Sopimusuutisia: Valeri Gratsev Veiterän päävalmentajaksi

Veiterän määrätietoinen kehitystyö suomalaisen ja eteläkarjalaisen jääpallon hyväksi jatkuu. Seura on tehnyt 1+1 -vuotisen valmentajasopimuksen jääpallomaailman huipulla erittäin hyvin tunnetun venäläis-ruotsalaisen Valeri Gratsevin (54 v.) kanssa.

Valeri Gratsev on asunut viimeiset 23 vuotta Ruotsissa. Venäjällä, Krasnogorskin kaupungissa vuonna 1964 syntyneellä jääpallon huippuammattilaisella on myös Ruotsin kansalaisuus. Pelaajaura on alkanut kotikaupungin Zorkissa ja jatkunut Moskovan Dinamossa, jonka riveissä Gratsev saavutti kaksi Venäjän Super-Liigan mestaruutta (1992, 1993). Ruotsissa Gratsev on edustanut Falunia ja Blåsutia Allsvenskanissa ja Vänersborgia Elitserienissä. Peliura kesti Ruotsin sarjoissa yli kymmenen vuotta.

Valeri Gratsev on kahdeksankertainen MM-mitalisti: hänellä on 4 MM-kultaa ja 4 MM-hopeaa. Kolmesti hänet on valittu MM-kisojen parhaaksi keskikenttäpelaajaksi kuten myös Venäjän pääsarjassa.

Valmentajana Gratsev on toiminut viisi vuotta Zorkissa, jossa hän on saavuttanut Venäjän pääsarjassa pronssia sekä kolme kautta Irkutskin Baikal-Energy -joukkueessa, jossa menestystä on tullut Venäjän Cupissa (yksi mestaruus) ja Super-Liigassa (kaksi hopeaa). Myös Ruotsissa pelatessaan hänellä on ollut pelaaja-valmentajan rooli IFK Vänesrborgin joukkueessa. Mainittakoon, että hänen poikansa, Ilja Gratsev pelaa Hammarby Bandyn Elitserien-joukkueessa.

Veiterälle uusi valmentajasopimus on tärkeä ja sopimus jatkaa seuran kehitystyötä kohti kansainvälistä tasoa. Veiterän puheenjohtaja Martti Tepponen on tyytyväinen sopimukseen:

– Halusimme huippuvalmentajan jatkamaan Aleksei Nikisovin aloittamaa kehityspolkua. Meillä oli muutamia tarjokkaita ehdolla, mutta lopulta sopimus Valeri Gratsev kanssa on juuri sitä mihin tähdättiin.

– Veiterä tavoittelee vakavasti paikkaan kansainväliseltä tasolta ja Gratsev on oikea mies tekemään työtä sen eteen. Sopimus hänen kanssaan takaa Veiterän aseman jääpallon huippuseurana ja Valerilla on hyviä ajatuksia nuorten pelaajien kouluttamisessa ja viemisessä kansainväliselle huipulle, Tepponen sanoo.

Veiterän pelaajasopimuksista tiedotetaan kevään aikana.

Valeri Gratsev suorittaa parhaillaan huippuvalmentajan loppututkintoa Habarovskin yliopistossa. Jääpallon lajivalmentajakoulutus hänellä on sekä Ruotsista että Venäjältä. Gratsev on seurannut Veiterän otteita viime kauden aikana ja mm. Bandyliigafinaalissa. Hänen mukaansa Veiterän vahvuutena on, että pelaajat uskovat omaa pelitapaansa.

– Olen kiinnostut Veiterästä organisaationa ja Aleksei Nikisov kertoi joukkueesta hyvää. Veiterässä on hyvä runko ja lahjakkaita nuoria pelaajia, joita pääsen nyt kehittämään. Myös oman valmennustapani kehittäminen Suomessa ja Veiterässä kiinnostaa, kertoo Valeri Gratsev.

Gratsev sanoo, että jatkossakin Veiterän pelaajien fyysinen puoli tulee olla kunnossa. Ottelu kestää 90 minuuttia ja tärkeimmät ratkaisut otteluiden voittamiseksi tehdään pelin viimeisten kymmenminuuttisten aikana:

– Luovuus on tärkeää. Pelitapamme tulee olla luova ja hyökkäävä. Pelkkä pallon hallinta omalla kenttäpuoliskolla ei riitä. Kaikki pelaajat osallistuvat peliin ja kovan fyysisen kunnon myötä hyökkäyksiin lähtö on nopeaa ja iskevää.

– Myös puolustus kaipaa lisää aggressiivisuutta, jotta voimme saavuttaa kansainvälistä tasoa. Jääpallo on totaalinen peli, jossa jokaisella pelaajalla on tärkeä rooli.

Suomalaisen jääpallon Valeri Gratsev toivoisi nousevan sille tasolla, jossa se oli 15–20 vuotta sitten. Ruotsalaisesta pelitavasta hän toteaa, että siellä pallonhallintaa tehdään hyökkäyspelin kustannuksella. Toisaalta ruotsalaiseuroista Edsbyn, Villa Lidköping ja Västerås BK ovat hyviä esimerkkejä avoimesta hyökkäyspelistä, jota Veiterässäkin lähdetään tavoittelemaan. Villa ja Västerås ratkaisivat tämän vuoden Ruotsin mestaruuden, jossa Villa vei kultamitalit.

Valeri Gratsev tulee loppukesän myötä Lappeenrantaan. Edustusjoukkueen valmentautuminen tulevaan jääpallokauteen on alkamassa ja valmistavan kauden fysiikkatreenit jatkuvat tutusti Risto Kankaan johdolla.

Veiterän uusi päävalmentaja Valeri Gratsev (vas.) ja Veiterän puheenjohtaja, Disas Fish Oy:n toimitusjohtaja Martti Tepponen.

Lisätietoja:
Martti Tepponen, Veiterä ry:n pj, 044 053 3575
Leo Segerman, Veiterä ry:n hallituksen jäsen, 040 015 0589

 

Bandytoimitus