Veiterä murskasi HIFK:n, 12‒3

Ennakkoon arveltiin, että HIFK voisi pitää tiiviillä ”puolustusyhdeksiköllä” pelin tasaisena ja siten tehden illan vaikeaksi Veiterälle. Toisin kuinkin kävi. Veiterän luisteluylivoima sekä tarkka syöttöpeli sahasi HIFK-puolustuksen seulaksi jo ensimmäisen puolikkaan aikana. Lopullisen niitin iski Emppu Fedorov toinen jakson ekalla minuutilla, numerot olivat jo 6‒0…

Oivallisessa jääpallosäässä (-2 astetta, kevyttä lounaistuulta) pelattu ottelu osoitti, että joukkueiden voimasuhteet eivät olleet muuttuneet muutaman viikon takaisesta pelistä Kalliossa. Veiterä vei ja HIFK oli potkun‒pari perässä kaiken aikaa. Kisapuistossa oli tunnelmaa: ottelua seurasi noin 300 innokasta jääpallointoilijaa ja nähtiinpä katsomossa myös uusia katsojia…

Jo heti ottelun alusta näki kuinka vierasjoukkue lähti peliin: yhdeksän ukkoa puolusti ja takavuosina vaarallisena iskijänä tunnettu Harri Hiukka jätettiin ylös. Ajoittain liukasjalkainen Aku Ojanen pystyikin toimittamaan palloa Hiukalle kaaren tuntumaan, mutta varsinaisiin vaaratilanteisiin hän ei päässyt. Siitä piti Veiterä keskuspuolustus huolen. HIFK oli tänään käytännössä aseeton niin hyökkäys- kuin puolustuspäässä.

Vieraat olivat lähteneet Karjalan-reissulle hieman vaajamiehisenä. Joukkueen vaihtopenkiltä löytyi pelin lopulla vain yksi vaihtopelaaja kentälle. Ottelun jälkeisessä pressissä HIFK-luotsi Jari Hyttinen valitteli tilannetta niin oman joukkueensa kuin

Illan isäntäjoukkue sen sijaan ei himmaillut: pallo kiersi tehokkaasti pelaajalta toiselle ja jätkät hakivat syöttöpaikkoja niin toisesta kolmannestakin aallosta. Myös karvauspeli toimi ja moni maalitilanne, varsinkin toisella puolikkaalla, syntyi siitä, että paineistettu HIFK-puolustus turi pallon Veiterän karvaajille, joka vapautti joukkuekaverin maalintekoon. Aleksei Nikishov on pystynyt luomaan Veiterälle pelitavan, joka vaatii tiukkaa keskittymistä koko ottelutapahtuman ajan ‒ ja joka todella tehokas ja tähtää paitsi pelin hallintaan myös siihen, että pelitapa on pikemminkin hyökkäävä kuin ”peruutteleva”.

Ja olipa todella: kaikkiaan kuusi pelaajaa (Tepi Liimatainen 4, Janne Hauska 2, Eetu Peuhkuri 2, Aksi Seppänen 2, Mölli Laibert 1 ja Emppu Fedorov 1) osallistuivat maalitalkoisiin. Tämä ei ole aivan tavallista kotimaan liigassa.

Syöttöpisteitä kertyi samoin kuudelle: Tomi Hauskalle 4, Aksille 3, Ere Verhelälle, Empulle ja Eetulle yhdet. Sekään ei aivan jokapäiväistä ole.

Illan Pyttykerho (Kauria, Heinonen) valitsi oikeutetusti Veiterän hahmoksi Tomi Hauskan, joka todella osoitti olevansa todellinen syöttökone. Tilastoihin merkittiin Tompalle ”vain” kolme syöttöpistettä, mutta varsinkin ensimmäisellä puolikkaalla maalitilanteet rakennettiin Tomin tarkoista syötöistä HIFK:n tiiviinä pysytelleen puolustusasetelman keskelle. Voidaan sanoa, että kauden edetessä Tomi Hauskan kokemus ja pelisilmä ovat osoittautuneet tärkeäksi Veiterän pelin kannalta.

Näin pommitettiin HIFK-vahti Pyry Kilpiön maalia:

Veiterä ‒ HIFK 12‒3 (5‒0)

5 min Veiterä 1‒0 (Liimatainen‒Verhelä)
8 min Veiterä 2‒0 (Seppänen‒T. Hauska)
24 min Veiterä 3‒0 (E. Peuhkuri‒T. Hauska)
27 min Veiterä 4‒0 KL (Laibert‒T. Hauska)
28 min Veiterä 10 min (Kärmeniemi, kampitus)
43 min Veiterä 5‒0 (Liimatainen‒Fedorov)
Tauko
46 min Veiterä 6‒0 (Fedorov)
52 min Veiterä 7‒0 (Liimatainen‒Seppänen)
57 min Veiterä 8‒0 (E. Peuhkuri‒Seppänen)
59 min Veiterä 10 min (E. Peuhkuri, huitominen)
61 min Veiterä 10 min (V. Hauska, huitominen)
61 min HIFK 10 min (Niittylä, kampitus)
67 min HIFK 8‒1 (Ojanen‒Järvinen)
68 min Veiterä 9‒1 (J. Hauska‒T. Hauska)
72 min HIFK 9‒2 (HuberYli-Houhala)
80 min Veiterä 10 min (Ropo, väkivaltainen peli)
82 min Veiterä 10‒2 (Seppänen‒J. Hauska)
83 min HIFK 10‒3 KL (Hiukka‒Liukkonen)
85 min Veiterä 11‒3 (Seppänen)
87 min Veiterä 12‒3 (Liimatainen‒E. Peuhkuri)
Kulmat: Veiterä 11, HIFK: 4 kpl
Jäähyt: Veiterä 4 x 10, HIFK 1 x 10 min

Yksi ottelun hahmoista, Tero Liimatainen oli tyytyväinen joukkueen esitykseen mutta käänsi katseensa jo perjantaina edessä olevaan Akilles-peliin:

Veiterä kohtaa siis perjantaina 15.12. viime vuotisen finaalivastustaja Porvoon Akilleksen. Ottelu alkaa klo 18:30. Tervetuloa kannustamaan kotijoukkue voittoon!

Samalla voidaan muistuttaa paitsi perinteisestä Tapaninpäivän ottelusta (26.12.) Mikkelin Kamppareita vastaan sekä uudenvuoden aattona pelattavasta aidosta talviklassikosta, Suomen Cupin finaalista: ottelu pelataan Kisapuistossa ja vastaan asettuu JPS Jyväskylästä. Cup-kannun ratkaiseva ottelu alkaa klo 14.

‒Bandytoimitus