NIEMINEN JATKAA VEITERÄN PERÄSIMESSÄ

Päävalmentaja Tero Nieminen on tehnyt jatkosopimuksen Veiterän kanssa. Sopimus kattaa kaksi seuraavaa vuotta (1 + 1). Niemisen kaudella Veiterä on pitänyt paikkansa suomalaisen jääpallon eliitissä: tilillä on tähän mennessä yksi SM-hopea, Suomen Cupin ykkös- ja kakkossijat.

Veiterän kausi 2021–22 on edennyt suunnitellusti: Bandyliigassa joukkue pitää ainoana puhtaan pelin joukkueena kärkipaikkaa ja Suomen Cupissa joukkue saavutti mestaruuden. Voi siis sanoa, että Tero Niemisen työ Veiterän ykköskäskyttäjänä on ollut tuloksekasta. Tältä kevättalvelta odotetaan myös hyvää tulosta – sarja on toki vielä kesken ja keväät ratkaisupelit ovat edessä.

Veiterän Bandytoimitus tapasi Teron haalarihommista, Veiterän edustusjoukkueen harjoitusten päätteeksi Kisapuiston talviselta jääareenalta. Sopivasti lankun reunalle sattui myös seuran puheenjohtaja Petri Siivo.

Veiterän edari on juuri vetänyt kovan treenin ja Tero ja Petri kertasivat jatkosopimuksen syntyä:
– Otin asian esille ennen vuoden vaihdetta, koska nykysopimus oli loppumassa maaliskuun loppuun. Tämä siksi, että saisin selvyyttä ja aikaa hoitaa mahdollisia uusia työkuvioita eteenpäin, Tero Nieminen muotoilee.
– Teron kanssa käydyissä kehityskeskusteluissa olemme hyvässä yhteishengessä asettaneet tavoitteen piirun verran korkeammalle verrattuna viime kauden tulokseen. Ja tällä kaudella toinen tavoite on jo saavutettu!, Petri Siivo huomauttaa.
Seura on siis ollut Niemisen toimintaan valmentajana hyvin tyytyväinen. Näin Siivo:
– Uskon vahvasti, että molempien osapuolien oli helppo allekirjoittaa jatkosopimus. Tavoitteemme tuleville vuosille on olla Suomen ykkönen Bandyliigassa sekä vahva toimija omien junioriharrastajien määrän ja laadun kasvattajana.
– Kyllä vain, molemmilla osapuolilla oli halu jatkaa sopimusta eteenpäin, se tuli selville varsin pian ja sopimus kirjoitettiin hymyssä suin, Tero vahvistaa.

Tero Nieminen pitää Veiterän takkia jatkossakin. Seura ja päävalmentaja ovat tehneet uuden valmentajasopimuksen, joka on mallia 1 + 1.

Uusia rooleja paitsi pelaajille myös valmentajille

Nieminen on tuonut Veiterään vielä yhden lisäpykälän ammattimaisuutta ja uusia rooleja. Pelillisesti hyökkäyksessä on nähty lisää vaihtoehtoja viime vuosiin verrattuna. Peli on suoraviivaistunut. Pelin ja taktisen puolen kehittäminen jatkuu määrätietoisesti myös tulevaisuudessa:
– Tilanteenvaihdot, niin negatiivinen kuin positiivinen, ovat keskiössä kaikissa pallopeleissä, niitä meidän tulee pystyä kehittämään entisestään.
– Lisäksi pelin rytmittäminen suhteessa ottelun sen hetkisiin muuttujiin on asia, mistä tulemme jatkossa keskustelemaan joukkueen kanssa, Nieminen hahmottelee.
Puheenjohtaja Siivo näkee päävalmentajan roolin myös laajemmassa valossa:
– Tärkeänä osana päävalmentajamme työtä on junioritoiminnan koordinointi. Tavoitteemme on tuplata junnupelaajalisenssien määrä parin seuraavan vuoden aikana.

Kentän laidalta haastatteluun kurvannut joukkueen kapteeni Tero ”Tepi” Liimatainen puolestaan tervehtii iloisesti allekirjoitettua valmentajasopimusta:
– Miu mielestä hyvä juttu! Itse olen ollut oikein tyytyväinen ”Teupan” valmennukseen, huikkaa Liimatainen silmää iskien, ja vakavoituu:
– Joukkueessa on panostettu laadukkaaseen arkeen. Olen pitänyt siitä, että on kiinnitetty huomiota kuormituksen säätelyyn, siinä tehty isoja kehitysharppauksia.
Liimataisen mukaan päävalmentaja on ”diskuteeraavaa tyyppiä” ja on keskustellut pelaajien kanssa esimerkiksi viime kaudesta ja kehittämiskohteista on otettu oppia.
– Tarkoitan, että pelaajia on kuunneltu.

Joukkueen kapteeni Tepi Liimatainen, kuten koko joukkue, on ollut tyytyväinen Niemisen otteisiin valmentajana.

Liimatainen pitää hyvänä sitä, että seuran puolesta päävalmentaja-asia on ratkennut hyvissä ajoin ennen kauden loppukähinöitä. Se antaa varmuutta koko ryhmälle:
– Se, että sopimus on tehty jo tässä vaiheessa, kertoo miun mielestä siitä, että Veiterässä ei tuijoteta pelkästään tulosta vaan koko toiminta nähdään laajempana projektina. Hyvä tulos tulee aina laadukkaan tekemisen seurauksena, littaa Liimatainen.
Seuran puheenjohtajan on helppo myötäillä kipparin tuntoja:
– Seuran tavoitteena on luoda Veiterän toiminnalle vahva strategia tulevaisuuteen. Strategian oleellisina osina ovat ammattimaisen valmennuksen kautta luoda kurinalaisesti puolustava sekä iloisesti ja luovasti hyökkäävä joukkue.
Sitten olikin jo aika päästää Tepi palauttavaan loppuverryttelyyn ja huoltamaan varusteitaan.

Olosuhteiden kehitys vaikuttaa koko toimintaan

Koko maan jääpalloyhteisö seuraa tarkasti Lappeenrannassa Aviasport Oy:n jääpallohallihanketta. Olosuhteiden kehittyminen vaikuttaa laajasti ja positiivisesti niin Veiterän kuin koko jääpalloskenen kehittymiseen.
– Uskomme vahvasti tekojään kattamiseen ja sen mukanaan tuomaan lajin vetovoimaisuuden kasvuun, Siivo linjaa.
Päävalmentaja Nieminen näkee hallihankkeella olevan ratkaiseva merkitys sekä Veiterän harjoittelulle että koko jääpallotoiminnalle:
– Halli on asia, jota koko jääpalloyhteisö odottaa. Se on lajin tulevaisuuden kannalta äärettömän tärkeä seikka. Ja tullessaan ensin Lappeenrantaan se toivottavasti potkii myös muiden kaupunkien hallihankkeita eteenpäin. Hallin myötä jääpallokautta pystytään pidentämään koko Suomen mittakaavassa merkittävästi.
– Erilaiset turnaukset ja harjoitusottelut tuovat jääpallokauteen lisää pituutta etelän joukkueille noin 15 viikkoa. Se on paljon.
– Kyllähän pre-season harjoittelu syyskuusta eteenpäin isolla jäällä kuulostaa mielettömältä. Isoin hyötyjä on pelaaja. Jokainen voi laskea kuinka monta ison jään harjoitusta optimiolosuhteissa se antaa lisää suhteessa koko kilpailukauteen. Siihen päälle vielä aamuharjoitukset, joita meillä on tälläkin hetkellä 2–4 kertaa viikossa, joissa keskitytään henkilökohtaisen taitoon ja pelipaikkakohtaiseen harjoitteluun. Voidaan sanoa, että hallin myötä jääpalloa pystytään harjoittelemaan ammattimaisesti.

”Veiterä on joukkue”

Jääpallokautta on jäljellä noin puolitoista kuukautta. Veiterän tavoite Bandyliigassa lienee kaikille jo selvä. Kevät näyttää mihin päädytään.
Vielä on kysyttävä päävalmentajan ajatuksista suhteessa tulevaan kauteen:
– Tulevaa kautta ei ole vielä mietitty sen kummemmin, joitain keskusteluja on käyty seurajohdon kanssa tulevan kauden pelaajista, Nieminen tyytyy toteamaan.
– Meillä on toki joukkueessa monta pelaajaa, jotka ovat nostaneet tasoaan merkittävästi viime kaudesta, mutta en osaa sanoa onko Ruotsiin lähtijöitä. En myöskään vielä tiedä, onko Ruotsista tulossa pelaajia Suomen suuntaan.

Kahden seuraavan vuoden aikana Veiterän tahti ei ainakaan hidastu. Niemisen odotukset ovat selvillä:
– Veiterä on positiivinen, innostunut ja nälkäinen.
Haastattelutuokion lopuksi nousee vielä kysymys siitä, millaisia asioista Veiterän pelissä kannattaa seurata loppukauden aikana. Onko joitain tiettyjä pelaajia, joiden otteita kannattaa pitää silmällä…?
– Veiterä on joukkue, niittaa Nieminen.

”Veiterä on joukkue”, sanoo Nieminen ja osoittaa pelitapahtumissa elävänsä vahvasti mukana joukkueen kanssa.

Veiterän edustusryhmällä on Bandyliigan runkosarjassa jäljellä kaksi tärkeää, kovaa ottelua: lauantaina 29.1. Porvoossa kohdataan Akilles ja sunnuntaina 30.1. Porissa Narukerä. Vaikka runkosarjan ykkössija on jo paketissa, molemmat pelit ovat todella tärkeitä jatkosarjan ja loppukauden kannalta – sekä pisteiden että muidenkin syiden takia.

 

–Bandytoimitus
Kuvat: VMH Productions