Vladu Janko on poissa

Veiterässä ja Lappeenrannan jääpallossa vahvasti 1990-alkuvuosina vaikuttanut Vladimir ”Vladu” Janko on kuollut. Hän oli 73-vuotias.

Janko saapui Veiterään vuonna 1991 maailmanmestarivalmentajana. Hän toi tullessaan uudenlaisen kulttuurin harjoitteluun, pelaamiseen ja jääpalloon suhtautumisessa. Vladu Janko omaksui nopeasti persoonallisen tavan puhua suomea. Hänen valmennus- ja koutsausasenteesta kulkee lajin parissa monia hauskoja – ja kuvaavia juttuja.

Janko toimi valmennustehtävissä niin Neuvostoliiton kuin Venäjän aikana. Hän saavutti valmentajana kuusi maailmanmestaruutta. Suomen jääpallon pääsarjassa tuloksena oli pronssi ja hopea.

Jankon vuodet Veiterässä:

1991–92: 4. sija
1992–93: pronssia
1993–94: hopeaa
1994–95: 4. sija

Kaudella 1992-93 Janko oli mukana myös Suomen A-maajoukkueen valmennusryhmässä (4. sija MM-kisoissa). 1990-luvulla MM-kisoja pelattiin joka toinen vuosi.

Veiterä muistaa Vladua kovana treenarina, hauskana veikkoja ja tiukkana jääpallomiehenä. Myöhemminkin hän muisti tervehtiä lappeenrantalaisia ja suomalaisia jääpallotoimijoita kansainvälisillä kentillä – ”Terve, terve!”

Linkki alrehmanstore.com-sivuston englanninkieliseen juttuun.

 

*   *   *