Veiterälle voitto Oulusta

OLS – Veiterä 4–8 (2–3)

Veiterä täydensi viikonlopun täyden pistepotin voitolla pakkaskelissä Pakkalassa. Nousujohteista kautta pelaava kotijoukkue OLS haastoi Veiterän, mutta pisteet lähtivät kohti Lappeenrantaa.

Molemmilla joukkueilla oli alla voittopelit lauantailta: Veiterä oli kaatanut JPS:n Jyväskylässä, OLS oli voittanut Kampparit kotonaan. Sanomalehti Kalevan Live-lähetyksestä oli odotettavissa mielenkiintoinen ja vauhdikas ottelu, joka osoittaisi sarjan keskikastin ja kärkipään joukkueiden eron.

Sää Oulussa oli hyvä mutta kylmä, mittarissa rapiat -25 astetta. Onneksi tunnettu ”Pohjanlahden tuuli” oli tyyntynyt. Ottelun alussa molemmat joukkueet pelasivat varoivaisesti, vältellen virheitä. Veiterä avasi terävästi maalinteon kun jo 10 minuutin kohdalla vihreäpaidat johtivat 0–2: ensin Samppa Äikäs kuritti junnuseuraansa kulmurin jälkitilanteesta ja heti perään Tuomas Liukkonen pääsi maalintekoon Christian Laibertin oivallisesta syötöstä.

Näin juhlittiin Veiterän avausmaalia Oulussa (kuvakaappaus Kalevan nettilähetyksestä).

OLS pääsi mukaan peliin 18. minuutilla, kun Matias Valtanen pääsi puolittaiseen läpiajoon Väne Pasman syötöstä. Maali antoi uskoa Olssin joukkueelle ja kun hieman yli puolituntia oli pelattu, niin tilanne oli 2–2: Saku Hartikainen oli tarkkana kulmuritilanteen jälkitilanteessa.

Ensimmäisen puoliajan loppu oli tasaista peliä – OLS rakensi peliä ennakkoluulottomasti ja systemaattisesti Ilari Moisalan, Hartikaisen ja tehokkaasti peliä tekevän Aatu Tiusasen kautta. Vaikuttaa siltä, että valmentajaguru Tise Tiusasen määrätietoinen työ on tuomassa Olssia takaisin Bandyliigaan vahvana pallollisena joukkueena, jonka peli pohjautuu pallon hallintaan ja luisteluun.

Puoliajalla pelaajat pääsivät lämmittelemään Veiterän 2–3-johdossa kun Tuomas Liukkonen tillasi pallon OLS-maalin kattoon. Napakan kulmurisyötön antoi Matias Lehtonen.

Veiterän maalilla Saku Herranen hoiti hommat rutiinilla ja näytti otteillaan, että joukkueella on kaksi hyvää veskaria.

Toiselle jaksolle asetelmat eivät juuri muuttuneet: Veiterä jatkoi omaa hyvää pallollista peliään ja OLS pyrki katkomaan vieraiden pelinrakentamisen keskialueella ja onnistuikin tässä useaan otteeseen. Tämä johti virheisiin: 53. minuutilla Veiterän Manu Puumalainen pääsi asettelemaan pallon rankkaripisteelle ja iski hyvin pelanneen OLS-vahti Jere Penttilän hanskojen kautta pallon maaliin. Veiterä määräsi jälleen pelin tahdin ja Olssi oli takaa-ajajana.

Veiterä-koutsi Tero Nieminen osoitti tässä kohden oivallista pelisilmää ja otti aikalisän. Oli aika rauhoitella joukkuetta ja tähdentää omaa pallollista peliä. Samalla Veiterän työkalupakista otettiin myös uusia keinoja käyttöön: kärkipelaajia pyrittiin tavoittelemaan myös pitkillä palloilla OLS-linjan takaa. Tämä venytti OLS-kentällistä ja se puolestaan antoi tilaa Veiterän pelinrakentamiselle: Kippari Tero Liimatainen otti rooli ja juoni Veiterän pian 2–6-johtoo: ensin Emil Segermanin flippaamasta kohopallosta ja hetimiten Äikkään hyvästä syötöstä maalin edustalta.

Nyt oli OLS:n vuoro ottaa aikalisä, mutta käytännössä oululaisten eväät oli jo syöty – Laibert iski kulmurista Veiterän jo 2–7-johtoon ja peli oli tuloksellisesti ohi. Viimeisellä kympillä OLS pääsi vielä kaunistelemaan numeroitaan ja Liimataisen illan kolmas osuma viimeisteli kupongin numeroihin 4–8.

Ottelua oli mahdollisuus seurata sanomalehti Kalevan monikameralähetyksenä, jonka tekninen toteutus ansaitsee kiitokset ja kehut – kuten myös ottelua kommentoineen Jari Vallan asiantuntevat huomiot joukkueiden pelitavoista ja -kuvioista.

OLS:n joukkueessa näkyviä hahmoja olivat Moisalan, Pesosen ja Hartikaisen lisäksi 17-vuotias Aatu Tiusanen, jonka pallollinen peli on vahvaa ja muistuttaa hieman takavuosien OLS-taktiikasta, jossa oli ideaa ruotsalaistyyppisestä kahden suunnan pelistä. Myös maalivahti Jere Penttilä on kasvanut hienoihin mittoihin joukkueen ykkösveskarina.

Veiterän osalta näkyvimmin palloa kuskaili kippari Liimatainen, mutta erityisesti Matias Lehtosen panos oli tänään hyvä. Hän osallistuu vahvasti pelin tekemiseen, mutta on myös arvokas puolustussuunnan pelaaja, joka tekee fiksuja katkoja vastapuolen hyökkäysten tullessa Veiterän kenttäpuoliskolle. Huomattakoon myös, että Veiterän kärkipelaaja Tuukka Loikkasen nähtiin puolustavan keskialuetta pitkälle omalle kenttäpuoliskolle asti.

Veiterä on nyt pelannut 6 peliä, josta tilillä on 6 voittoa. Samaan aikaan piti pelattaman Narukerän ja Akilleksen välinen ottelu Porissa Amiko-Areenalla, mutta ottelu jouduttiin perumaan, koska jää ei ollut pelikunnossa. Myös Oulussa jouduttiin jäätä paikkailemaan ensijakson lopulla, mutta onneksi railoutuminen ei aiheuttanut vaaratilanteita pelaajille ja tuomareille.

Runkosarjaa on nyt takana ”noin kolmannes” (ottelumäärät toki vaihtelevat joukkeuittain). Akilles on osoittanut olevansa vahva kandidaatti mestariksi tänäkin vuonna ja Veiterällä on hyvä asema haastajana. Ennakkoon toiseksi vahvaksi haastajaksi veikattu JPS hakee omaan peliinsä tasaisuutta. Narukerän osalta sarjan alku on ollut harmillisen rikkonainen – kuten porilainen tekojää. OLS osoitti Kampparit-voitolla, että heitäkään ei pidä laskea ulos keskikastista ja parhaimmillaan Kampparitkin pystyvät haastamaan kärkiporukat. Nousuviikolla pelataan Lappeenrannassa sarjan kannalta tärkeä peli Akillesta vastaan. Suomen mestarit kohdataan Kisapuistossa lauantaina 11.12. klo 16.

Bandytoimitus