Taisteluvoitto JPS:sta

Veiterä – JPS 6–5 (5–2)

JPS mittasi Veiterän tason viimaisessa ja talvisessa säässä Kisapuistossa. Tummuvassa sunnuntai-illassa nähtiin kaksijakoinen ottelu, jossa Veiterä hallitsi ensimmäistä jaksoa, JPS oli parempi toisella. Pisteet jäivät Lappeenrantaan kokeneen Eetu Peuhkurin iskiessä rankkarin sisään pelin 90. minuutilla.

Ennen peliä Kisapuistossa järjestettiin pieni juhlatilaisuus, kun SJPL:n aiempi puheenjohtaja (2012–2016) ja liiton tukija, kaikkiaan 78 A-maaottelua ja kolme Suomen mestaruutta uransa aikana saavuttanut Kari Peuhkuri nimettiin Jääpallon Kunniagalleriaan. Veiteräväki onnittelee Karia nimeämisestä Kunniagalleriaan!

Sitten päätuomari M-O Gustafsson vislasi pilliin ja päästiin alkamaan. Täynnä taistelutahoa ollut JPS aloitti ottelun terävästi: kellossa oli 8 minuuttia ja vieraat johtivat jo 2–0. Molemmissa maaleissa oli mukana keskisuomalaisen jääpallon kultakimpale, Tuukka Ässämäki. Jasu Koljonen osui ensin ja Ässämäki toisessa Juho Kaarretkosken esityöstä. Molemmat maalit syntyivät Veiterä-puolustuksen merkkaus- ja kommunikointivirheestä. Tilanne näytti JPS:n puolesta hyvältä.

Veiterä sai kuitenkin rivit ojennukseen nopeasti: vain minuutti JPS-johtomaalin jälkeen Tuomas Antikainen kavensi Antti-Juuso Ropon syötöstä ja avausmaali nostatti fiilistä Veiterä-leirissä. Noin satakunta kylmyyttä ja viimaa uhmannutta katsojaa löi käsiään yhteen ja kotijoukkue otti pelissä kapellimestarin paikan.

Pelattiin reilu vartti, niin Veiterän Niklas Valtanen tärytti keskelle tulleesta kulmurista yläkulmaan ja peli oli tasan. Reilun kympin jälkeen Eetu Peuhkuri sivalsi Veiterän johtoon myös kulmastay. Se oli vasta 7. kulmatilanne kotijoukkueelle pelin tässä vaiheessa. (Tämän jälkeen kulmia olikin reilusti: kaikkiaan 15 kotijoukkueelle, mutta niistä ei saatu maalia aikaiseksi.)

Ensimmäisen jakson lopulla kovasti U19-maajoukkueeseen tyrkyllä oleva Veeti Hyvärinen osoitti, miksi hänen nimensä on nuorten maajoukkueen tarkkailulistalla: kaksi pelitilannemaalia (E. Peuhkurin ja Antikaisen syötöstä) ja kotijoukkue lähti tukevassa 5–2-johdossa viettämään taukoa.

JPS tuli toisella jaksolla vahvasti

Kun Birran Bandyskaban tarkkuusheittopallot oli saatu kerättyä kentältä, niin toinen jakso oli valmis alkamaan. Aivan jakson alkuun Veiterä sai rankkarin, mutta kippari Ere Verhelän kova laukaus osui hyvin torjuneen Samuel Gerovoin patjoihin – myöskään siitä seuranneesta kulmatilanteesta Veiterä ei onnistunut saamaan maalia.

JPS puolestaan painoi päälle aktiivisten vastahyökkäysten voimalla ja vihdoin 58. minuutilla Joonas Hiltunen pääsi tuikkaamaan suoraan ilmasta Kalle Pesosen tarjoaman takaviistopallon maaliin – JPS:n kiri oli alkanut.

Seuraavat kuusi minuuttia mentiin Veiterän näkökulmasta mankelissa. Lopulta 64. minuutilla Ässämäki pääsi läpiajoon ja varma maali: 5–4. Veiterän oli aika ottaa aikalisä ja valmennus muistutteli huolellisuudesta ja JPS:n kärkkäiden maalinsylkijöiden tarkkailusta. Mentiin tovi ja jälleen soi Veiterä-päässä: tällä kerralla maalintekijänä oli Jarno Eronen, joka osui Nikke Tuhkasen flippipallon kohdalle täysin yksin, kiersi maalissa pelanneen Joonas Kankkusen ja toi vieraat tasoihin. Ote oli kokolailla JPS:llä.

Pelin 75. minuutilla Veiterällä oli jälleen yksi kulmatilanne, jonka jälkikahinoista Ässämäki pääsi volttaamaan täyteen vauhtiin, niska kyyryyn ja kohti Veiterä-maalia: alimpana pelaajana ollut Veiterän libero Juuso Kärmeniemi tarjosi mailan koukkuun Ässämäen kainaloon ja hyökkääjä kumoon: Kärmeniemelle lievä punainen kortti, Hyvärinen istumaan jäähyä ja vaparilla jatkettiin.

Tässä oli JPS:n etsikkoaika tehdä johto-osuma, mutta siihen ei Veiterän puolustus enää suostunut. Pelin loppu oli erittäin jännittävä ja molemmat joukkueet halusivat voittoa: JPS satsasi teräviin vastahyökkäyksiin akselilla Ässämäki–Hiltunen–K.Pesonen, Veiterä puolestaan pyöritti laajemmin hyökkäyksiin lähtöjä, jonka aikana JPS ehti asemoitua vastaanottamaan Veiterän hyökkäysaallon.

Pelin 90. minuutilla Matias Lehtonen kuljetti pallon vauhdilla oikealta kaistalta sisään ja pääsi päätyviivaa pitkin kohti JPS-maalia. JPS-puolutus joutui rikkomaan ja pelasi Lehtosen mailaa eikä palloa. Linjuri Jami Pöysä vislasi pelin poikki ja pienen tapahtuma-analyysin jälkeen päätuomari Gustafsson nosti kädet ristiin päänsä päälle: pallo pilkulle.

Veiterän rankkaritykki Niklas Valtanen oli jäänyt puoliajalla pukukoppiin pienen alaraajavamman takia ja kokenut, joukkueen isukkihahmo E. Peuhkuri asettui lyömään rankkaria. Pieni vauhti ja pallo noin 45 cm korkeudella maalin oikeaan reunaan: Veiterä 6–5-johtoon ja pallo keskelle. Pelattiin jo lisäaikaa ja JPS haki vimmatusti tasoitusta. Aivan lopussa JPS sai vielä kulmurin, mutta Veiterän ryysääjät saivat estettyä maalin.

Vihdoin peli poikki ja voitto Veiterälle. Tärkeät pisteet. Kotivoitto ei muuttanut asetelmia sarjataulukossa, Veiterä on edelleen viides ja JPS kolmonen. Veiterän voitto kuitenkin osoitti, että joukkue pystyy voittamaan tiukkoja pelejä ja on kotonaan vahva.

Ottelupöytäkirja

Pelin jälkeen Veiterän päävalmentaja Tero Nieminen pohdiskeli näkemäänsä näillä miettein:

Veiterän pelit jatkuvat siten, että seuraavaksi matkustetaan la 14.1. Porvooseen ja seuraava kotipeli on WP 35:ttä vastaan perjantaina 20.1.2023, tuo ottelu alkaa klo 19.

Bandytoimitus