Veiterä voitti sarjakärjen

Jyväskylän JPS oli aloittanut kautensa vahvasti neljällä voitolla. Tänään Viitaniemen montussa vierasjoukkue Veiterä osoitti vahvuutensa: se ei ollut kertaakaan tappiolla pelin aikana ja nappasi tärkeän voiton sarjakärjeltä.

JPS – Veiterä 3–4 (0–3)

Luvassa oli hyvä ottelu kahden vahvasti luistelevan ja pallollisesta pelistä tykkään joukkueen kesken. JPS on lunastanut mestaruuspaineet itselleen hyvällä alkukauden pelillä ja ensimmäisellä jaksolla nähtiinkin varmaan tämän kauden tarkinta keskialueen ja puolustuspään peliä. Ensimmäisiä maalipaikkoja saatiin odottaa puolen tunnin paikkeille.

Ensimmäisen 25 minuutin jälkeen oli mahdoton sanoa kumpi joukkue olisi hallinnut peliä. Ottelun tärkeys näkyi otteissa ja kokeneet pelaajat saivat molemmissa ryhmissä vastuuta: Veiterän osalta silmämääräisesti Tomi Hauska, Aleksi Seppänen ja Joonas Peuhkuri olivat eniten pallossa – vastaavasti JPS:n keskikentän moottorin Tuomas Liukkosen huikea työmäärä erottui ruudusta.

Veiterä oli 1. jakson erikoistilanteissa terävämpi: ensimmäinen maali nähtiin nopeasta vaparista, jonka tänään syöttökoneena kunnostautunut T. Hauska tarjoili Seppäselle ja pallo kaukolaukauksella ohi JPS-vahti Samuel Gerovoin: 0–1, 28. minuutilla.

Pari minuuttia tästä, niin Hauska serveerasi kulmurista keskelle ja siitä Joel Reponen ampui yläkulmaan: 0–2 30. minuutilla. Jakson lopulla, kun Veiterällä oli vähintään henkinen yliote pelistä, niin Hauska passasi kulmalipulta kaarelle ja Christian Laibert sivalsi vieraat jo 0–3-johtoon, 41. minuutilla.

Taukoa pidettiin ja toka jakson alkuun näki, että JPS:n kopissa oli kannustettu kotijoukkuetta luisteluun, taisteluun, karvaamiseen ja ratkaisuihin. Pelin hallinta siirtyi Jipsille ja vihdoin hienon hyökkäyspään kuvion myötä Liukkonen vapautti JPS:n Akseli Uotisen maalintekoon: 1–3 51. minuutilla. Silminnähden kotiryhmä sai avausmaalista henkeä peliinsä.

Tunnin kohdalla, Veiterä Seppäsen istuessa estämis-kymppiä, ”Köli” Liukkonen täräytti kulmasta 2–3-kavennuksen, syötön antoi Jipsin Veiterä-apu Topi Pesonen.

Sitten alkoivat Veiterän vaikeudet: libero Juuso Kärmeniemi ja toppari Vallu Hauska komennettiin rikkeistä jäähylle 73. ja 74. minuuttien kohdalla ja JPS painoi päälle kuin Leif Salmen 1980-luvun TV:n vaaliväittelyissä – okei, vanhimmat lukijat ymmärtävät (nuoremmat eivät).

JPS:n hetkellinen ylivoima ei kuitenkaan tuonut tulosta ennen kuin 82. minuutilla Veiterä-puolustus joutui ottamaan JPS-stara Tuukka Ässämäen vauhdin pois rikkeellä ja pallo vietiin pilkulle. Yhä enemmän erästä 2000-luvun alkuvuosien torniolaistähteä muistuttava Jasu Koljonen asettui lyömään ja Veiterän maalilla varmasti pelannut Joonas Kankkunen ei mahtanut mitään (oliko littari?): tauluun tasanumerot 3–3 ja kotiyleisöllä ja Joulupukilla oli ilo ylimmillään.

Veiterän joukkue osoitti kuitenkin kypsyytensä – pallo pysyi hyvin pelinrakentajien hallussa ja sitten oli JPS:n pelaajien vuoro miettiä tekosiaan jäähypenkiltä: ensin Joni Vuopio lähti istumaan kampitusjäähyä ja pian kersantti Elmeri Hämäläinen otti Veiterä-hyökääjän kiinni sääntöjen vastaisesti ja penkille. Voimasuhteet keikahtivat hetkessä ja Veiterä käytti tilaisuuden hyödyksi. 85. minuutin kohdalla Veiterän Joonas Peuhkuri tuli vasenta päätyviivaa pitkin mattivainiomaisesti ohittaen JPS-puolustuksen, nosti pallon rankkarialueelle Samppa Äikkäälle, joka tavoitti maalin kulmalta toppari Paavo Huuhtasen: pallo suoraan syötöstä maaliin ja voittonumerot 3–4 tauluun!

Kaikkiaan molemmat joukkueet pelasivat tänään hyvää ja vauhdikasta bandyä. Veiterä oli scoutannut hyvin JPS:n vahvuudet ja armoton maalinsykijä Ässämäki pidettiin irti pallosta. Samoin Veiterän korkealta alkanut 3–4 pelaajan karvaus oli myrkkyä tänään JPS:n pelin rakentamiselle: Liukkonen pidettiin ahtaalla, Lasse Tammilehto ei päässyt pyörittämään keskikenttää ja Veiterän hyvin tiivis puolustus jätti Koljosen työttömäksi maalinedustilanteissa.

Huomionarvoista on, että Veiterä pelasi suurimman osan toisesta puolikkaasta ilman kippari-Verhelää: varotoimena Ere jätti toisen jakson kesken ja joukkueesta kuuluneiden tietojen mukaan hän olisi huomenna jälleen johtamassa joukkuetta lankkujen välissä.

Veiterän maalit tänään:

  • #77 Aleksi Seppänen
  • Pauniahon kummipelaaja: #8 Joel Reponen
  • #19 Christian Laibert
  • #16 Paavo Huuhtanen

Ottelupöytis

Veiterän edarin matka jatkuu huomiseksi Ouluun, jossa ottelu OLS:aa vastaan alkaa klo 13. Peli on nähtävissä ja ehkäpä myös kuultavissa tältä kanavalta.

Seuraava kotipeli on lauantaina 9.12., kun viime vuosien kova kiistakumppani Borgå Akilles saapuu Kisapuistoon. Lauantaina 9.12. ottelu alkaa klo 15.

Bandytoimitus