Jääpallokausi taittuu kohti ratkaisupelejä
Veiterä on varmistanut Bandyliigan runkosarjan voiton ennen kahta päätöskierroksen ottelua. On aika tehdä katsaus jääpallokauden jatkokuvioihin ja niihin mahdollisuuksiin, joita Veiterällä sarjassa on. Oletuksen seuraavalle tarkastelulle on, että koronatilanne sallii sarjan jatkosarjat kuten on suunniteltu ja massiivisilta ottelusiirroilta vältytään.
Teksti: Topiantti Äikäs, Veiterämedia (lähde: Jääpalloliitto)
Kuvalähteet: VMH Productions / jääpallogalleria 2021–22
Bandyliigan kaksinkertaisessa runkosarjassa kaikki joukkueet pelaavat 16 ottelua. Tässä hetkessä, jolloin alkuperäisen kansainvälisen ottelukalenterin mukaan olisi ollut ns. kansainvälinen viikonloppu (A-maajoukkeuiden neljän maan turnaus Nässjössä, U21MM-kisat Jyväskylässä), otteluita on Bandyliigassa vaihteleva määrä: Hifkillä on, ottelusiirroista johtuen, pelattuna vasta 11 ottelua ja enimmillään Veiterällä, Narukerällä, Kamppareilla, Jipsillä ja Olssilla on takanaan 14 peliä. WP 35:llä otteluita on 13, Akilles ja Botnia ovat saaneet tililleen 12 peliä.
Bandyliigan sarjataulukko 16.1.2022:
Kun kaikki joukkueet ovat pelanneet 16 ottelua, miesten Bandyliiga jakaantuu ylempään ja alempaan jatkosarjaan. Uudistuksesta oli sovittu jo kaudelle 2020–21, mutta tunnetuista syistä sarjajärjestelmää jouduttiin fixaamaan ns. lennosta. Nyt tavoite on, että sarjat saataisiin päätökseen suunnitellulla tavalla. Toivotaan parasta.
Veiterän pelit jatkuvat siis ylemmässä jatkosarjassa, johon tulevat runkosarjan neljä parasta: Veiterä, Akilles, Narukerä… ja: Kampparit tai- JPS – tilanne näiden kahden kohdalta ei ole vielä mitenkään varma.
Jipsillä on jäljellä kaksi todella kovaa peliä: Kampparit Mikkelissä ja Akilles kotona Viitaniemessä. Kamppareiden tilanne on aavistuksen helpompi: JPS kohdataan siis kotona Hänskissä ja viimeisessä pelissä vastassa on WP 35 legendaarisella Kämärin jääpallokentällä – yltäisivätkö pojat tehtaan varjosta kauden toiseen jymy-yllätykseen? Kiinnostaako varkautelaisia Savon herruus riittävästi?
Akilles puolestaan kohtaa molemmat helsinkiläiset joukkueet Ogelissa – ja Akilles voittaa molemmat. Myös Veiterän ja JPS:n kohtaamiset ovat Akillekselle tärkeitä, mutta lopputuloksia on vaikea ennakoida. Porvoolaiset ovat vahvoja kotikentällään ja Veiterän pitää tuossa ottelussa olla tarkkana puolustuksensa kanssa. Akilles varmasti hakee balsamia haavoilleen, joita koitui Suomen Cupin finaalitappiosta. Viitaniemen montussa on vastassa myös kova ja varmasti ärsyyntynyt kotijoukkue, JPS. Saa nähdä, kuinka käy?
Narukerä sijoittunee sijoille 2–3, joka voidaan nähdä ennakko-odotusten mukaiseksi. Porilaiset kohtaavat vielä Veiterän kotonaan Porissa runkosarjan viimeisessä ottelussa. Kerä on, kovana kotipelijoukkueena, lievä ennakkosuosikki: harva joukkue on viime vuosina selvinnyt voittajana Amiko Areenalta – viimeksi JPS (31.12.2021) ja sitä ennen Veiterä, viime kauden puolivälieräottelussa. Kauden alussa, marraskuun lopulla, Veiterä pidätti pisteet Kisapuistossa numeroin 4–2. Narukerän haasteena on edellisenä päivänä Oulunkylän jäälakeudella pelattava kova Hifki-ottelu, josta ei varmasti tule helppoa. Yhtälailla Veiterän pojat ovat käyneet la 29.1. Porvoon Pallokentällä oman kirinsä Akilleksen kanssa.
Näin ollen vasta sunnuntaina 30.1. nähdään mitkä neljä joukkuetta etenevät ylempään jatkosarjaan (ja millä sijoilla 2–4), ja mitkä viisi joukkuetta taistelevat alemmassa jatkosarjassa.
Jatkosarjat
Perusrunkosarjan jälkeen pelataan alempi ja ylempi jatkosarja. Alempaan sarjaan menevät joukkueet runkosarjan sijoilta 5–8, ylemmässä jatkavat neljä parasta.
Järjestelmän hyvä, kannustava puoli on siinä, että alemmasta sarjasta kaksi parasta nousee mukaan loppupeleihin eli puolivälieriin, ja mahdollisesti välieriin. Alemmassa jatkosarjassa kolme parasta saavat lähtöpisteitä siten, että runkosarjan viides saa 3 pistettä, kuudes saa 2 pistettä ja seitsemäskin saa yhden lähtöpisteen. Runkosarjan maalitilastot nollataan.
Jatkosarjassa pelataan yksinkertainen ”minisarja” ja puolivälierissä voidaan nähdä joukkueita, jotka eivät välttämättä ole runkosarjan sijoilla 5 tai 6… Aika näyttää.
Ennakkoon voi sanoa, että joko Kampparit tai JPS – kumpi hyvänsä – on alemman jatkosarjan ehdoton ennakkosuosikki. Muiden osalta ehkä OLS tai Botnia voisivat hyvin olla toinen puolivälierin nouseva haastaja. Tietysti myös Hifki on yllätysvalmis. Sarjan lopuksi ynnätään pisteet.
Ylemmässä sarjassa Veiterän pelit – nyt kun runkosarjan ykköspaikka on varmistettu – jatkuvat siten, että ensin kohdataan pe 4.2. runkosarjassa kolmanneksi sijoittunut Kisapuistossa. Ennakkoon arvioiden se voisi ehkä olla Porin Narukerä (jota vastaan Veiterä siis vielä pelaa yhden vieraspelin su 30.1.)
Keskiviikkona 9.2. on vuorossa runkosarjan 4. – se tiedetään, että matkaa kuljetaan Vt13:ta pitkin ensin Savitaipaleelle ja Ristiinaan– mutta kuinka pitkälle siitä jatketaan, on vielä auki: Mikkeliin tai Jyväskylään.
Lopuksi, eräänlaisena huipentumana ylemmälle jatkosarjalle, on lauantaina 12.2. kotipeli runkosarjan kakkosta, eli todennäköisesti Akillesta, vastaan. Tuo peli on todella merkittävä ja varmasti molemmat joukkueet haluavat esittää yleisölle hyvää jääpalloa.
Ylemmässä jatkosarjassa runkosarjan pisteet ja maalit ovat voimassa. Veiterän pelit ovat edenneet sen verran hyvin, että vihreäpaidat lähtevät ennakkosuosikkina jatkosarjaan. Joka tapauksessa sarjajärjestelmän hyvä puoli on siinä, että nyt perusrunkosarjan ratkettua, ei ole olemassa niitä kuuluisia ”merkityksettömiä otteluita”.
Toki nämä ovat vielä ennakkospekulaatioita ja lopullinen jatkosarjan otteluohjelma varmistuu tammikuun vaihtuessa helmikuulle. Liiton tulospalvelu palvelee kaikkia jääpallojänneitä ja spekulantteja.
Alemmassa jatkosarjassa pelit alkavat jo keskiviikkona 2.2. – siellä pelipäiviä on hieman enemmän ja jatkosarjojen otteluohjelmat julkistaan aikanaan liiton tulospalvelussa.
Klikkaa sohvalippu!
Veiterämedian tarkoituksena on striimata kaikki Veiterän kotipelit sohvajännäreille suorana. Halutessaan voit hankkia otteluihin sohvalipun, jonka hinta on 10 €. Maksu maksetaan Veiterän tilille: FI35 5620 0920 2176 26 – lippu käy niin koti- kuin vieraspeleihin. Merkkaa viestikenttää ”Sohvalippu/oma nimesi”. Muistetaan kuitenkin tämä: Bandy on parasta paikan päällä.
Pudotuspelit: puokkarit ja semit
Puolivälierien osalta uudistuksena on, että jatkosarjan kaksi parasta – olisivatko Veiterä ja Akilles, tai Veiterä ja Narukerä? – saavat huilivuoron puolivälieristä. Pääsy välieriin edellyttää kahta voittoa – ”paras kolmesta” on siis tässä vaiheessa kriteerinä.
Ylemmän sarjan kolmonen (Narukerä tai Akilles?) kohtaa alemman jatkosarjan kakkosen. Tätä kutsutaan ”otteluksi A”. Kuka sitten alemman sarjan kakkoseksi selviääkään – OLS, Hikfi, Botnia? Joka tapauksessa ylemmän sarjan joukkue lähtee tähän ennakkosuosikkina. Kaksi peliä riittää ja voittaja on selvillä.
Toinen puolivälieräpari, jotka kutsutaan ”otteluksi B”, tulee ylemmän sarjan nelosesta (JPS, Kampparit?) ja alemman sarjan ykkösestä (JPS, Kampparit?). Joka tapauksessa Vt13:lla riittää trafiikkia ja kaikki kolme pelikertaa tarvitaan ratkaisemaan tämä ottelupari.
Puolivälieräottelut pelataan ke 16.2, pe 18.2 ja mahdollinen kolmas ottelu su 20.2. Pelit aloitetaan paremmin runkosarjassa sijoittuneen kotikentältä.
Välierät pelataan puolestaan ”paras viidestä” -systeemillä, eli finaaliin etenee kolmella voitolla.
Kun hieman spekuloidaan, niin ylemmän jatkosarjan ykkönen (Veiterä?) kohtaa voittajan ottelusta B – eli vahvasti spekuloiden Kampparit tai JPS:n. Tätä kutsutaan ”välierä I:ksi”.
Toinen ottelupari, ”välierä II”, asetetaan ylemmän jatkosarjan kakkosen (Akilleksen?) ja puolivälierän ”ottelu A:n” voittajan välille. On isosti mahdollista, että toisessa semifinaaliparissa kohtaavat Akilles ja Narukerä.
Jos näin menisi, niin Veiterä on pieni ennakkosuosikki finaaliin. Kaikki on kuitenkin mahdollista. Lisäksi, jos kaikki menee hyvin ja esim. koronapandemia ei sotke kuvioita, niin finaali pelattaisiin sarjassa parhaiten pärjänneen kotikentällä – tässä tapauksessa Kisapuistossa.
”Killenin” ja ”Kerän” välinen semifinaali tulee olemaan tiukka sarja – jos siis nämä etenevät ”välierän II:seen”. Ei ole väärin arvella, että finaaliin pääsemiseksi edellytetään kaikkien viiden pelin ottelusarjaa.
Pelipäivät semeissä ovat seuraavat: ke 23.2, la 26.2, ke 2.3, pe 4.3 ja mahdollinen viides ottelu su 6.3. Ottelut aloitetaan keskiviikkona 23.2. sarjassa paremmin sijoittuneen kotikentällä, lauantaina pelataan huonommin sijoittuneen kotikentällä, keskiviikkona paremmin sijoittuneen kotikentällä, perjantaina huonommin sijoittuneen kotikentällä ja mahdollinen viides ottelu paremmin sijoittuneen kotikentällä sunnuntaina 6.3.
Maaliskuun aurinko lämmittää mitalipelien tunnelman
Normaaliin tapaan semifinaalien voittajat etenevät Bandyliigan finaaliin ja häviäjät pelaavat pronssista eli vaskesta eli kuparin ja tinan sekoituksesta.
Parin viimeisen jääpallokauden huipentumat on pelattu ilman yleisöä. Tilanne vaikuttaa juuri nyt pirun huolestuttavalta, mutta luonnollisesti kaikki jääpallon ystävät toivovat, että mitalipelit päästäisiin pelaamaan oikean yleisön edessä.
Pronssiottelu on määrätty pelattavaksi sarjassa paremmin sijoittuneen kotikentällä perjantaina 11.3. ja Bandyliigan finaali pelataan sarjassa paremmin sijoittuneen kotikentällä lauantaina 12.3.
Otteluiden alkamisajat määritellään myöhemmin ja em. tulospalvelusta sekin asia selviää. Vielä ei ole tarkemmin tiedossa miten otteluiden striimaus- tai tv-lähetyskuviot toteutuvat. Toivottavasti mahdollisimman moni jääpallojännäri pääsisi näkemään mitalipelit maksuttomissa lähetyksissä ja luonnollisesti tietysti vielä paikan päällä.
Se, millä paikkakunnalla finaali- ja pronssiottelut pelataan, on oikeastaan sivuseikka. Jääpalloyhteisö on Suomessa varsin tiivis joukko ihmisiä, joilla on sama tavoite: kaikki asiat tehdään ottelutapahtumien ja pelin eteen niin hyvin kuin mahdollista – ja siten tarjotaan hieno niin koti- kuin vierasyleisölle ikimuistoinen urheilutapahtuma.
Jääpalloyhteisön tiiviydestä johtuen edustusjoukkueiden pelaajat ovat tärkeitä esikuvia jääpallonuorille, jotka seuraavat tarkasti idoliensa otteita kentällä – ja kentän ulkopuolella, mediassa, sosiaalisessa mediassa ja muutenkin. Tämän takia olisi hienoa, että liveyleisö pääsisi mitalipelien lehtereille ja nauttimaan maan parhaiden joukkueiden suorituksista kauden huipentuessa kohti ratkaisupelejä.
Jännittävää kevättä odottaen…
* * *