Anssi Peuhkuri 60 vuotta

Käytännössä koko suomalainen jääpalloyhteisö tuntee Anssi Peuhkurin – pelaajana Veiterän junnujoukkueissa ja SM-sarjajoukkueessa, liigavalmentajana, joukkueenjohtajana, junnuvalmentajana – ja Veiterän talkoomiehenä ja pelaajamanagerina. Anssi täyttää 60 vuotta 12.2.2022 – on aika tehdä merkkipäivähaastattelu.

Anssi Peuhkuri on toiminut useita vuosia Veiterä taustavoimissa – laatimassa pelaajasopimuksia, keräämässä yhteistyökumppaneita ja sponsoritukea seuralle sekä osallistumassa seuran erilaisiin talkoisiin. Millainen oli Anssi oma peliura ja muistot junnuvuosilta?
– Jääpallohan on meidän perheessämme ”sukuvika”. Isäni Matti oli Veiterän pelaaja 1950-luvun lopulta kymmenisen vuotta kauteen 68–69 asti. Ja tietysti me oltiin jo pikkujunnuna jääpallokentällä mukana, kertoo Peuhkuri.
– Alakouluikäisenä pelasin ensin jääkiekkoa, mistä muistona SM-hopeamitali, muistaakseni vuodelta 1972. Sen jälkeen sitten siirryin vähitellen jääpallon pariin ja kaikki juniori-ikävuodet menikin jääpallon parissa.

Veljekset Anssi (vas.) ja Kari Peuhkuri Taipalsaaren mökkirannassa talvella 1967–68.

Peuhkurien veljessarja on tunnettu aina 1970-luvulta osana lappeenrantalaista ja suomalaista jääpalloyhteisöä. Kodin perintöä sekin.
– Meistä Kari oli kyllä kaikkein etevin kaikissa pallopeleissä, joita me myös Harrin kanssa aktiivisesti harrastettiin. Sen verran meillä on ikäeroa, että vasta edustuksessa olimme pikkuveli Haten kanssa samassa Veiterän edustusjoukkueessa.
– Matti-isältä on jäänyt oppina periksiantamattomuus ja yrittelijäisyys, niin pelikentillä kuin muuallakin.

Anssi kertoo, että junnuvuosina ei mitalimenestystä pelaajauralla juurikaan tullut. Sen sijaan tuolta ajalta on jäänyt paljon ystäviä, hienoja muistoja ja kokemuksia. Mutta myös ”häkellyttäviä”:
– Muista, kun hävisimme Helsingin Velodromilla Veitsiluodon Vastukselle 23–0. Se on jäänyt mieleen. Muistan myös, että pelasin tuolloin kolme vuotta vanhempien joukkueessa, niin se oli Karin ikäisten joukkue, joten ainakin yhdessä matsissa olen pelannut hänen kanssaan junnuaikana.

Kari, Harri ja Anssi Peuhkuri ennen ottelua jännittävissä tunnelmissa Oulunkylän tekojäällä 1983.

Yhtenä hienona muistona omalta peliuraltaan Anssille on edustusjoukkuedebyytti Kimpisen legendaarisella jääpallokentällä loppuvuodesta 1982.

Anssi Peuhkuri on antanut jääpallolle paljon. Hyviä ystäviä ja kokemuksia on kertynyt paljon. Tappioon päättyneitä matseja Anssi ei suostu edes muistelemaan. Mutta tiukkaakin on ollut:
– Hyppäsin edustuksen päävalmentajaksi 1980-luvun lopussa [kausi 1988–89] alle 30-vuotiaana yrittäjänä. Silloin meinasi vuorokaudessa tunnit loppua ja voimat ehtyä, kertoo Anssi ja pudistaa päätään.

Tultaessa 2000-luvulle Anssi on saanut seurata lankun takaa omien poikien kehittymistä. Näin Peuhkuri:
– Omat tekemiset ja saavutukset ovat oikeastaan sivuseikka. Hienoa aikaa oli valmentaa ja samalla vähän kasvattaakin 1990-luuvn junnuikäluokkia aikuisikään. Siltä ajalta on edelleen jäänyt hienoja ystävyyssuhteita.

Eetu Peuhkuri ja Topi Peuhkuri ovat Veiterä-merkillä leimattuna pelimiehiä nykyjääpallossa. Myös musiikkiuralle suunnannut Aapo Peuhkuri on osa jääpalloperhettä. Peuhkurin perheessä harrastettiin laajasti eri lajeja:
– Pojilla on ollut mahdollisuus aika kattavasti kokeilla eri lajeja, mutta toki jääpallo on ollut aina lähellä ja on sitä edelleen.
– Aapo pelasi lähes kaikki juniori-ikäluokat maalivahtina ja siirtyi jossain vaiheessa koripallon pariin ja sittemmin musiikin. Toki jääpallo on Aapollakin ajatuksissa mukana mm. Veiterä-biisin myötä. Se onkin soinut aika useasti tänäkin vuonna Kisapuistossa maalilauluna, Anssi Peuhkuri tunnelmoi.

Ikämiehen 60-vuotishaatettelussa ei kurkita vain menneisyyteen, vaan tehdään myös katsaus tulevaan. Kysymykseen siitä, millaisena hän näkee jääpallon tulevaisuuden Lappeenrannassa ja Suomessa, Anssi Peuhkuri ottaa vakavamman ilmeen:
– Kyllä uhkakuvat jääpallon suhteen ovat suuret niin kauan, kun olosuhteisiin ei saada parannusta.
– Nykyisissä olosuhteissa on aika raadollista toimia, kun harjoituskausi pururadalla ja kaukalossa kestää seitsemän kuukautta ja pelikausi neljä.
– Tuolla perusteella on haastavaa saada uusia nuoria tämän upean lajin pariin. Vaikka kuinka hienoa extremä jääpallo olisikin…

Peuhkuri peräänkuuluttaa – monen muun jääpallovaikuttajan tavoin – olosuhteiden kertakaikkista parantamista:
– Ainut mahdollisuus lajin säilymiseksi nykyisellään, ja sen kehittämiseksi, on saada puitteet kuntoon. Nyt vain toivotaan, että Lappeenrantaan saataisiin aktiivinen hallihanke maaliin ensi syksyyn mennessä. Uskon, että ensimmäisen hallin tulon jälkeen Suomessa on 3–5 vuoden jälkeen kolme hallia lisää. Se on ainoa polku lajin vahvistamiseksi ja kasvattamiseksi.

Peuhkuri tunnetaan jääpallon ohella innokkaana golffarina ja tietysti myös purjehduksesta. Myös penkkiurheilu sujuu hyvin 60-vuotiaalta:
– Kun oma urheilumenestys on ”hieman vieras käsite”, sitä siis ei ole tullut, niin olen urheilun ja liikunnan suhteen kaikkiruokainen ja olen utelias kokeilemaan eri lajeja.
– Aktiivisena penkkiurheilija seuraan eri lajeja niin paikallisesti kuin median välityksellä. On hienoa kun maakunnan urheilijat ja joukkueet pärjäävät Suomessa ja maailmalla.
Purjehduksesta Anssi Peuhkuri toteaa:
– Purjehdus on vapautta ja vapauden tunnetta. Myös yhteistyö luonnonvoimisen kanssa on parasta terapiaa.

Terveiset Veiterä-kannattajille ovat selvät:
– Nyt on se hetki, kun kannattaa tulla paikan päälle Kisapuistoon – ratkaisupelit ovat juuri nyt käsillä. Kannustetaan ”meidän pojat” voittoon!, sanoo Anssi Peuhkuri.

Peuhkuri-nimi tunnetaan jääpallokenttien lisäksi rakennustyömailta. ”Siviilissä” Anssi toimii perheyrityksen toimitusjohtajana. Peuhkuri tekee tunnetusti ”laatua päin seiniä”. Näin synttärisankari kuvaa päätymistään yrittäjäksi ja Peuhkuri Oy:n arjesta:
– Takana on 35 vuotta yrittäjänä ja onhan siihen mahtunut kaikenlaista, niin hyviä kuin huonompiakin aikoja. Ehkä sanonta ”yrittäjäksi synnytään”, pitää tässäkin kohtaan paikkansa. Olen ollut koko työurani samassa yrityksessä ja aikanaan oli luontevaa ostaa osakkuus yhtiöstä ja lähteä viemään yritystä eteenpäin.
– Peuhkuri Oy:stä on vuosien saatossa kehitetty rakentamisen monialaosaaja ja teemme kaikkea rakentamiseen liittyvää kokonaisvaltaisesti. Historia ja tausta on pinnoittamisessa ja maalauksessa, sanoo toimitusjohtaja Peuhkuri.
– Yhtiössämme on noin 30 vakituista työntekijää ja talousluvuilla mitattuna pärjäämme kohtuullisesti. Välillä kun asiaa pysähtyy miettimään, niin vuosien varrella aika moni perhe on saanut elantonsa meidän kautta.

Ajan myötä yrittäjäkin huomaa, että työelämäkään ei jatku iänkaiken. Anssi pohtii yrityksen tulevaisuuden kuviota seuraavasti:

– Niin, tässäkin kohtaa sanonta ”ainut, mikä on yrittämisessä pysyvää, on jatkuva muutos” pitää hyvin paikkansa! Meillä on yrityksessä suunniteltu muutaman vuoden ajan sukupolvenvaihdosta ja siitä ensimmäinen vaihe toteutetaan tänä keväänä, kun Eetu Peuhkuri siirtyy yrityksen johtoon.
– Se, mihin suuntaan uusi sukupolvi yritystä kehittää, jää nähtäväksi. Mahdollisuuksia on mihin vaan niin maantieteellisesti kuin toimialallakin.
– Tietysti meillä on vuosikymmenien saatossa kehitetty tietyt arvot ja periaatteet, joita ei kannata hukata. Siirrän itse saamani ohjetta eteenpäin: pitää olla luotettava ja nöyrä – kaikkinensa raadollista työntekoa, eikä henkseleiden paukutteluun ole varaa…, Anssi Peuhkuri maalailee.

Anssi Peuhkuri 60 vuotta. 

Kun urheilun ja liikunnan monitoimimies täyttää 60-vuotta, on syytä vielä esittää urheiluaiheinen kysymys: miltä nyt tuntuu?
– Hienoltahan tämä tuntuu! Olen saanut olla suht terveenä, kotiasiat on kunnossa ja hienoja ihmisiä on ympärillä, sanoo Anssi Peuhkuri.

Juniorijääpalloilun hyväksi:

Anssi Peuhkuri ilmoittaa, että vuosikymmenien saatossa hänelle on kertynyt jo lähes kaikkea tarpeellista ja tarpeetonta, sen vuoksi ei kannata miettiä lahjoja tai kukkapuskia. Jos sinulla on pakottava tarve aihetta jotenkin huomioida, niin käytä tilinumeroa FI35 5620 0920 2176 26 ja merkitse viestikenttään ”Ana60”, mistä hän lahjoittaa kertyneet onnittelut Veiterän junioritoiminnan kehittämiseksi.

 

Teksti: Antti Vasara
Kuvat: Peuhkuri-suvun kotialbumi, Veiterä-media