Veiterälle avausvoitto semifinaalisarjassa

Jääpallon välieräsarja Veiterän ja Porvoon Akilleksen välillä avattiin keskiviikkona Kisapuistossa. Veiterä osoitti pelin alkuminuuteilta lähtien, että joukkue kestää hienosti ennakkosuosikin paineet. Akilles lähti peliin avoimella pelillä, joka avasi tarvittavat maalipaikat. Numerot 8‒2 (3‒0) ei jättänyt epäselväksi kuka ja ketkä istuivat kuskin paikalla.

 

Ottelun alku oli tyrmäävä: 1:40 kellossa ja pallo Akilleksen verkossa. Asialla, kukas muukaan kuin Emil Fedorov, joka todenteolla pääsi kurittamaan vanhaa joukkuettaan. 6. minuutilla jo 2‒0 ja 20. minuutin kohdalla Empulle hattutemppu valmiiksi: 3‒0. Ensimmäinen maali syntyi Akilleksen puolustuksen harhasyötöstä (jättebra jättopallo direkt till Limes klubba), toisen ja kolmannen maalin esityön teki Tero Liimatainen. Näissä numeroissa mentiin tauolle.

Ensimmäisen jakson aikana Veiterä osoitti erittäin maltillista, mutta dynaamista pallon hallintaa. Varsinkin jakson alkupuoliskolla pelattiin hetkiä, jossa Veiterä piti palloa omalla joukkueella minuuttitolkulla. Vaikutti siltä, että Akilles ei edes halunnut lähteä karvaamaan palloa Veiterän kenttäpuoliskolta. Oikeastaan vain Akilleksen parhaaksi valittu Saku Hämäläinen pyrki estämään Veiterän pallottelua.

Veiterän tehokas syöttöruletti ja pelin rakentaminen aiheutti sen, että keskialue päästiin ylittämään tehokkaasti 3‒4 pelaajan voimin. Eetu Peuhkuri, Tomi Hauska ja Aleksi Seppänen olivat tänään erittäin teräviä ja he pystyivät jatkuvasti ohittamaan Akilleksen ylemmät keskikenttäpelaajat ylivoimaisella luisteluvoimalla. Kolmikon peli on kauden tärkeimmillä hetkillä hyvin uomissaan.

Toista puoliskoa oli pelattu 10 minuuttia ja jälleen soi Akilleksen päädyssä. Tällä kertaa maalintekijänä oli kippari Janne Hauska, Empun esityöstä. Akilles kuittasi nopeasti ja 52. minuutilla: Matti Vainio nosti pallon verkkoon taidokkaan kuljetuksen päätteeksi. Topi Peuhkuri torjui Vainion ensimmäisen kudin, mutta riparista pallo maaliin.

Veiterä ei jäänyt tätä ihmettelemään vaan lisäsi vauhtia. Peli painui väkisin Olli Lappalaisen vartioimalle Akilles-maalille. Kaksi minuuttia kavennuksesta ja Aksi Seppänen pääsi täyteen vauhtiin ja ajoi vastustamattomasti maalintekopaikkaan: 5‒1. Christian Laibertille syöttöpojo. Ja vain neljä minuuttia tämän jälkeen Akilles-puolustuksen Raoul Karlqvist joutui rikkomaan rankkarialueella. Pallo pilkulle, Rauol kympille ja Tomi Hauska iskemään rankkaria: 6‒1. Kellossa 58 minuuttia ja peli alkoi olla selvä. Akilles otti aikalisän.

Ottelua jatkettiin vartti eteenpäin ja vaaralliseksi kulmalyöjäksi tiedetty Andreas Flinck sivalsi kolmospaikalta hienon lyönnin Veiterä-maalin kattoon. Viimeisen kympin aikana Veiterä teki vielä kaksi maalia: Janne Hauska littasi pilkulta ohi Lappalaisen (ehtikähän Oltsa edes ”luistinkissaa” sanoa?) ja lisäajalla Eetu Peuhkuri pääsi vielä hienon kuljetuksen päätteeksi nostamaan loppunumerot 8‒2. Maalitilanteen jälkeen Eetu törmäsi tahattomasti yhteen Akilles-pakin kanssa ja jäi hetkeksi pitelemään päätään, mutta nousi sitten ylös ja liukui suoraan kohti pukkaria. Päätuomari Antti Malaska vislasi viimeisen aloituksen jälkeen pilliin ja ensimmäinen tikki Veiterälle. Pelin jälkeen saatiin tieto, että Eetu valitteli hieman niskaansa, mutta oli muuten sama vanha itsensä.

Linkki ottelupöytikseen

Selkeä voitto siis kotijoukkueelle. Akilles jäi Veiterän luistelu- ja syöttöpelin jalkoihin. Empun terävyys pelin alussa toi ansaitusti pelaajapalkinnon ja hattutempun. Joukkue teki 8 maalia ‒ 6 eri maalintekijää. Tämä osoittaa joukkueen materiaalin laajuuden ja laadun. Alakerrassa joukkueen ”nuorisokaartiin” kuuluvat libero Santtu Nurmi ja toppari Johan Segerman tekevät varmaa työtä. Andy Ropon pallolliset nousut ovat vahva ase mitä tahansa joukkuetta vastaan ja Mölli Laibertin otteet puolustuksessa ‒ noh, ne tietävät kaikki.

Ottelun tuominnut kolmikko Antti Malaska ‒ Jukka VauhkonenTaavi Sulander selvisivät kotiyleisön asiantuntevien epävirallisten erotuomarikouluttajien mielestä kohtuudella, Trömpperit saattoivat olla eräistä tilanteista toista mieltä.

Ottelu jälkeen Veiterän toinen valmentaja Otso Ikävalko ja Akilleksen päävalmentaja Tomi Gröhn ja keskikenttäpelaaja Akseli Laakkonen kertoivat näkemyksensä ottelusta Veiterän Pressiklubilla näin:

 

Toisessa semifinaaliparissa Kampparit nappasi, ehkä odotetusti, kotiedun itselle voittaen JPS:n Jyväskylässä numeron 3‒4. Välieräpareista JPS:n ja Kamppareiden välinen sarja tiedetään todella jännittäväksi ja voi hyvinkin olla, että tuossa sarjassa finaaliin etenevää joukkuetta saadaan odotella ehkä pidempään…

Seuraava Veiterän ja Akilleksen semifinaali on Porvoossa la 24.2. On varmaa, että Akilles panee ns. kaiken peliin ja Pallokentällä nähdään yksi tämän kauden parhaimmista otteluista.

Veiterä on järjestämässä fanimatkaa Porvooseen. Lähtö on 11:30 Kauppatorin pysäkiltä ‒ seuraa ilmoittelua Veiterän Facebookissa, vapaista paikoista tiedotetaan sitä kautta…!

‒Bandytoimitus
Teksti ja haastattelut Ta Äikäs, kuvaus ja grafiikat Patric Huittinen / VMH