Veteraaneille Kiinasta PR-turnauksen toinen sija

Veiterän Veteraanit saavutti kunniakkaan toisen sijan Chengden kansainvälisessä jääpallon PR- ja Winter Classic turnauksessa. Tässä muutama otos ja virke paikan päältä – YouTube ei pelitä.

Veteraanit pelasivat lauantaina 30.12. kaksi ottelua, joista ensimmäisessä – näytöstyylisessä pelailussa – kohdattiin Kiinan naisten maajoukkueen pelurit. Tottahan kiinalaisilla nuorilla on vielä jääpallossa opettelua, mutta oikealla tiellä ollaan: innostus ja yritys on valtava ja joukkue on luistelussa varsin taitava. Nyt on sitten aika opetella perusjuttua kuten mailan käsittelyä, lyömistä ja pelaamista. Joukkue on kuitenkin oppivainen ja rankkarikin saatiin ammuttua.

Näytöspelin näyttävin tilanne nähtiin kun Veiterän oikeana pakkina pelannut Arto Jäppinen teki näyttävän kuljetuksen omalta tontiltaan kohti vastustajan maalia, mutta heidän maalivahtinsa – mitään pelkäämättä ja ”kuolemaa halveksien” – syöksyi palloa vastaan: ei maalia.

veit-ja-kinan-naisten-joukkue

Kiinan naisten maajoukkue ja Veiterän Veteraanit sopuissa yhteiskuvassa näytösottelun jälkeen. (Kuva: M. Haikala)

 

Toisessa pelissä olikin sitten jo kunnia kyseessä kun vastaan saatiin Kiinan miesten maajoukkuemiehistö. Sen verran pelissä oli panoksia, että Veiterän Veteraanimiehistö jätti päälle naisten pelin vaihteen ja ensimmäinen vartti pelattiin ilman maaleja. Kiina puolusti hyvin ja tiiviisti, mutta sitten tasoero tuli ilmi. Veiterä voitti 8–2 ja oli ilman tappioita ehdolla kisojen yllätysmestariksi.

Sunnuntain ratkaisut nähtiin jo aiemmin kun Habarovskin P16-junnuryhmä oli niitannut Kiinan jään railoon lukemin 16–0. Näin ollen Veteraanien olisi pitänyt voittaa yhteispohjoismainen Nordic Vikings miltei kymmenellä maalilla. Mainittakoon tuosta Habarovskin ja Kiinan välisestä ottelusta se, että toisena tuomarina ollut Sang Hou vihelsi, varmaankin maailmanhistorian ensimmäisen kerran oikean paitsiovihellyksen aivan oikeaan aikaan ja aivan oikealla tavalla. Tilanteen hienoutta korostaa se, että Sang Hou on lisenssoitu IIHF:n kiekkotuomari naisten jääkiekossa.

Veiterän viimeinen peli oli siis Viikinkejä vastaan. Iltapäivän auringossa, kisalammen jään ollessa varsin hyvässä kunnossa, nähtiin ja koettiin varsin vauhdikas ja viihdyttävä harrastajatason jääpallo-ottelu, jossa oli katsojia noin parisen sataa.

Veiterä panosti pelissä nopeisiin pelin avauksiin joko maalivahti Markus Iitiän heittokäden voimalla tai alakerran pelaajien määrämittaisilla nostoilla Viikinkien puolustuslinjan taakse. Viikinkien peli pyöri pitkälti tähän turnaukseen tehdyn arvokkaan draftauksen, Kiinan maajoukkueen valmentajan Hans ”Hasse” Johanssonnin (56 v.) kautta. Hasse toikin palloa varsin tehokkaasti palloa yli keskialueen ja pyrki jakamaan sitä nopeille hyökkääjille täyteen vauhtiin. Ja taisipa Hasse tekaista yhden maalin itsekin.

Puoliaikatulos, 2–1 Viikkareille, kertoi pelin tasaisuudesta. Toisella puoliajalla Viikingit menivät vielä 3–1-johtoon, mutta Veiterä sai kavennettua numeroiksi 3–2. Aivan pelin lopulla Veiterä pyrki kiivaasti tasoihin korkealla karvauksella paitsion rajamailla olleiden pitkien avauksien avulla. Segermanin Leksa pääsi tälläämään kulmasta tolppaan, mutta sitä lähemmäs vihreäpaidat eivät päässeet. Aivan lopussa Viikinkien liukas hyökkääjä pääsi vielä tuikkaamaan loppuluvut 4–2.

 

peli1

Jälleen yksi Veiterän hyökkäys on päätynyt Nordic Vikings -joukkueen maalivahdin ulottuville ja tästä yritetään nopeaa avausta kärkikarvauksen (Matero, Leksa, Manu) yli. (Kuva; M. Haikala)

 

peli2

Veiterän maaliahne hyökkäyskaksikko #19 Jukka Linden ja #31 Leo Segerman olivat kovasti Viikkareiden puolustuksen harmina, mutta tällä kertaa pallot eivät löytäneet maaliin saakka tarvittavalla prosentilla. (Kuva: M. Haikala)

 

Kaikkiaan Chengden Winter Classic Bandy Cup oli varsin onnistunut PR-isku Kiinan maaperälle. Jääpallo oli näkyvästi esillä kolmen päivän aikana ja paikkakunnalle haetaan naisten MM-kisoja vuodelle 2018. Jääolosuhteiden osalta on vielä tehtävää, mutta muuten kisaorganisaatio voi olla tyytyväinen tähän ponnistukseen. Kaikilla joukkueilla oli täällä todella hyvä ylöspito, logistiikka toimi loistavasti ja kokonaisuutena kiinalaiset osoittivat, että he osaavat järjestää hienon tapahtuman.

 

habarovsk-ja-manu

Turnauksen voitti Habarovskin P16-joukkueen tulevaisuuden tähdet. Veiterän Hannu Hatara kävi henkilökohtaisesti onnittelemassa nuoria hyvästä suorituksesta palkintojenjaon yhteydessä. (Kuva: M. Haikala)

 

banketin-palkitut

Vaikka turnauksessa tuli kakkossija, niin Banketissa vedettiin selvästi ykköspaikka. Tapahtuman organisoinnista vastannut Erik Holmströn (vasemmalla) sai eteläkarjalaisdelegaatiolta Veiterän standardin, rouva Li puettiin Tacklan lahjoittamaan Suomen pelipaitaan ja hän sai myös kotimaista taidetekstiiliä, LOC:n johtaja herra Chaolle luovutettiin standardin lisäksi Suomi-pipo ja Imatra-kuvakirja. Takavuosien Ruotsin maajoukkueen pelinrakentaja Hans Johansson sai muistoksi lappeenrantalaisen Mikko Nikkisen Great Lake Saimaa -kuvakirjan. Kaupunginvaltuuston pj Heikki Järvenpää diplomatisoi kaupunkien välisiä suhteita ja kertoi Etelä-Karjalan terveiset gaalayleisölle. (Kuva: M. Haikala)

 

Veiterän Veteraanien seuraavan ulkomaan turnauksen kohdetta on alettu jo haarukoida ja aika näyttää minne nämä jääpallon suurlähettiläät suuntaavat seuraavalla kerralla…

joukkuekuva

Chengden turnauksen joukkue. Ylärivi, vasemmalta: Lare Segerman (valmentaja), H. Järvenpää, Upi Partanen, Manu Hatara, Untti Repo, Ilu Hauska, Seppo ”C” Sarkima, Pasi Smålander, Tapio Takkinen, Veki Kuisma, Siveniuksen Matti, Ilkka Kotilainen, Marko Summanen, Markku Haikala (joukkueen johtaja), Esa Nupponen (hygienia- ja liikenneturvallisuusvastaava) ja Topiantti Äikäs (B-maiden tason erotuomari, joka kaikkien ja itsensä yllätykseksi joutui piippaamaan kaikki turnauksen 9 ottelua…). Eturivissä, vasemmalta lukien: Juide Linden, Arto Jäpö Jäppinen, Markus Iitiä, Leksa Segerman ja Pate Ohrimovitsch , jonka asema maailman vanhimpana jääpalloilijana on todistettu nyt myös Aasiassa. (Kuva: Veiterän Veteraanien arkisto)

 

Bandytoimituksen Kiinan osasto