Veiterän Vetreät Veteraanit: liikkeellä edelleen

Lappeenrannan jääpallossa on viime aikoina ollut rutkasti uutisointia lasten ja nuorten tapahtumista: JUNNUBandy on pitänyt turnaustaan ja P15-joukkue menestyi mukavasti SM-peleissä. Tulevana viikonloppuna on sekä nuorten, P17-ikäluokan, että naisten finaalipelit Kisapuistossa. Näiden lisäksi on hyvä muistaa, että Veiterän Veteraanit ovat olleet tälläkin kaudella aktiivisia: jääpallo liikuttaa ikään katsomatta.

Veiterän Veteraanit ovat tehneet jo 15 vuoden ajan vuosittaisen kansainvälisen pelimatkan ulkomaille. Tänä vuonna pelimatka tehdään Uljanovskin MM-kaupunkiin, jossa pelataan kaksi ottelua paikallisia veteraaneja vastaan.

Tämän viikonlopun turnausmatkalle lähtee 18 kokenutta pelimiestä: Leksa Segerman, Markku Haikala, Lauri Segerman, Urho Partanen, Veikko Kuisma, Seppo Sarkima, Jukka Linden, Ilkka Hauska, Untti Repo, Teuvo Piironen, Jarmo Malinen, Marko Summanen, Paavo Ohrimovitch, Tapio Takkinen, Hannu Hatara, Keijo Karhu, Arto Jäppinen ja ”ulkomaalaisvahvistus Porvoosta” eli Artur Fedorov.

Joukkueen ikähaarukka on vaatimattomat 30 vuotta. Joukkueen nestori on Paavo Ohrimovitch (s. 1940) ja juniorina kentällä viilettää Jarmo Malinen (s. 1970).

Veteraanien perinteinen kansainvälinen kisamatka on kohdistunut vuosien saatossa seuraaviin perinteisiin, ja joskus myös ei-niin-perinteisiin, jääpallokohteisiin: Almatyn Medeo-stadion Kazakstanissa, Venäjällä Pervo-Uralsk, Jekaterinburg, Arkangeli, Obuhovo, Krasnagorsk, Uljanovsk ja Moskova. Myös Unkarin Budapest on kuulunut Veteraanien matkakohteisiin.

Kausi läpi harjoitellen ja talkoillen

Veiterän Veteraanit harjoittelevat syksyllä Savitaipaleen hallissa 2 kertaa viikossa ennen ison jään valmistumista. Kisapuistossa tai keskustan Vanhalla Kentällä veteraaneilla on harjoituksen 2–3 kertaa viikossa.

Veteraanien yksi toiminnan muoto ovat erilaiset talkoot. Talkoita tehdään paitsi kisamatkakassan kartuttamiseksi myös yhdessä puuhastelun ja pienen kuntoilun mielessä. Pienet muuttotouhut, inventaariot ja syksyiset haravointihommat ovat tuiki tarpeellista hyötyliikuntaa ikämiespelaajille.

Veiterän veteraanit ovat järjestäneet perinteisen Veteraanien World Cup -turnauksen Lappeenrannassa edellisenä viitenä syksynä, marraskuussa jään avauduttua. Tähän turnaukseen osallistuu vuosittain noin 10 joukkuetta eri maista. Turnauksen paikat ja majoituspaikat varataan aina turnauksen päätyttyä, joten hyvin suositusta tapahtumasta on kyse. Myös Maailman Cup toteutetaan talkooperiaatteella.

Veiterän Veteraani-joukkueen iäkkäimmät pelaajat ovat 76-vuotiaita ja nuorimmat juuri ylittäneet vaaditun 45-vuoden ikäpyykin. Joukkueen keski-ikä on 56 vuotta.

Veteraanien toiminta kertoo siitä, miten aktiivinen jääpallokaupunki Lappeenranta on. Veteraanitoiminta antaa myös viestin siitä, että jääpalloa voi harrastaa aktiivisesti myös varttuneemmalla iällä. Liikunta ja yhdessäolo ovat Veiterän Veteraaneille tärkeitä tavoitteita.

Pokaali ja maila

Oli ennen pokaalit kultaa ja mailat puuta…

–Bandytoimitus
Kuva: Jukka Väisänen