Veiterä taipui Porvoossa

Akilles – Veiterä 4–2 (0–1)

Sarjan kärkijoukkueet Akilles ja Veiterä kohtasivat perjantaina Porvoon pallokentällä. Ottelussa mallattiin askelmerkkejä loppukauden kuvioihin. Tasaisessa ja lumisateen vaivaamassa ottelussa porvoolaiset olivat etevämpiä ja vetivät pidemmän korren. Voitolla Akilles nousi sarjan kärkeen, joskin heillä on yksi peli enemmän pelattuna.

Ennen ottelua jännättiin säätilaa: vielä päivällä ennuste näytti, että sadealue menisi Etelä-Suomen yli jo päivän aikana, mutta niin ei käynyt. Koko ottelun ajan satoi lunta ja tämä haittasi molempia joukkueita. Akilles aloitti heti nostamalla palloa kohti kärkipelaajia Denis Sadakovia ja Rasmus Kettusta – Veiterä pyrki pelaamaan jäätä pitkin luottaen hyvään koko joukkueen luisteluun ja syöttöpeliin. Molemmat joukkueet kärsivät jään pintaan tinttaatuvasta lumesta.

Ottelun ensimmäinen puoliaika oli varsin tasainen, Veiterä oli ehkä aavistuksen verran edellä kotijoukkuetta monipuolisemman pelinrakentelun ansiosta. Akilles kehitti vaarallisemmat tilanteet kulmureista. 16. minuutilla Juuso Kärmeniemi pelasi palloa kypärällä rankkarialueen sisällä. Siinä libero jäähylle, pallo pilkulle ja Rasmus Kettunen pallon taakse. Topi Peuhkuri kuitenkin nappasi pallon kiinni ja nostatti Veiterä-leirissä tunnelmaa.

Veiterä onnistui kulmakikasta 30. peliminuutilla: Tero Liimatainen katkaisi edestä ja Tuomas Liukkonen nosti pallon kattoon maalin edestä. Hieman tämän jälkeen (33. minuutilla) Akilles vaihtoi maalivahtia. Hyvin torjunut Isak Skog vaihdettiin Olli Lappalaiseen. Eräässä torjunnassa Skogin polvi hieman vääntyi ja varotoimena hänet otettiin penkille. Toisessa päädyssä Peuhkuri torjui Matti Vainion läpiajon 41. minuutilla ja 0–1-numeroissa mentiin viettämään taukoa.

Toinen jakso alkoi Veiterän osalta onnettomasti: kun Eetu Peuhkuri oli kärsimässä omaa jäähyään, niin joukkueen saapuessa liian myöhään kentälle määräsi päätuomari Petri Kuusela Veiterälle 5 minuutin jäähyn pelin sabotoinnista. Juuri Peuhkurin jäähyn päätyttessä Akilleksen Kasper Hänninen iski kulmurista tasoituksen. Tämä purki myös Tuukka Loikkasen kärsimän jäähyn.

Tasakentällisin päästiin jälleen peliin mukaan. 53. minuutilla Vainio pääsi yksin läpi loistavaan maalipaikkaan, mutta Peuhkuri osoitti olevansa todellinen huippuveskari. Numerot säilyivät 1–1:ssä. Veiterä otti aikalisän (jo) 56. minuutilla.

Akilles nousi hallitsevammaksi toisella jaksolla ja tunnin kohdalla ote oli vahvasti kotijoukkueella. 62. minuutin kohdalla Peuhkuri irtosi maaliltaan kohti vahvasti etenevää Kettusta ja joutui – jopa oman loukkaantumisen riskillä – kaatamaan hänet rankkarin arvoisesti. Sisäreittään pidellen Topi meni torjumaan Sadakovin apumaan rankkaria, mutta ei aivan saanut palloa kiinni: 2–1 isännille.

Kolme minuuttia tästä ja Vainio vei Akilleksen 3–1-johtoon osuttuaan pelivälineen kohdalle maalin edustalla ja 70. minuutilla Andreas Flinck osui Vainion mainiosta syötöstä ja teki numeroiksi jo 4–1. Seuraavassa hyökkäyksessä Loikkanen taituroi kavennuksen ja Veiterä sai hieman paitsi lohtua numeroihin myös peli-ideasta kiinni. Akilles puolusti ankarasti ja Kuuselan antamalla lisäajalla Veiterä sai vielä rankkarin, jonka Ere Verhelä tälläsi harmillisesti ohi maalin. Siitä loppunumerot 4–2 Akillekselle.

Nieminen: pitää olla nöyrä

Päävalmentaja Tero Nieminen oli mietteliäs pelin jälkeen:
–Tästä pitää ottaa sellainen oppi, että me ei aina voida hallita ja viedä peliä, mutta silti meidän täytyy olla vaarallisia koko 90 minuutin ajan. Nyt toisella puoliajalla oli se noin kympin aika, jolloin Akilles teki tarvittavat maalit.
– Toisaalta nyt nähtiin Porvoossa aivan eritasoinen Veiterä kuin Loppiaisena. Pidettiin peli tasaisena ja ei päästetty tilanteita valumaan käsistä. Pitää olla nöyrä koko pelin ajan ja pelitapaa ja -asennetta pitää sovittaa pelin kuvan mukaan. Emme voi aina olla kuskina, Nieminen pohdiskeli ennen kotimatkaa.

Veiterän vieraspelipainotteinen loppukiri jatkuu sunnuntaina Ouluun – kärkipaikan kannalta tärkein kilpakumppani Akilles matkaa jo huomenna Jyväskylään, jossa kotijoukkue JPS kärsi kirvelevän tappion perjantaina Kamppareille. Loppukaudesta on tulossa mielenkiintoinen ja sarjasijoitukset ovat vielä ilmassa. JPS on varmasti sisuuntunut Kampparit-tappiosta ja Akilleksen on syytä napittaa pelipaidat ylös saakka.

Veiterän viimeinen runkosarjapeli – ja samalla viimeinen runkosarjan kotipeli – on su 14.2. OLS:aa vastaan. Tuokin ottelu pelataan ilman paikalla olevaa yleisöä. Vasta tuon pelin jälkeen tiedetään kuinka jatko-ottelut asettuvat kalenteriin.

Ottelupöytäkirja

Ottelun tallenne Akilleksen Youtube-kanavalta

Bandytoimitus