Tuulivaroitus: Veiterä ykköspaikalta jatkosarjaan

Veiterä kaatoi viikonlopun vieraskierroksella ensin lauantaina sarjan kolmosen Akilleksen Porvoossa ja sunnuntaina sarjanelosen Porissa. Veiterä siis piti pintansa Porissa ja ottelun loppuhetken lepsuilusta huolimatta kaappasi itselleen runkosarjan ykköspaikan.

Narukerä – Veiterä 5–6 (2–4)

Harvinaisen kovassa tuulessa pelattu ottelu Porin tekojäällä oli Veiterällä ratkaiseva runkosarjan ykköspaikan kannalta. Kerälle ottelun tuloksella ei enää ollut merkitystä – heille nelossija oli selvä. Kotijoukkue Narukerä lähti peliin hieman vajaamiehisenä ja mm. keskikentän moottorin Ville Aaltosen poissaolo näkyi. Nyt vastuu pelin rakentamisesta oli lähinnä Eero Paavolalla, joka oli pallon kanssa kovin yksinäinen.

Vaikka Veiterä pelasi ensimmäisen jakson tiukkaan sivuvastaiseen, niin silti se hallitsi peliä. Ajoittain Veiterä piti palloa pitkä jaksoja ja siten väsytti Kerän karvauksen ja lopulta hyödynsi tilanteensa. Ensin Janne Hauska oli kahden Kerä-veskari Santeri Rantasen kanssa, mutta tällä kertaa Rantanen venyi torjuntaan – kellossa oli vasta 5 minuuttia.

Jälleen mentiin muutama minuutti tästä, niin Tomi Hauska pääsi ååkailemaan mattivainiomaisesti pitkin päätyviivaa sisään, mutta siitä saatiin vain kulmuri. Kulman jälkitilanteessa pallo jäi elämään Kerä-maalille, ja sitten nähtiinkin rygbyä – lopulta pallo löytyi jostain porilaispuolustajien ja maalivahti Rantasen alta. Aiheellisesti Rantanen valittiin joukkueensa parhaana pelin jälkeen.

Vihdoin 19. minuutilla Esko Liukkonen vei Veiterän 1–0-johtoon. Flippisyötön nosti – kuinkas muutenkaan – T. Hauska. Veiterä meni siis johtoon ja piti johtoaseman pelin loppuun saakka. Suurin piirtein seuraava hyökkäys tuotti jo tulosta ja Paavo Huuhtanen pamautti alanurkkaan kovan kaukolaukauksen, jälleen T. Hauskan syötöstä: 2–0 Veiterälle.

Veiterän puolustukselle sattui 27. minuutilla harmillinen harhasyöttö, jonka konkari Tomi Mustonen aavisteli korvakuulolla itselleen ja kavensi pelin 1–2:teen. Viiden minuutin kuluttua tästä T. Hauskan antamasta kulmurista J. Hauska tinttasi Veiterän taas kahden maalin karkuteille.

Jakson lopulla maalattiin vielä kertaalleen: ensin Veiterän Aleksi Seppänen ja Joonas Peuhkuri juonivat maalin edustalta Veiterälle 4. maaliin ja aivan jakson lopussa nuori Eelis Arponen pääsi tekemään Bandyliigauransa avausmaalin kulmatilanteesta – pallo talteen Eelikselle. Ehkäpä eilinen peli Lappeenrannassa U18-sarjassa Veiterää vastaa sisuunnutti hänet rokottamaan vierailijoita…

Toisella jaksolla Veiterä pelasi kaksijakoisesti: sivumyötäiseen hyökkäykset olivat vauhdikkaita ja Joonas Peuhkurin hyvällä jääpallomaalilla – upea laukaus suorasta luistelusta ja Matias Valtanen läpiajosta veivät Veiterän jo ratkaisevan tuntuisesti jo 2–6-johtoon. Sitten peli-into loppuikin ja ottelun kolmesta viimeisestä maalista vastasi kotijoukkue; Mustonen läpiajosta, Paavola rankkaripisteeltä ja Kristian Paukkonen maalin edustalta… Veiterän maalilla hyvin pelannutta Saku Herrasta ei voi takaiskuista moittia. Kotikatsomoissa jännättiin kellon kulkua ja lopulta 90 minuutin kohdalla päätuomari M-O. Gustafsson vislasi Veiterän voittajaksi. Tuomarikolmikko pärjäsi tänään hyvin ja tilastoihin merkittiin Kerälle kaksi ja Veiterälle kolme kympin jäähyä. Pantakoon merkille, että Veiterä-libero Juuso Kärmeniemi pelasi jäähyttömän ottelun.

Ylä-Outinen: hyvä herätys meille

Veiterän päävalmentaja Joonas Ylä-Outinen kommentoi peliä tähän tapaan:
–Ensimmäisellä puoliajalla meillä oli kova vastatuuli, mutta pystyimme pelaamaan järkevästi palloa halliten ja omia jalkoja säästäen.
–Harmittavasti annoimme muutaman ilmaisen maalin, mutta kuitenkin tyytyväinen johtoasemaan puoliajalla.

Toisen puoliajan ailahteleva peliote kirvoitti päävalmentajan pohtimaan seuraavasti:
–Toisella jaksolla meni hetki että saimme koneen käyntiin, mutta 70 minuutille asti pelasimme järkevästi ja saimme luotua selkeän johdon.
–Sen jälkeen kuitenkin viimeisen 20 minuutin aikana päästimme Narukerän turhaan peliin mukaan.
–Hyvä herätys meille, että jatkossa keskittymisen tulee säilyä pelissä koko pelin ajan, mikä oli meidän yksi suurimmista vahvuuksista alkukaudesta, kertoili Joonas lopulta kuitenkin tyytyväisenä runkosarjan ykköspaikan varmistuttua.

Tänään Veiterän kuuden maalin kuusi eri maalintekijää olivat:

Esko Liukkonen
Paavo Huuhtanen
Janne Hauska (OmaSp)
Aleksi Seppänen (Ravintola Lalo)
Joonas Peuhkuri (Nordic Interim)
Matias Valtanen

Ottelupöytäkirja

Loppunumerot 5–6 Porissa eivät aivan kerro pelin hallinnasta, mutta maalintekopelissä se, joka tekee enemmän maaleja, on voittaja. Se riitti ja Veiterän on Bandyliigan tässä vaiheessa ykkösjoukkue. Tilillä on vain yksi tappio (Kerä Lappeenrannassa alkukaudesta) ja pari tasuria (tilastotasuri Wepsuja vastaan; tiukka vääntö Jipsiä vastaan edellisviikonloppuna) – kaikki muut pelit on voitettu.

Edessä ylempi jatkosarja

Veiterä, JPS, Akilles ja Narukerä – viime kauden tavoin – etenevät ylempään jatkosarjaan. Jatkosarjan otteluohjelman voi tarkastaa täältä (näyttää siltä, että Liiton tulospalvelun sivuille päivitystiedot siirtyvät pienellä viiveellä).

Sarjaohjelma on Veiterän kannalta siten hyvä, että pelit alkavat ”lähivastustajan” kentältä keskiviikkona Porvoossa lauantaina 10.2. pelataan kotona tänään kaatunutta Narukerää vastaan, ottelu alkaa klo 16:00. Kovan haasteen tekee se, että seuraavaksi päiväksi su 11.2. matkustetaan Jyväskylään – toki myös jyväskyläläisillä on edellisenä päivänä ottelu alla. Akilles kohdataan kotona Kisapuistossa ke 14.2. (klo 18:30). Pitkä Porin reissu on la 17.2. – Ja jatkosarja huipentuu sunnuntain 18.2. kotipeliin Jipsiä vastaan (klo 16).

Nyt siis alkavat tosipelit ajatellen välierä- ja puolivälierävaihetta: ylemmän jatkosarjan jälkeen katsotaan taas taulukkoa ja sijoilla 1 ja 2 olevat joukkueet jatkavat suoraan välierävaiheeseen, jotka alkavat ke 28.2. Puiolivälieräottelut alkavat jo ke 21.2. ja ne pelataan ylemmän jatkosarjan kolmosen ja alemman jatkosarjan kakkosen sekä ylemmän nelosen ja alemman ykkösen kesken. Puolivälieräottelut ratkeavat ”paras kolmesta”-periaatteella, välierät sitten aikanaan ”paras viidestä”…

Bandytoimitus