Veiterä-Akatemia tuo maajoukkuepelaaja Tuomas Liukkosen Lappeenrantaan

Jääpalloseura Veiterän joukkueen kokoaminen kohti uutta kautta jatkuu. Suomen A-maajoukkueen runkomiehistöön kuuluva ja Ruotsissa viimeiset kolme vuotta pelannut keskikenttäpelaaja Tuomas Liukkonen (28 v.) on tehnyt kaksivuotisen pelaajasopimuksen Veiterään. Myös velipoika Esko Liukkonen liittyy Veiterän vahvuuteen.

Tuomas Liukkonen: Uppsalan Siriuksen klassinen raitapaita vaihtuu Veiteränvihrerään (kuva: Sirius IF).

Veiterän on tiedottanut viime aikoina merkittävistä uudistuksista edustusjoukkueen osalta. Tuomas Liukkosen (s. 1992) sopimuksen myötä Veiterällä on esitellä viime kaudesta vahvistunut joukkue, joka tavoittelee tosissaan menestystä kotimaan Bandyliigassa, Suomen Cupissa sekä kansainvälisillä kentillä. Liukkosen sopimus on muotoiltu malliin 1+1 eli siinä on optiovuosi, joka koskee pelikautta 2021–22.

Vauhtia opintoihin Veiterä-Akatemiasta

Yksi ratkaiseva asia Liukkosen siirtymisessä Veiterään on seuran ja LUT-konsernin välinen Veiterä-Akatemia. Se mahdollistaa Veiterän edustusjoukkueen sekä P21-ikäisten pelaajien maksuttoman opiskelun LUT-yliopiston tai LAB-ammattikorkeakoulun avoimessa korkeakoulussa.

Tuomas Liukkosta kiinnostavat erityisesti fysioterapeutin opinnot LAB-ammattikorkeakoulussa:
– Kyllä vain! On tosi hienoa, että pelaamisen ja opinnot voi yhdistää Veiterä-Akatemiassa. Minulla on taustalla aikoinaan tehdyt liikunnanohjaajan opinnot ja nyt haluaisin täydentää opintoja fysioterapeutin opinnoilla.

Mikkeliläislähtöinen Liukkonen on pelannut 25 A-maaottelua ja on kuulunut jo kolmen vuoden ajan maajoukkueen vakiokaartiin. Takana ovat kahdet aikuisten MM-kisat, joista on ollut tuomisena kaksi pronssimitalia. Maajoukkuetehtävät kiinnostavat edelleen:
– Tavoittelen edelleen maajoukkuepaikkaa ja Veiterässä on varmasti useampikin pelaaja, jolla on mielessä maajoukkuetehtävät. Mainitaan vaikka molemmat Peuhkurit, Ere Verhelä, Tero Liimatainen… Se on hyvä asia ja nostaa myös Veiterän ja kotimaisen sarjan tasoa.
– Tunnen Veiterän pelaajistoa entuudestaan ja uuden valmennuksenkin johdolla meille tulee varmasti hyvä kausi. On hienoa, että nuoria otetaan myös vahvasti mukaan. Uskon, että he voivat oppia meiltä vähän vanhemmilta paljon.
– Näkisin, että tuolla ryhmällä on taitoa pelata kollektiivista jääpalloa, jossa mahdollisimman moni toimii pelinrakentajana ja osallistuu peliin. Se ei ehkä ole tyypillistä Suomessa. Odottavaisin fiiliksin tässä ollaan, sanoo Liukkonen.

Tuomas Liukkonen: 26 A-maaottelua, takana kahdet MM-kisat, joista kotiin on palannut pronssimitalit (kuva: Jääpalloliitto).

Esko Liukkonen myös Veiterään

Samalla voidaan kertoa, että Tuomaksen veli, Esko Liukkonen liittyy Veiterän edustusjoukkueeseen. Jos Tuomas on vahvemmin pallollinen pelintekijä, niin Esko (s. 1996) pelaa alempana keskikenttäpelaajana tai sivutukena. Esko Liukkonen on esiintynyt kuudessa B- eli P21-maaottelussa.

Tuomas Liukkosen ja Eetu Peuhkurin lisäksi Tero Liimatainen on tärkeä palanen Veiterän ensi kauden pelillistä identiteettiä. ”Tepi” on kuntoutunut loistavalla tavalla viime kauden jalkaoperaatiosta ja on kovassa pelikunnossa. Kesän fysiikkatestit osoittavat, että Liimatainen on jo ennestään kovakuntoisen joukkueen vahvinta kaartia.

Veiterän päävalmentaja Tero Nieminen on luonnollisesti iloinen uusista pelaajasopimuksista:

– Mielestäni sekä Tuomaksen että Eskon tulo joukkueeseen on hyvä asia. He ovat pelaajia parhaassa iässä ja sopivat mainiosti meidän uudistuvaan ikärakenteeseen.
– Tuomas on kasvanut Ruotsin elitserienissä maajoukkueen vakiomiehistöön ja hänellä on edelleen mahdollisuus kehittyä jääpalloilijana. Hänen urheilijamainen olemus tuo joukkueeseen juuri sitä uudistumishalua, jota Veiterässä on.
– Myös Esko on pelaajana valmis ottamaan aiempaa isompaa roolia. Se antaa meille mahdollisuuksia järjestellä pelaavaa ryhmitystä uudelleen. Koen, että nämä ovat kansallisella tasolla todella tärkeitä rekrytointeja ja seura on onnistunut hyvin pelaajamarkkinoilla.
– Tiedän, että Tuomakselle olisi ollut ottajia muuallakin, päävalkka vinkkaa.

Koronakevät muutti kevätkauden treenirytmiä ja edustusjoukkue aloittaa jäätreenit poikkeuksellisesti heinäkuun toisella viikolla – kun normaalisti heinäkuu on ollut ns. omatoimijakso. Jäätreenien myötä nähdään kuinka pelaajisto on noudattanut fysiikkavalmentaja Antti-Juuso Ropon laatimia valmennusohjeita. Samalla uusi päävalmentaja Tero Nieminen pääsee näkemään tuoreeltaan innokkaan joukkueen jäällä.

Pelaajatilannetta ja pelaajien liikkuvuutta seurataan Veiterässä edelleen tarkalla silmällä.
– Olemme hereillä. LUT:n Veiterä-Akatemia on varmasti vetovoimainen tekijä Lappeenrannan ja Veiterän suhteen, sanoo seuran pelaajasopimuksia koordinoiva Anssi Peuhkuri.
Uusia pelaajasopimuksia voi hyvinkin olla vielä luvassa ja asiasta tiedotetaan myöhemmin.
– Meillä on tarkastelussa vielä muutama mielenkiintoinen nimi, jotka sopisivat hyvin pelaajistoomme, Peuhkuri tyytyy tässä vaiheessa kertomaan.

Sopimuspelaajat (tilanne 2.7.2020, 21 pelaajaa):

Maalivahdit

Topi Peuhkuri
Saku Herranen
Miika Kontra

Kenttäpelaajat

Eetu Peuhkuri
Tuomas Liukkonen
Esko Liukkonen
Tero Liimatainen
Ere Verhelä
Matias Lehtonen
Tuukka Loikkanen
Christian Laibert
Emil Segerman
Johan Segerman
Manu Puumalainen
Juuso Kärmeniemi
Joel Reponen
Paavo Huuhtanen
Kalle Pesonen
Topi Pesonen
Samppa Äikäs
Eemeli Metelinen

Lisätietoja pelajaatilanteesta: Anssi Peuhkuri (0500 250 255)
Lisätietoja Veiterä Akatemiasta: http://veitera.fi/yhteystiedot/veitera-akatemia/