Joulua ennen pelatussa Veiterän ja Akilleksen BL-ottelussa päätuomari Antti Malaskan kypärään kiinnitettiin kamera ja tallenteesta onkin kiertänyt filmiä Facebookin puolella. Kokenut erotuomari Ilkka Vainikka katseli kiinnostuneena tehtyä tallennetta.
Ensimmäisenä Ilkka Vainikka kiinnittää huomiota siihen, että nykyjääpallo on hyvin nopea pallopeli ja millaisella intensiteetillä tilanteet vaihtelevat. Tämän huomaa parhaiten kentän tasolta.
‒ Kyllä vain, vauhti on silmiinpistävää, jääpallo on nopea peli ja tilanteet aaltoilevat kentän päädystä päätyyn. Lisäksi peli liikkuu kentän sivuttaissuunnassa laaja-alaisesti.
Kuten muistetaan, niin kyseisessä Veiterä‒Akilles-ottelussa olosuhteet eivät olleet parhaat mahdolliset ‒ molempien joukkueiden peli perustui pääosin pitkän pallon lyömiseen. Tämä seikka vaikutti pelin luonteeseen tuolloin.
‒ Nykyjääpallossa usein koko joukkue puolustaa ja koko joukkue hyökkää. Tämä vaatii erotuomarilta hyvää luistelutaitoa ja fysiikkaa. Erityisesti tässä korostuu erotuomarikolmikon yhteistyön toimivuus, linjatuomareiden pitää olla oikea-aikaisesti aktiivisia ja rohkeita ratkaisuissa ja muistaa päätuomarin rikelinjan noudattaminen, toisisanoen kolmikolla pitää olla samanlainen rikelinja, Vainikka linjaa
Sijoittuminen tärkeää
Kokenut erotuomari Ilkka Vainikka, jolla on plakkarissaan 317 Bandyliigaottelua ja 57 A-maaottelua raitapaidassa, painottaa erotuomarin sijoittumista pelin sisällä. Tehty ottelutallenne antaa pohjan seuraavalle pohdinnalle:
‒ Erotuomarin, varsinkin päätuomarin, liikkumiseen ja sijoittumiseen olisi saatava selkeät ohjeet, ja niitä tulisi noudattaa, sanoo Vainikka.
‒ Koska peli on nopeutunut koko ajan, niin erotuomarilta vaaditaan hyvää pelinlukemista. Se auttaa hyvään tilanneläheisyyteen ja tilannekohtaisesti diagonaalista poikkeamiseen ‒ se on välttämätöntä tilanteiden ratkaisemiseksi oikein ja ollakseen uskottava. Silloin pelinjohtaminen on helpompaa ja erotuomari on hyväksytty.
Kuluneen kauden aikana on huomattu, että erotuomaritilanne on kovin haastava monella pelipaikkakunnalla. Sattumoisin moni kokenut erotuomari jäänyt kentän laidalle tai pitää välivuotta. Ilkka Vainikka on havainnut saman:
‒ Valitettavasti tämän kauden muutamassa ottelussa erotuomarin sijoittuminen ja liikkuminen eivät ole ollut oikeaoppista. Kysymys ei käsittääkseni ole ollut riittämätön fysiikka, kovakuntoisia poikia ne ovat, vaan taktinen ymmärtäminen. Erotuomarilla pitäisi olla yhtä hyvä tilannetaju kuin pelaajalla ja ymmärtää missä seuraava tilanne kehittyy.
‒ Olen sitä mieltä, että liian usein on nähty erotuomarin ”seisoskelevan” laidan vieressä tilanteita väistellen, kun hänen paikkansa olisi keskemmällä kenttää ja liikkeessä ‒ ja kuten tiedetään, niin paikaltaan ei ole niin helppo ja nopeaa lähteä liikkeelle…, vinkkaa Vainikka.
GoPro-aineisto hyödyksi koulutuksiin!
Vainikka näkee, että tehdyn kaltaista aineistoa voidaan hyödyntää laajemminkin erotuomarikoulutuksessa ja tilanteiden debfriiffauksessa:
‒ Erotuomarin ”silmin” kypäräkamerasta nähtyjä tilanteita on mahdollista hyödyntää koulutuksessa, mutta se vaatii minusta paremman tilanneläheisyyden, kun nähdyssä aineistossa. Silloin ei ole tarvetta arvata mitä on tapahtunut.
‒ Parasta oppia olisi päästä tulkitsemaan tallenteelta oman pelinsä tilanteita ja miettiä ratkaisuja tyyliin: ”olisinko voinut tehdä jotakin toisin saavuttaakseni paremman lopputuloksen.”
Vainikka on toiminut pitkään otteludelegaattina jalkapallossa ja niistä ympyröistä voitaisiin ottaa oppia jääpallon puolelle:
‒ Tosiaankin jalkapallossa videotallenteita on käytetty useita vuosia hyvällä menestyksellä, samaan meillä on mahdollisuus jääpallossakin kun saadaan riittävästi hyvänlaatuisia tallenteita. Näen tässä paljon mahdollisuuksia ja se varmasti motivoi uusia tuomareita lajin pariin ‒ ja kokeneempia kehittämään edelleen omaa peliään paremmaksi, sanoo Ilkka Vainikka
Antti Malaskan kypäräkamerasta tehdyn koosteen voi katsoa näppärästi täältä.
‒Bandytoimitus