteissa mukana ja varsinkin päätuomarin diagonaaliluistelu herätti luottamusta, että nyt peli sujuu hyvin. Jäähyjäkin jaettiin, niistä Veiterälle pari ja Jipsille yksi.

Ylä-Outinen: hyvä koko joukkueen puolustus piti

Pelin jälkeen Viitaniemestä tavoitettu Joonas Ylä-Outinen oli perin tyytyväinen joukkueensa esitykseen:
– Tänään jatkettiin pelillisesti siitä mihin eilen jäätiin. Todella hyvä koko joukkueen puolustuspeli, muutamaa nukahdusta lukuun ottamatta.
– Hyökkäyspäässä, toisin kuin eilen, käytimme maalipaikkamme paremmalla teholla ja näin ollen teimme pelin itsellemme paljon helpommaksi.
– Aina näissä JPS-peleissä on myös joukkueessa pientä extralatausta ja se näkyy positiivisina asioina kentällä. Hyvä merkki myös kevättä silmällä pitäen, että joukkueella ei tiukassa paine tilanteessa kädet tärise ja pää kestää mukana koko 90 minuuttia, totesi Joonas pientä tyytyväisyyttä äänessä…

Veiterän maalarit tänään:
Tomi Hauska (OmaSp) x2
Aleksi Seppänen  (Ravintola Lalo)
Esko Liukkonen
Joonas Peuhkuri (Nordic Interim)
Samppa Äikäs (Marina Saimaan portti)
Matias Valtanen

Ottelupöytäkirja

JPS-pelin tunnelmiin voi palata täältä:

Veiterällä on mahdollisuus vankistaa kärkipaikkaa jälleen keskiviikkona 14.2., jolloin viime peleissä hieman kontannut Porvoon Akilles tulee Kisapuistoon. Keskiviikon iltapeli alkaa klo 18:30. Tervetuloa seuraamaan Bandyliigan ylempää jatkosarjaa!

Bandytoimitus