Veiterän U14 tie Suomen mestariksi

U14-SM-lopputurnaus järjestettiin Jyväskylässä Viitaniemen hienossa bandypyhätössä 8.–10.3.2024. Veiterän U14-joukkue sai lopputurnaukseen yhden vahvistuksen kun muutkin joukkueet käyttivät ns. Y-lupapykälää, toiset enemmän, toiset vähemmän. Veiterän ainoa 2009-syntynyt bandypelaaja liittyi joukkueen vahvuuteen.

Turnaus pelattiin erinomaisen hyvissä olosuhteissa kolmepäiväisenä Viitaniemen montussa. HIFK asettui Veiterän ensimmäiseksi vastustajaksi. HIFK:ssa pelasivat tutut kovat nimet aikaisemmilta talvilta: mm. Viljam Huuskonen, Manu Nousiainen ja Martta Niemi. Peli olikin tasan niin vaikea kun ennalta osattiin odottaa. Yksäämistä, puskemista vailla joukkuepelaamisen aakkosia. HIFK pääsi 3–1 johtoon eka puoliskolla Veiterän näennäisestä hallitsemisesta (puskemisesta) huolimatta. Toisen puolikkaan alkuun Vili Mielonen kavensi mutta HIFK teki heti perään tilanteeksi 4–2. Onneksi Otso Toivanen punnersi kaksi kaappia ja sen jälkeen pelattiin tovi tasatilanteessa. Lopun 9 minuutin aikana Veiterä käänsi pelin itselleen neljällä maalillaan HIFK:n tehden vain yhden. Lopputulos Veiterälle 5–8. Nihkeä alku mutta tärkeä voitto. Veiterän tilastot: Oula Mihl 4+2, Otso Toivanen 2+1, Ville-Veikko Hietamies ja Vili Mielonen 1+0 sekä Eliel Pekkola 0+3 ja Luka Harinen 0+1.

Toisessa pelissä vajaan puolentoistatunnin tauon jälkeen vastaan asettui kotijoukkue JPS, joka oli ennakkoon ns. lohkovoiton ratkaiseva peli. JPS tuli tuttuun tyyliin peliin kovalla luistelevalla asenteella olihan talven pelit olleet tiukkoja, toisessa Veiterälle maalin voitto ja toisen JPS käänsi sitten itselleen. Pelin alku oli Veiterän… Eliel VeeVeen syötöstä 1–0, Vili pilkulta 2–0 ja Oula seiskaminuutilla 3–0. JPS otti aikalisän. JPS kavensi 3–1 mutta Oula lisäsi johdon 4-1:een. JPS tuli maalin päähän pelin 14. minuutilla. Mutta JPS sortui hieman veiterämäiseen yksäämiseen ja puskemiseen, joka tuotti tyhmiä virheitä. Veiterän keskikentän pelin sielu, Oula haistaa nämä haaskat. Kaverin päässä on joku oikea bitti, jolla lukee vastustajan aikeet ja kun muun joukkueen avustuksella poloinen pyristelijä ajetaan nuottaan, niin Oula kairaa pienen punaisen itselleen ja rynnii maalintekoon. Niin nytkin, ennen taukoa tärkeä 5–3 ja tauon jälkeen kahteen minuuttiin kaksi kihausta päälle. Kun VeeVee teki Oulan syötöstä vielä yhden ja Oula 28. minuutilla tilanteeksi 9–3 niin JPS oli lyötynä ja eväät syötynä. Lopputulos 10–5 Veiterälle. Oula hurjasteli tehot 6+2 osoittaen olevansa pelin kurko. Veiterän muut rysät: Veevee, Vili, Eliel ja Jessica Kietäväinen 1 per peluri.

Veiterän alkusarjan viimeinen peli oli myös perjantaina ennalta heikoksi uumoiltua Kamppien haastejoukkuetta eli Kampparit Valkoista vastaan. Pelistä ei kannata sen suuremmin kirjailla tuloksen ollessa 18–0. Veiterän maalit: Oula 7, Luka Harinen 3, Veeti Keskitalo 3, Eliel 2 sekä Otso, Vili, VeeVee 1 per peluri.

Kun JPS voitti HIFK:n 5–3 niin A-lohkon järjestys muovautui Veiterä ykkönen, JPS kakkonen, HIFK kolmonen ja Kampit Valk nelonen. B-lohkossa ykkönen oli Kampparit Musta, kakkonen Narukerä, kolmonen Akilles ja nelonen OLS. B-lohkossa Narukerän Y-lupalainen kovan luokan pelimies hölmöili itselleen Akilles-pelin taklauksesta kahden ottelun pelikiellon, joka osaltaan vaikutti siihen, ettei Kerä voittanut Kamppeja keskinäisessä ottelussaan.

Veiterän puolivälierävastus oli lauantain Veiterän ainoassa ottelussa OLS, jonka alkusarja jäi jotenkin talven esitysten perusteella piippuun tai ainakin lievästä alisuorittamisesta voitiin puhua.

Parasta Veiterää Olssia vastaan

Veiterän U14-joukkue ei jättänyt pelissä OLS:lle mitään saumaa. Veiterän peli oli yksi tämän joukkueen viimeisen viiden vuoden ajalta kaikkein paras jääpallopeli. Pelissä oli bandylle tuttuja elementtejä eikä vain keskitytty tekemään maaleja ja puskemaan jokaisesta hyökkäyksestä maalia. Yhdeksän peliminuuttia ja 5–0, taukotulos 25 min jälkeen 6–0. Toisella jaksolla maalintekovauhti yltyi ja lopputulos oli huikaiseva 16–0. Tämä ei ollut vain sitä, että OLS oli huono vaan sitä, että Veiterä oli loistava, suorastaan hohdokas. Veiterän kihaukset suhisivat: Oula 8, Otso 3, VeeVee 2 sekä Jessica, Veeti, Paavo Tolska 1 per peluri. Lisäksi syöttöpisteitä Topias Leminen ja Vili 0+3 sekä Eliel 0+2. Veiterälle seuraava peli varhain sunnuntaiaamuna. Joukkue sai välipalkinnoksi pastan sijaan ruokailla pizzapaikassa, jossa saatiin luotua mukavaa pelihenkeä vieläkin paremmaksi hyvän ruoan ja seuran merkeissä.

Välieräparit olivat Veiterä–HIFK, JPS–Kampit Musta. Narukerän huippuyksilön törkeilyn aiheuttama poissaolo oli sitten todella merkittävä kolaus Kerälle kun HIFK tuuppasi Kerän lyttyyn peräti 9–1 (Huuskonen 4, Nousiainen 3 sekä Kaukver ja Lohva maali poikaan).

Semifinaali Hifkiä vastaan, finaalissa Kampparit

Su-aamu klo 09:00, pikkupakkanen ja Viitaniemen monttu: jäälle kivikova Veiterä ja vastustajaksi aina kova laadukkaita kiekkopoikia vilisevä HIFK. Välieränäytelmä oli valmis alkamaan. Veiterän peli oli ensimmäisellä puolikkaalla hyvin uomissaaan ja luottotykkien lapa kävi taas tutun kuumana sekä kun siihen lisättiin Veiterän kokonaisvaltainen joukkuepuolustaminen VeeVeen johdolla, taukotulos 25min jälkeen karuhko 6–1 Veiterälle Otson ja Oulan tehdessä hatut poikaan. HIFK:n ainokaisen sivalsi kukas muukaan kuin Viljam Huuskonen. Toisella puolikkaalla Veiterä jatkoi hyvää peliään. Otson, Vilin, Veetin ja Lukan maalatessa, lopputulos 10–1. Veiterä loppuotteluun toista vuotta putkeen näissä karkeloissa.

Finaalivastustajaksi asettui Kampit Musta, joka pyyhki kotijoukkueen pronssipeliin tuloksella 3–1. Ennakkoasetelma oli se, että Kampparit muuraavat peräpään umpeen lähes kaikilla kahdeksalla pelaajalla ja isketään hyökkäyksien tai onnistuneiden katkojen jälkeen todella nopeasti vastaan. Kampparit teki alkusarjassa kolmessa pelissä 13 maalia päästäen 3, kun taas Veiterän vastaava oli 36–10. Myös puolivälierä–välieräpelissä suhde pysyi samana. Eli kaikkiaan vastassa oli erittäin puolustava joukkue. Kamppien johtotähdet olivat Viljo Hatakka, Jenna Kastevaara (2008) ja Emil Toivanen. Joukkue oli tasainen mutta sieltä puuttui Huotelinin, Kumelan tai Kokon-tyyppiset huikaisevat maaliruiskut tai jääraketit.

Veiterä aloitti finaalin hyvin tai oikeastaan pelasi sen laadukkaasti kokonaisuudessaan. Toinen puolisko oli ehkä vähän pelailua kun peli oli jo ratkennut eka puoliskolla.

Toisella peliminuutilla Veiterä sai vaparin, pallon taakse Oula ja keskeltä lipui hiljaa VeeVee kuin sähköauto risteykseen. Oula syötti VeeVeelle liukuun, joka liukui vielä muutaman metrin lähemmäs maalia, josta pallo kattoon ja kädet ylös. Hieno maali.

Pelin 4. minuutilla Oula sai Vililtä syötön vauhtiin ja Oula lähti haastamaan puolustussumppua oikealta ja nousi vielä päätyviivan tienoilta lähemmäs tolppaa ja nosto pienestä kulmasta rysään. Osoitus siitä, ettei lopputurnauksessa kukaan muu A) lähde haastamaan tuosta paikasta, B) pääse läpi ja C) saa palloa noin pienestä kulmasta sisään. Puhutaan sellaisesta maalista, jonka negatiivinen merkitys vastustajan pääkopassa on selvästi suurempi taakka kuin maalisarakkeen yksi merkintä.

Kolmas Veiterän maali oli tyylipuhdas ”otsomainen maali”, joita on nähty bandykentillä aikaisemminkin lukuisia kertoja. Otso haki irtopallon itselleen pienen pallon tavoittelun jälkimainingeissa, lähti suoraviivaisesti maalintekoon vipuillen matkalla pari vastustajaa, ja kaaren sisällä vahva ranne pakin jaloista ohi maalivahdin ja tuuletukset päälle. Peli 3–0 ja 13 minuuttia takana sekä Kampeilla yksi kulma tähän mennessä. Veiterän totaalista hallintaa.

Seuraavan 9 minuutin aikana Veiterälle 10 tapahtumaa Kamppien maalilla muttei maalia. Mutta 22. peliminuuttia Oula osoitti, ettei Kamppien puolustus pidä loputtomiin. Oulalta tutun vauhdikas ja hallittu nousu, keskeltä hieman yllättävä ja nopea ranne pakin jaloista ja erinomaisesti Kamppeja pelissä mukana pitänyt maalivahti SS Myyryläinen oli ohitettu. Kamppareiden lankulta reagoitiin aikalisällä.

VeeVee sai Paavo Tolskan vaparista vauhtiin ja kaikki odottivat elegantin pelimiehen syöttävän muut maalintekoon mutta VeeVee luki tilanteen oikein, kun tilaa oli ja nosti pallon rystyltä kattoon. Tuli mieleen U12-lopputurnaus Oulussa ja Vili Mielosen 4–2 johtomaali. Pelikirjan teesi ”tunnista – reagoi – lue – ratkaise”; pelimiehen älykkyys tuli jälleen kerran esille.

Tauolle mentiin 5–0 tilanteessa ja totta puhuen vain Kamppien mv SS Myyryläisen loistokoppien myötä tilanne oli Veiterälle ”noin vähän”. Heti toisen jakson alussa Kampparit sai maalisarakkeen auki kun Viljo Hatakka purjehti yksin läpi mv Myyryläisen pitkän heiton päätteeksi. Kirin odotettiin alkaneen. Vielä kun VeeVee otti jäähyn 28. minuutilla niin Kamppi-pelaajien mielissä vilkkuivat kavennusmaalit. Mutta Veiterä osoitti olevansa joukkue isolla J:llä ja puolusti Kamppien pyristelyt nurkkiin tai jonnekin muualle kuin maalintekosektoreille. Pelin 37. minuutilla Oula näytti vielä yhden kerran Viitaniemen montulla, ettei maalinteko ole liian vaikeaa kun itseluottamus on kohdallaan ja takana pelaa upea joukkue, pikkunätit kikat oikealta ja vielä maalivahti mustalle kahville ja pallo tyhjiin. Kampit oli lyöty, kentällä oli vain yksi joukkue. Loppu oli pelailua ja kellon viisarin seisahtumisen odottamista 50. minuutin kohdalle.

Veiterä voitti suvereenisti finaalipelin ennen kaikkea kokonaisvaltaisen joukkuepelin johdosta. Hyökkäys voitti yltiöpuolustamisen ja kun Kamppareilla ei ollut tosiasiassa oikein ketään sellaista ”pelottavaa pyssyä” maalintekoon, niin lopputulos ansaitusti Veiterälle 6-1. Ilman loistavaa veskari SS Myyryläistä Veiterän maalisarakkeessa olisi ollut varmasti kaksi numeroa. Tyly suoritus.

Veiterä oli turnauksessa vakuuttava ja joukkueesta huokui tietynlainen varmuus ja terve itseluottamus. Ja mikä ettei kun joukkue oli tottunut menestymään ja VeeVeen myötä joukkue sai kaivatun rauhan takalinjoille ja kun vielä muistetaan manageri Rikkisen salibandykentiltä värväämä kiekkokenttien loistelias Topias ”Top” Leminen tuomaan puolustukseen erinomaista peliälykkyyttä ja hötkyilemättömyyttä. Ja kun Jonne Rikkinen rouhi tutun kovaa takalistoilla niin paketti oli sopivan särmikäs mutta rauhaisa voittamaan pelejä.

Manageri Rikkisen älykäs siirto ennen turnausta oli se, että Vili Mielonen nostettiin sivutueksi, jolloin Vilin taituruutta ja vahvaa luistelua sekä laukausta saatiin hyödynnettyä yläpäässä tukemaan ykköstykkien peliä. Vuosien aikana Vilin ja Otson yhteispeli on syventynyt eikä pojat enää kisaile keskenään pisteillä. Kun huomioidaan vielä se, että Vili Mielonen–Oula Mihl-kaksikon välillä synkkaa muukin kuin kaksi etukirjainta niin tilastonikkarilla saattoi olla välillä kiireen tuntua pitäessään tulospalvelua ajan tasalla.

MVP-pelaajan pysti meni tyylikkäälle ja upealle pelileidille eli Kamppareiden Jenna Kastevaaralle. Veiterällä olisi ollut ehdolle ”toinen O”, jonka pyttykerho sivuutti varmaankin tarkoituksella, mutta tällä palstalla on aina vahvat valkovihreät lasit päässä. Oula mätti kuuteen peliin 31 maalia ja 9 syöttöä. Taiturimainen, bandykenttien tehokas bemari, kaikkien vastustajien pelkäämä, välierässä 3+1 ja finaalissa kolme kertaa puolustussumpun läpi ja paljon muuta, huima pelaaja mutta vahvaa oli koko Veiterän joukkueen antama tuki maaliruiskuille. Ja menestyvä joukkue tarvitsee AINA voittaakseen pari priimusluokan pelimiestä ratkomaan pelit itselleen kuten Veiterän pikkujunnuissa aina on näin ollutkin. Jos et tee maaleja, et voi voittaa.

SM-pronssin nappasi ennakko-odotuksien vastaisesti mutta turnauksessa erittäin kovaa ja vahvasti pelannut HIFK, joka löi pronssipelissä JPS:n peräti 9–0. Näin ennakolta kovat JPS ja Narukerä pelattiin tänä vuonna mitalien ulkopuolelle.

Veiterän kultajunassa paahtoivat:

mv Heppu Iitiä 2011, varmaa heppumaista peliä läpi turnauksen

mv Nuutti Uusipuro 2011, sairasaallon turvaksi mukaan saatu varaveska osoitti olevansa rauhallisen hieno maalivahti

puolustaja Jonne ”Jofa” Rikkinen 2011, sopivaa äijämäisyyttä, karheutta ja rouheutta

puolustaja Ville-Veikko ”VeeVee” Hietamies 2009, Y-luvalla mukaan headhantattu bandykenttien tyyliniekka, elegantti, vauhdikas ja varma, jokaisen valmentajan unelmapelaaja

puolustaja Topias ”The Top” Leminen 2011, salibandykenttien maju-mies vaihtoi tennarit kokonaan hokkareihin eikä syyttä, pallovarma itserauhallisuus, manageri Rikkisen kesän kovin naaraus siirtomarkkinoilta, Topan tulevaisuus on kirkkaissa valoissa

keskikenttä/kärki Otso ”Pontso” Toivanen 2011, tällä palstalla useita vuosia kehuttu ja ylistetty maalipyssy, täynnä maalinteon intohimoa, kikka-arsenaalissa on valinnan varaa

keskikenttä Oula ”Oukki” Mihl 2010, ylisanat käytetty, sveitsiläisellä luxus-kellon älyllä ja tarkkuudella varustettu tappavan tehokas ykkösnyrkki

sivutuki Vili ”Velmu” Mielonen 2011, yksi Veiterän avainpelaajista, käsittämättömän kokonaisvaltainen pelaaja, todellinen joukkueen tuki ja turva, luistelu ja lyönti ihanaa katseltavaa

hyökkääjä Eliel ”Elkku” Pekkola 2010, bandykenttien älykkö ja proffa, lukee peliä ja on kuin liikkuva syöttöseinä

sivutuki Paavo ”Pave” Tolska 2011, pienikokoinen sitkeä uurastaja, laadukas laukaus

hyökkääjä Luka Harinen 2011, hieman talven vammat heikensivät tulosta, parhaimmillaan maalinteossa kaaren sisällä

hyökkääjä/sivutuki Jessica ”Jessi” Kietäväinen 2010, joukkueen vahva, sisukas ja kovaa luisteleva leidi, periksiantamaton luonne, pelasi upean turnauksen

hyökkääjä Veeti ”Vede” Keskitalo 2010, vauhdikas hyrrä, karvaaja ja pörrääjä, maalin edessä vaarallinen

Valmennus:

Aki ”Manageri” Rikkinen, antaa poikien pelata eikä meidän tarvitse näille sitä enää fläpillä kertoa

Marko Piispa, bandykärpäsen purema rauhallinen koutsi, joka kiivastuu oikeastaan enemmän pelin ulkopuolisista asioista

Ville Mihl, pelaajien kanssa pitkään mukana ollut, tietynlaisen pelisapluunan iskostanut valkku

Aatu Streng, Jyväskylään rekrytty aktiivipelaaja, joka veti pelaajille alkulämmöt ja aikataulutti ohjelman, hieno tuki

Kolmen kullan kerhoon

Heppu Iitiä, Vili Mielonen, Oula Mihl ja Otso Toivanen tekivät samalla Veiterä-junnuhistoriaa saavuttamalla kolme SM-kultaa kolmeen kauteen. Kultajunan kyytiin pojat hyppäsivät U12-turnauksessa Oulussa 2022, ryöstivät U14-kullan Varkaudessa 2023 ja ottivat omansa nyt Jyväskylässä.

Kaksi kultaa ovat kauhoneet Ville-Veikko Hietamies, Veeti Keskitalo, Eliel Pekkola, Jonne Rikkinen ja Paavo Tolska.

Veiterän U14-kultajoukkue kiittää tukijoitaan:

Kymecon, Rakentamisen asiantuntija
Hertz Lappeenranta
Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy
Etelä-Karjalan Tili- ja Isännöinti
Kuljetus Kilpiä Oy
LATO, Lappeenrannan Toimitilat Oy
LOAS.fi
LVI Toivanen Oy
MetsäBoard
Peltolan Piha Oy
Kiwa Oy

… koska peli on parasta!

*  *  *