Veiterä ja Pasa Bandy yhteistyöhön nuorisojoukkueiden rakentamisessa

Veiterä-Pasa-logot

Etelä-Karjalassa kootaan vahvoja jääpallon nuorisojoukkueita ensi kauden juniorisarjoihin. Pasa Bandy Imatra ja Lappeenrannan Veiterä ovat kevään aikana käytyjen keskustelujen myötä päätyneet yhdistämään voimansa P15- ja P17-ikäisten joukkueiden rakentamisessa. Yhteistyö jatkaa jo pari vuotta käynnissä ollutta kehitystä, joka tähtää lahjakkaiden nuorten kehittämiseen kohti Bandyliigaa ja nuorisomaajoukkueita.

Pasan ja Veiterän junnutoimijat ovat kevään ajan käyneet keskustelua siitä, kuinka voitaisiin parhaalla mahdollisella tavalla saada kilpailukykyiset joukkueet niin P17- (ent. B-jun) ja P15- (ent. C-jun) sarjoihin. Nyt tehty yhteistyöpäätös nostaa eteläkarjalaisten jääpallojoukkueiden profiilia ja antaa hyvät lähtökohdat ensi talven sarjoihin.

– Yhdistelmäjoukkueiden tekemisessä on aina haasteena se, kuinka sovitamme seurojen toimintakulttuureja yhteen. Toisaalta tästä on jo kokemusta kahdelta edelliseltä talvelta P17- ja P15-vuotiaiden osalta, Veiterän Topiantti Äikäs kertoo.
Äikkään mielestä tärkein tekijä yhteisten joukkueiden rakentamisessa on turvata motivoiva harjoittelu- ja toimintailmapiiri pelaajille:
– Siitä lähdetään, että lahjakkaat eteläkarjalaiset nuoret saavat parhaan mahdollisen ympäristön kehittyä pelaajina jääpallossa. Meillä on pari-kolme ikäluokkaa, jossa imatralaiset ja lappeenrantalaiset nuoret kolkuttelevat maajoukkuepaikkoja ja ovat hiljalleen siirtymässä kohti aikuisten sarjoja. Mitään pikavoittoja tässä ei ajatella vaan jääpallon kehittämistä laajemmin.

Seurojen välissä yhteistyössä kunnioitetaan kummankin seuran perinteitä ja toimintamalleja, mutta toisaalta haetaan toimintamallia, jossa nuoret pelaajat ja heidän kehittyminen nousee keskiöön. Tavoite on samansuuntainen Jääpalloliiton uuden valmisteilla olevan strategian kanssa.

P15:ssa Pasa Bandy edellä

P15-ikäisten, jotka ovat syntyneet vuosina 2001 ja 2002, joukkue rakennetaan Pasa Bandyn ympärille. On sovittu, että joukkueen nimeksi tulee ’P15 Pasa-Veiterä YJ’. Imatralaisen Pasa Bandyn puheenjohtaja Kari Loikkanen on tyytyväinen ratkaisuun:
– Yksin emme olisi saaneet 15-vuotisten ryhmää jalkeille ja Veiterälläkin pelaajia on sen verran, että nyt on järkevää tehdä yhteistyötä yli seura- ja kuntarajojen.
– Viime talvena meillä oli jo PaSassa mukana muutama poika Lappeenrannasta, joten mistään isosta mullistuksesta ei ole kyse. Keskeiset pelurit ovat tuttuja myös Jääpalloliiton Training Camp- ja maajoukkuetapahtumista, Loikkanen kertoo.
Myös Veiterän osalta ollaan tyytyväisiä ratkaisuun:
– Pelaajien kannalta on aina parempi, että seura- ja joukkuekuviot ovat valmiina hyvissä ajoin. Yhteistyö antaa varmuutta jatkaa seuratyötä kohti syyskautta. Joukkueen jääharjoittelu alkaa elokuussa ja paikkakuntakohtaisesti kuivatreenejä voidaan vetää yhdessä P17-ikäisten ryhmien kanssa. Hyvä P15-toiminta antaa myös Veiterän lahjakkaille nuorille naispelaajille hyvän joukkueen heidän omien sarjojen lisäksi, Äikäs näkee ja huomauttaa, että pelkkien naispelaajien varaan Pasa-Veiterä P15-joukkuetta ei rakenneta.
– Pasan ja Veiterän yhteistyö mahdollistaa sen, että Etelä-Karjalasta tulee P15-sarjaan kaksi joukkuetta eli Pasa-Veiterän lisäksi Jääpalloliitosta on kerrottu, että Sudet ovat ilmoittaneet ryhmän P15-sarjaan. Se on loistava juttu, kun ajattelee jääpalloa kokonaisuutena. Olen ymmärtänyt niin, että muualla Suomessa on otettu iloisesti vastaan tieto, että jääpallo kehittyy vahvasti näissä ikäluokissa.
– Varmasti myös paikallispelit kiinnostavat pelaajia. Susissa on mukana myös hyvin lajilahjakkaita tyttö- ja naispelaajia, jotka varmasti tarjoavat pojille hyvän vastuksen perussarjassa, Topiantti Äikäs pohtii.

P15-ikäiset pelaavat ensi kaudella Etelä-Suomen lohkossa SM-alkusarjan, SM-väliturnauksessa pohjoislohkon joukkueita vastaan ja SM-finaaliturnauksen, jonne pääsemiseksi edellytetään hyvää sijoitusta alkusarjassa.

Pasa Bandy on P15-ikäisissä puolustava Suomen mestari viime jääpallokaudelta ja osa tulevan kauden joukkueesta pelasi jo viime vuonna P15-sarjaa.

P17:ssa tavoitteena hyvä menestys

P17-ikäisten osalta tilanne kääntyy toisinpäin: joukkueeksi tulee ’P17 Veiterä-Pasa YJ’. Kyse on vuosina 1999 ja 2000 syntyneistä pelaajista, jotka pelaavat koko maan kattavan sarjaa ja keväällä iskentään mitaleista. Näillä näkymin kaukaisin joukkue on Porista, joten bussikilometrejä kertyy ensikin vuonna.

Joukkueen toisena valmentajana toimiva Jarmo Kyllönen odottaa innolla tulevaa kautta:
– Onhan tämä hyvä juttu ja jatkumoa sille, mitä seurojen välillä tehtiin jo toissakaudella. Tutut pojat pääsevät taas hyvää joukkueeseen, joka on vielä hieman vahvistunut.
– Meidän tavoite on selvä. Lähdemme siitä, että joukkue saavuttaa suoran finaalipaikan kevättalven ratkaisupeleihin. Mitä sitten tapahtuu, niin se jää nähtäväksi, Kyllönen linjaa.

P17-joukkueessa yhteistyö ja valmennus toimii imatralais-lappeenrantalaisin voimin siten, että Kyllösen lisäksi joukkueen taustalla häärii tunnettu imatralainen jääpalloprofiili Jouni Huuhtanen, joka tuntee alueen ikäluokan pelaajat hyvin.

Joukkueen vahvuutena on juuri se, että pelaajat ovat tuttuja jo vuosien takaa ja monella on jo kokemusta maajoukkue- ja liittoleireistä.

Molemmista seuroista kerrotaan, että pelaajien kilpailulisenssit kirjataan normaalisti omiin perusseuroihin. Yhteisjoukkueiden ja -työn tarkoituksena ei ole pienentää jääpalloseurojen lukumäärää Suomessa vaan oikeastaan päinvastoin: näin turvataan näiden ikäluokkien jatkaminen jääpallon parissa, hyvissä pelaavissa joukkueissa, ja siten vahvistetaan molempien seurojen asemaa. Vaihtoehtona olisi ollut esimerkiksi se, että P15-sarjaan ei välttämättä olisi saatu joukkueita Veiterästä ja Pasasta.

Pasa Bandy Imatra ja Lappeenrannan Veiterä jatkavat muuta jääpallotyötä normaaliin tapaan ja seurojen nuorimmissa juniori-ikäluokissa, P11:ssa ja jääpallokoulussa, tehdään jatkossakin itsenäisesti omaa seuratyötä.

Lisätietoja yhteisjoukkueiden rakentamisesta ja seurayhteistyöstä:
Topiantti Äikäs, Veiterä, 040 716 4188
Kari Loikkanen, Pasa Bandy, 040 735 8511