Veiterä hopealle Suomen Cupin finaalissa

Veiterä – Akilles 2-3 (2-0)

Veiterä ja Akilles ratkoivat kauden 2018-19 Cup-kannun kohtalon perjantai-illan hämyssä Kisapuiston jäällä. Ottelu oli kaksijakoinen: Veiterä vei ensimmäisen jakson, Akilles toisen. Lopussa Ville-Veikko Angerian osuma vei Cup-mestaruuden Porvooseen.

Ennen ottelua jännitettiin säätilan muuttumista ennen avausvislausta. Pari päivää jatkunut lumisade päättyi juuri parhahiksi kun finaali saatiin käytiin. Ilahduttavan isolukuinen yleisö, yli 900 katsojaa, näki kentällä kieltämättä tämän hetken parasta suomalaista joukkuetta. Veiterä oli alkuasetelmissa hieman suosikin paikalla ja se osoittikin ottelun alkupuolella olevansa vahvoilla Cup-mestariksi.

Tero Liimataisen (20. min) ja Tomi Hauskan (24. min) maaleilla kotijoukkue piti tilannetta hyvin halussa. Akilles oli ensimmäisellä puolikkaalla varsin hampaaton Veiterän alakerran kanssa ja vieraat eivät pääseet maalipaikoille käytännössä lainkaan. Veiterä piti yllä hyvää luistelupeliä ja pallo liikkui ukolta toiselle varsin mallikkaasti.

Tero Liimatainen on vienyt Veiterän 1-0 johtoon. Ilossa mukaan Antti-Juuso Ropo, Aleksi Seppänen ja Tuukka Loikkanen. (Kuva: Topi Lainio)

Puoliajan myötä vähäinenkin lumisade oli päättynyt kokonaan ja toinen puolikas päästiin pelaamaan ihanneoloissa: muutama pakkasaste ja tuulikin oli tyyntynyt miltei kokonaan. Akilles oli taikonut päävalmentajansa Antti Parviaisen johdolla joukkueeseen todellisen voitontahdon, joka vei peliä jatkuvasti kohti Topi Peuhkurin vartoimaa maalia.

Rasmus Kettunen pääsi kaventamaan rankkarista numeroiksi 2-1, kun toista puoliaikaa oli pelattu 10 minuuttia. Sitten pelattiin käytönnössä 35. minuuttia siten, että Akilles vyörytti hyökkäyksiä kohti Veiterän maalia, mutta onneksi Peuhkurin huipputorjuntojen ja muuten vahvasti pelanneen Santtu Nurmen johtaman puolustuslinjan kautta pallot pomppivat lähinnä kulmiksi: joista kulmuri n:o 13 toi kavennuksen. Rasmus Lindqvist osui tarkalla vedolla 89. minuutilla ohi Veiterämuurin ja taulussa tasanumerot 2-2.

Johan Segerman teki toisella jaksolla pari vahvaa nousua kohti Akilles-maalia. (Kuva: Topi Lainio)

Veiterä jäi joko ihmettelemään tilannetta tai odottamaan jatkoaikaa, jolloin Joakim Nordström nosti lähes keskiviivalta sivurajasta pallon Veiterän rankkarialueella ja joukkueen kippari Ville-Veikko Angeria napautti suoraan ilmasta pallon maaliin: 2-3 ja pelikellossa 89:43!

Ville-Veikko Angeria tietää tehneesä tärkeän osuman ottelun viimeisellä minuutilla. Trömpperi-fani karkaa jäälle ja järkkäri seuraa tilanteen kehittymistä. (Kuva: Topi Lainio)

Tilanteessa Veiterä otti aikalisän ja nosti heti aloituksen jälkeen Valtteri Hauskaa lukuunottamatta kaikki ukot kohti Akilleksen maalia. Vallu nosti pallon kohti Akilleksen rankkarialuetta, jossa alettiin mätkiä palloa kohti Olli Lappalaisen vartoimaa maalia. Tilanteessa Santtu Nurmi sai osumaa ja jäi valitettavasti jäänpintaan – päätuomari Juha Vuorenmaan antama lisäaika alkoi kuivua kasaan.

Ottelu oli ohi ja Akilleksen pelaajat, lankkuväki ja faniryhmä nosti kädet ilmaan – Akilles oli Cup-mestari ja Veiterän oli tyytyminen hopeaan.

Akilles ansaitsee onnittelut Cup-mestaruudesta ja se on seurahistorian ensimmäinen. Akilleksen voitonavaimena oli kärsivällinen ja yrittelijäs toinen puoliaika. Se olikin selvästi Akilleksen hallintaa ja Veiterä puolestaan oli samalla tavalla aseeton, kuin vierasjoukkue ensimmäisella jaksolla.

Jääpalloliiton toiminnanjohtaja Pekka Liikanen jakoi kultamitalit Akillekselle. Vuorossa kippari Angeria. (Kuva: Topi Lainio)

Angerian huippuosuman lisäksi porvoolaisten peli kulki näyttävästi Rolf Larssonin kautta. ”Nappe” osoitti olevansa kovanluokan vahvistus Akillekselle ja oli tänään yksi kentän hahmoista. Larssonin lisäksi Matti Vainio sekä Casper Hänninen olivat näkyvässä roolissa. Kotijoukkueen peli kulki pitkälti Tomi Hauskan kautta, mutta hetkittäin näytti siltä, että Tomi jäi hieman yksin hyökkäyksien rakentamisessa.

Ottelupöytäkirjaan tästä

Nikisov ja Parviainen: Cupin finaali syksyyn

Ottelun jälkeisen lehdistötilaisuuden voi katsoa tästä linkistä.

Pelin jälkeen molemmat valmentajat, Allu Nikisov ja Antti Parviainen, pohtivat yhteisesti paitsi sitä, että ottelu oli kovin kaksijakoinen myös sitä, että Cup-kilpailun finaalin paikka olisi paremminkin syksyssä ennen varsinaisen Bandyliigan alkua. Eräänlaisena kauden avauspaukkuna. Enkä asiaan palataan tulevissa Jääpalloliiton liittokokouksissa.

Voittajajoukkueen Parvainen näki Cup-finaalilla paikkansa suomalaisessa jääpallokentässä – samoin mestaruudella voi olla tärkeä osa joukkueen jatkon kannalta.

Molemmat valmentajat sekä Veiterän Antti-Juuso Ropo totesivat, että varsinainen Bandyliiga jatkuu tämän finaali jälkeen pian: Akilles kohtaa huomenna lauantaina kotonaan Botnian ja Veiterällä on tiukka ottelu JPS:aa vastaan sunnuntaina.

Live-stream -lähetyksestä kokemusta ja oppia

Ottelutaltioinnin puolestaan voi katsoa tästä.

Veiterä kokeili finaaliottelussa ottelutaltiointia selostuksen ja kuvaohjauksen kanssa. Todettakoon, että kuvaus- ja lähetystekniikan hoitaminen vaatii vastaavilla välineillä kolmen henkilön panostuksen – muiden tehtävien lisäksi on syytä todeta, että eräitä kohtia tilaisuuden ja tapahtuman tärkeyden huomioiden, on mahdollisuus parantaa.

Kuvatekniikasta vastannut Jani Taalikka ansaitsee kiitokset hyvin hoidetusta tehtävästä sekä kameramies Joonas Yli-Outinen osoitti olevansa monitaitoinen jääpallomies asiantuntevan ja hötkylemättömän kuvausotteen kanssa.

Myös Kisapuiston kuvauspaikkaa on harkittava rakennettavaksi kuuluttamokopin katolle. Samassa yhteydessä on voitava rakentaa kuvausta varten tarvittavalle kaapeloinnille kunnolliset kulkureitit seinärakenteen läpi ilman, että kuvauskaapelit on jätettävä kuuluttamokopin oven väliin tai muuten häiritsemään tekniikan ja kuuluttamon toimintaa.

Kaiken kaikkiaan Veiterän kisaorganisaatio oli luonut arvo-ottelulle hienot puitteet ja yli 900 katsojaa toivat Kisapuistoon hienon tunnelman, jossa Akilles kuori kerman ja vei pytyn. Veiterä onnittelee Akillesta ja samalla toivottaa Jääpalloliiton pitkäaikaiselle toiminnanjohtajalle Pekka Liikaselle leppoisia, pian edessä olevia eläkepäiviä. Pekka oli oikeutetusti seuraamassa arvo-ottelua Veiterän kutsumana VIP-vieraana.

Bandytoimitus