Veiterä hyödynsi option: Aleksei Nikisov jatkaa valmentaja, katso haastattelu

Veiterä ja valmentaja Aleksei Nikisov allekirjoittivat maanantaina sopimuksen, jolla Nikisov toimii jääpallokaudella 2017–18 Veiterän päävalmentajana. Molemmat osapuolet olivat tyytyväisiä kuluneeseen kauteen ja sopimusneuvottelut sujuivat hyvässä yhteisymmärryksessä.

Veiterän puolesta sopimusneuvotteluihin osallistunut Martti Tepponen oli tyytyväinen ratkaisuun:

”Tulokset puhuvat puolestaan ja koko seurassa on hyvä meininki päällä. Aleksein myötä Veiterä tekee siten suomalaista jääpallohistoriaa, että hän on ensimmäinen ulkomaalainen valmentaja, joka tuo seuralleen Suomen mestaruuden.”

”Olen mielelläni tuomassa uudenlaista valmennus- ja pelifilosofiaa Veiterään ja Lappeenrantaan. Motivaatio on edelleen korkealla ja joukkueessa on ollut koko kauden hyvä ja positiivinen tunnelma”, Aleksei Nikisov toteaa.

Jatkosopimuksen varmistuttua Aleksei kertoi tunnelmiaan videohaastatelussa näin:

 

Kulunut kausi oli Veiterälle historiallinen: seuran viides Suomen mestaruus nosti Veiterän jälleen paitsi kiinteäksi osaksi lappeenrantalaista urheilukeskustelua myös puhutuimmaksi ja seuratuimmaksi jääpalloseuraksi Suomessa. Veiterän tekemisiä seurataan nyt huolella ja pelaajamarkkinoilla Veiterä on kiinnostava kohde.

Tepponen ja Nikisov paljastavat, että tilanne on sopimuspelaajien kannalta hyvä. Lisäksi seuran harjoitusryhmään liittyy nuoria lahjakkaita haastajia kun Edsbynissä ja Nässjössä lukiovuotta viettäneet Matias Lehtonen ja Kerkko Äikäs palaavat Lappeenrantaan.

”Meillä oli jo tällä kaudella Bandyliigan nuorin joukkue ja haluan edelleen ohjata nuoria lahjakkuuksia huippujääpallon pariin. Toivon voivani tuoda uudenlaista jääpallofilosofiaa osaksi Veiterän seurakulttuuria”, Nikisov sanoo ja toistaa samalla, että urheilullisuus ja ammattimainen asenne kilpaurheiluun on joukkueessa kaiken perusta.

Myös Veiterän varapuheenjohtaja Martti Tepponen vahvistaa tämän:

”Veiterän toiminnassa oleellista on kilpaurheilu, joka tukee nuorten pelaajien kehittymistä lajissa. Nyt tätä kehitystä halutaan jatkaa ja mielestämme Aleksein asenne on tässä ratkaisevaa. Siitä voivat muutkin ottaa mallia.”

Muutos on koettu myös seuran taustavoimien työskentelyssä. Martti Tepponen valottaa asiaa:

”Muutaman vuoden ajan on tehty melkoisesti työtä sen eteen, että meidän arvokkaat tukijat ja toisaalta perusseuratyötä tekevät valmentajat ja huoltajat saadaan mukaan positiiviseen kierteeseen. Aleksein mukaantulon myötä hyvä ilmapiiri on välittynyt edustusjoukkueesta hallintoon ja meidän on ollut helppo siirtää hyvää fiilistä muihin toimintoihin kuten lasten ja nuorten joukkueisiin. Kaikki voittavat.”

”Seuran talous on saatu tasapainoon ja voimme olla iloisia hyvistä tukijoista, joita meillä on. Veiterässä ja jääpallossa on imua. Veiterän kautta tukijat saavat myönteistä näkyvyyttä. Suomen mestaruus antaa meille hyvät lähtökohdat mennä ensi kautta kohti”, Tepponen kertoo.

Edustusjoukkueen menestys ei ole tullut ilmaiseksi. Aleksei Nikisov kertoo, että määrätietoinen ja tarkasti ohjelmoitu fysiikkaharjoittelu on avain menestykseen kevään ratkaisupeleissä:

Risto Kangas loi kesäharjoittelussa sen pohjan, jota minun oli helppo jatkaa kun siirryimme jääharjoitteluun. Ensin kaukalossa, sitten isolla jäällä keskityimme paitsi perusasioihin myös pitkiin luisteluharjoituksiin. Se on osa minun valmennusfilosofiaani.”

Mestaruuteen päättynyt kausi osoitti, että Veiterän joukkue kehittyi koko kauden aikana.

”Kyllä, näin asian niin, että joukkue vahvistui paitsi fyysisesti myös henkisesti kauden loppua kohden. Meidän pelimme kehittyi koko ajan, meidän itsetuntomme parani koko ajan. Pitkässä pudotuspelisarjassa meille sattui vain yksi heikko hetki ja finaaliottelussa saatoimme vielä kiristää pelitempoa. Se toi mestaruuden.”

”Lähdimme finaaliin rohkealla ja määrätietoisella pelillä. Se on tavoitteemme myös ensi kaudella: pelirohkeuden, pelinopeuden ja itsetunnon kehittäminen koko kauden ajan”, Nikisov linjaa.

Kulunut jääpallokausi Veiterän peräsimessä oli venäläissyntyiselle ja ruotsalaistuneelle Alekseille kokolailla uusi ja miellyttävä kokemus:

”Aluksi en tuntenut pelaajia muuten kuin pelinumerolta ja lempinimeltä. Lopulta jätkät kasvoivat kollektiiviksi, jossa kokeneet pelaajat, kuten Janne ja Tomi Hauska, tukivat nuoria – ja nuoret jätkät, kuten Emil Fedorov, Tero Liimatainen ja muut, puolestaan haastoivat ja kirittivät vanhempia pelaajia entistä kovempaan harjoitteluun”, hymähtää Nikisov, joka käyttää jo hyvin sujuvasti suomen kielen sanaa ’jätkät’.

Veiterän varapuheenjohtaja Tepponen kertoo, että jatkossa tavoite on edelleen nostaa nuoria lahjakkuuksia mukaan edustusjoukkueeseen. Samoin Aleksein valmennusoppia ja -tapaa halutaan tuoda osaksi nyky-Veiterän toimintaa.

”Aleksei on tyyliltään opettaja. Hän ei huuda ja meuhkaa, vaan keskustelemalla houkuttelee esiin nuorista pelaajista itsetuntoa ja rohkeutta – urheilullisuutta ja asennetta unohtamatta”, Tepponen kertoo.

Veiterän tulevan harjoituskauden päälinjat alkavat olla selvillä ja yksi syyskauden suuri tavoite on esittää ennakkoluulottomia otteita lokakuisessa Maailman Cup -turnauksessa Sandvikenissä. Kesäharjoittelu ei ole pelkkää juoksulenkkiä vaan siihen kuuluu jälleen monipuolinen fysiikkaharjoittelu sekä hikiset luisteluharjoitukset kiekkokaukalossa.

Aleksi Nikisov haluaa lähettää terveiset myös kaupungin päättäjille:

”Seura tekee ammattimaisesti töitä, pelaajat valmistautuvat kauteen ammattimaisesti, minä olen ammattivalmentaja. Mutta meidän olosuhteet eivät vastaa tätä. Lappeenrannassa olisi nyt huolella mietittävä tekojään kattamista, joka turvaisi hyvät olosuhteet jääpallolle. Se ei olisi vain Veiterää ja sen nuorisojoukkueita varten, vaan myös Wiipurin Susien naisjoukkue ja tyttöjääpallo ansaitsi paljon paremmat olot”, Nikisov toteaa terävästi ja muistuttaa, että kansainvälisesti Lappeenrantaa pidetään jääpallon pääkaupunkina Suomessa, mutta lajin olosuhteet ovat kuin 1980-luvulta.

Veiterän hallituksesta kerrotaan, että seuralla on keskusteluyhteys kaupunkiin koskien Kisapuiston olosuhteiden kehittämistä. Seura on tehnyt aloitteen muutamista keskeisistä parannuksista, jotka liittyvät katsomo-olosuhteisiin sekä kenttäalueen turvallisuuteen liittyen.

A Nikisov ja M Tepponen - 780

Veiterä ry:n varapuheenjohtaja Martti Tepponen (vas.) ja päävalmentaja Aleksei Nikisov löivät kättä päälle sopimuksen allekirjoituksen jälkeen.

 

Veiteräväki kiittää Aleksei Nikisovia hienosti mennestä kaudesta 2016-17 ja toivottaa Alekseille ja joukkueelle hyvää alkavaa jääpallokautta 2017-18… Ensin kuitenkin hieman vielä juhlistetaan mestaruutta ja pidetään Veiterän kauden päätös- ja kultajuhlat perjantaina 7.4. – seuraa ilmoittelua!

-Bandytoimitus