Katsaus Rättvikin jääpallohalliin

Veiterä sekä suomalaisjoukkueet JPS, Akilles ja HIFK ovat leireilleet ja osallistuneet Kosa Cup -turnaukseen Rättvikin jääpallohallissa. Rättvik on noin 11 000 asukkaan pikkukaupunki Taalainmaan koilliskulmalla. Keskustaajamassa asuu hieman alle 5 000 asukasta.

Rättvikin jääpallohalli on rakennettu jo vuonna 2009 ja tälle kaudelle hallin laajennus kokonaisvaltaiseksi urheilu- ja viihdekeskukseksi on saatu valmiiksi. Kaikkiaan halliin mahtuu yleisöä 10 000 henkeä, kun koko 9 000 neliön kenttäalue sekä katsomot ovat käytössä. Jääpallo-otteluihin katsojamäärä on noin 2 000 henkeä. Nyt valmistunut laajennusosa käsittää toisen urheilulle tarkoitetun sisähallin, mm. käsipallolle, sekä ravintola- ja muita liikuntatiloja.

Rättvik Arena on alueensa ehdoton vetonaula ja tapahtumien keskipiste. Hallin omistaa Rättvikin kunta ja hallin toiminnoista vastaa useat yhteystyökumppanit. Voi hyvin nähdä, että Rättvik Arena on toteutettu merkittävänä kunnan elinvoimahankkeena, joka palvelee kaikkia kuntalaisia, kulttuuritapahtumia ja urheilutoimintoja.

Ehkä näiden muutamien kuvien ja tietojen perusteella nähdään, että jääpallo aidosti kaipaa kunnolliset harjoittelu- ja otteluolosuhteet myös Suomessa ja Lappeenrannassa. Myös urheilufasiliteettien monikäyttöisyyteen ja toimintojen integroimiseen Rättvik Arena tarjoaa hyvän esimerkin.

Uudisosa sisäänkäynti kutsuu halliin. Aiemmin valmistuneen jääpallohallin kulmaikkuna on kuvassa oikealla.

.

Arenan monipuoliset liikuntatilat palvelevat paitsi hallissa harjoittelevia joukkueita myös liikunnallisia kuntalaisia.

.

Hallin yleisöpalvelutiloihin on panostettu. Toimivat ravintola- ja kahvilapalvelut ovat paitsi jääpallo-otteluiden myös muiden tapahtumien käytössä. Hallin laajennusosassa on näkyvillä puu- ja elementtirakenteita.

Rättvik Arenan sisätiloja voi kuvailla avariksi ja selkeiksi. Yleisötilat ovat riittävät ja toisaalta hallin käytävien ja urheilijoiden tilat tarkoituksenmukaisia ja helposti huollettavia.

.

.

Jääpallohallin jääalue on kooltaan 110 x 63 metriä. Hallin vapaa korkeus on 12 metriä ja kaikkiaan katto kaartaa 24 metrin korkeuteen (https://www.rattvikarena.se/).

Hallin kattorakenne on toteutettu liimapuupalkistolla ja seinämateriaalina on puuelementit. Vastaavanlaisia teknisiä ratkaisuja on monissa muissakin ruotsalaisissa jääpallohalleissa, mm. Nässjön Stinssen Areenassa, jossa pelattiin Ruotsin (A- ja U21-) maajoukkueiden ja Suomen A-maajoukkueen harjoitusturnaus kuluneen viikonvaihteen aikana.

.

Katsomot ovat pelkistettyjä ja kuuluttamo- ja selostustilat on rakennettu omaksi kokonaisuudekseen katsomon ja vaihtopenkkien yläpuolelle. Jääalue jatkuu noin 4-5 metriä päätyviivasta.

Rättvikin Kosa Cupiin osallistuneen Veiterän jääpallojoukkueen pelaajat ovat kehuneet Rättvik Arenan jäätä turnauksen aikana. Jää tehdään betonilaatan päälle ja se on kestänyt hyvin turnauksen kovan kulutuksen.

Veiterä pelaa Kosa Cupin loppuottelussa kotijoukkue IFK Rättvikiä vastaan klo 14 Suomen aikaa. Tiedot Rättvikistä kertovat, että hallin varmastikin täynnä kotijoukkueen innokkaita faneja.

-Bandytoimitus
Kuvat: Harri Pehkuri, Veiterä