Veiterä esillä Hiekkalinnassa: Sakari Ellosen patsas vihdoin valmis!

Veiterän ensimmäinen Suomen mestaruus tuli vuonna 1951 eli 66 vuotta sitten. Tuon mestaruuden takuumiehenä oli maalivahti Sakari ”Saku” Ellonen. Saku on nyt ikuistettu veistokseksi Lappeenrannan sataman Hiekkalinnaan. Ellosen patsasta on odotettu pitkään…

Patsaan tarina on kertomisen arvoinen:

Vuoden 1951 mestaruusottelu pelattiin OPS:aa vastaan Helsingissä, Eläintarhan kentällä. Seurana Veiterä oli vasta perustettu ja kaikki seurasivat tarkasti uuden tulokkaan otteita. Veiterä oli edennyt SM-sarjan itälohkon voittajana finaaliin.

Loppuottelu päättyi Veiterän voittoon 2–0. Maalintekijät olivat Juhani Halme ja Martti Hyvönen. Kolmas avainpelaaja oli maalivahti Saku Ellonen, joka siis piti maalinsa puhtaana tärkeimmällä hetkellä.

Suomen mestarit 1951. Sakari Ellonen on kuvassa eturivissä keskellä yllään musta maalivahdin paita. Vierellään (vas.) Kokkosen Toivo ja Halmeen Jussi. Takarivissa muut mestarit: (vas.) Pentti Kekonen, Pentti Immonen "C", Arvo Raitavuo, Pentti Vartiainen, Matti Serenius, Matti Airaksinen ja Martti Hyvönen. Kuvan oikeassa alakulmassa on seuran puheenjohtaja Yrjö Kainlauri.

Suomen mestarit 1951. Sakari Ellonen on kuvassa eturivissä keskellä yllään musta maalivahdin paita. Vierellään (vas.) Kokkosen Toivo ja Halmeen Jussi. Takarivissa muut mestarit: (vas.) Pentti Kekola, Pentti Immonen ”C”, Arvo Raitavuo, Pentti Vartiainen, Matti Serenius, Matti Airaksinen ja Martti Hyvönen. Kuvan oikeassa alakulmassa on seuran puheenjohtaja Yrjö Kainlauri.

 

Ottelun jälkeen eräs Veiterän vahvoista taustavoimista, eläinlääkäri Julle Lönn, totesi, että Sakulle pitää valaa patsas ja pystyttää se Pusupuistoon! Valitettavasti hanke ei tuolloin onnistunut.

Nyt asia on korjattu, 66 vuoden jälkeen! Sakari Ellonen on muovailtu osaksi Lappeenrannan Hiekkalinnan veistosgalleriaa, jossa hänen edessään on tulevaisuuden jääpalloilija sadan vuoden päästä, vuodelta 2117.

Ellonen5 ja tulev pelaaja

 

Tulevaisuusaiheen taustalla on Lauritsalan koulun oppilaat. Jääpallo on Lappeenrannan vanhin palloilun joukkuepeli ja lajia on harrastettu jo yli 100 vuotta. Laji on alkanut ensin Lappeenrannan Luistinseuran riveissä, joka pian vaihtui Lappeenrannan Urheilu-Miehiin (LUM). Veiterä on perustettu vuonna 1950.

Sakari Ellonen hiekkaan veistettynä

Hiekkalinna avattiin yleisölle 4.6. ja paikalla oli sankka joukko yleisöä. Mikä hienointa, niin myös Sakari Ellonen oli Ritva-vaimonsa kanssa paikalla juhlistamassa hiekkaveistoksen julkistamista. Patsaan on ideoinut ja kuratoinut Hiekkalinna-projektin taiteellinen johtaja Kimmo Frosti.

Sakari ja Ritva Ellonen Hiekkalinnan avajaisissa 4.6.2017.

Sakari ja Ritva Ellonen Hiekkalinnan avajaisissa 4.6.2017. Sakulla oli mukanaan aito 50-luvun narukerä, joita kovahermoinen maalivahti joskus napsi kiinni jopa paljain sormin!

 

Nyt 89-vuotias sankarimaalivahti kertoili jämerällä äänellä muistumia finaalipelistä:

”Kyllä me voittamaan lähdettiin. Halmeen maali oli tärkeä, kun se tuli aivan pelin alussa. Hyvönen ratkaisi lopulta ottelun ja kai minäkin vaikutin siihen, että oululaiset jäivät ilman maalia.”

”Kaikkiaan olot ovat muuttuneet suuresti noista ajoista. Junalla mentiin pelimatkoille ja asuimme matkustajakodeissa ja joskus koulun lattialla. Pelikin on kehittynyt valtavasti – nyt on selvää, että kaikki pelaajat hyökkäävät ja kaikki puolustavat”, Ellonen tarkensi yleisölle jääpallon kehitystä.

Ero nykyjääpallon ja menneiden vuosien välillä on suuri:

”Meillä oli tarkasti määritellyt pelipaikat ja hyökkääjä Pentti Immonen yleensä seurusteli vastapuolen maalivahdin ja puolustajien kanssa koko pelin”, kertoo Saku Ellonen huvittuneena.

”Nyt kaikki osallistuvat hyökkäysten rakenteluun ja vauhtia on paljon enemmän. Nykypeliä on hieno seurata kun näkee vaikkapa Jannen Hauskan hakevan alhaalta vauhtia ja kohta hän on päättämässä tilannetta vastustajan maalilla.”

Saku Ellonen vaihtoi ajatuksia sattumalta paikalle osuneen Veiterän joukkueenjohtaja Lauri Segermanin kanssa.

Saku Ellonen vaihtoi ajatuksia sattumalta paikalle osuneen Veiterän joukkueenjohtaja Lauri Segermanin kanssa.

 

Hiekkalinnan "isäntä" Antti Tuomaala, Sakari Ellonen ja Hiekkalinna-projektin taiteellinen johtaja Kimmo Frosti oli kaikki tyytyväisiä Sakun näköisveistokseen.

Hiekkalinnan isäntä Antti Tuomaala Lappeenrannan kaupungilta, Sakari Ellonen ja Hiekkalinna-projektin taiteellinen johtaja Kimmo Frosti olivat kaikki tyytyväisiä Sakun näköisveistokseen. Rouva Ellonen pohti kumpi olikaan komeampi, malli vai patsas, mutta maalivahdin käsien asentoa kehuivat kaikki.

 

Veiteräväki toivottaa Sakari ja Ritva Elloselle ja heidän perheelleen mukavaa kesää, joka tuntui alkavan kuin tilauksesta 4.6. Lappeenrannassa.

Hiekkalinna on avoinna 4.6.–31.8. päivittäin klo 10–20.

Hiekkalinnan www-sivut

Lisätietoja vuoden 2017 Hiekkalinnasta

Hiekkalinnan Facebook-sivut

-Bandytoimitus