Suomen Cup Veiterälle

Veiterä voitti JPS:n Suomen Cupin finaalissa kotikentällään. Maalittoman ja tasaisen ensimmäisen jakson jälkeen painettiin kaasua ja lopulta voitto ratkesi selvin numeroin.

Veiterä – JPS 6–2 (0–0)

Suomen Cup-mestarit 2024: Lappeenrannan Veiterä (kuva: Suomen Jääpalloliitto).

Cup-finaalin ensimmäisellä jaksolla nähtiin tarkkaa peliä. Harvinaiset 0–0-lukemat paistoivat tulostaululla 45 minuutin jälkeen. Ensimmäistä kulmatilannetta saatiin odottaa yli puoli tuntia. Molemmat joukkueet esittävät hyvää peliä, ja varsinkin JPS-maalilla torjunut Samuel Gerovoi oli mies paikallaan.

Veiterän puolustus pelasi tarkasti libero Juuso Kärmeniemen johdolla ja topparit Valtteri Hauska ja Paavo Huuhtanen saivat pidettyä JPS:n aina vaaralliset Tuukka Ässämäen ja Jasu Koljosen pois pallosta. Myös Veiterä-mokke Joonas Kankkunen pelasi tänään varmasti.

”Kiikarit” taululla mentiin hörppimään lämmintä mehua ja mietittiin miten tästä eteenpäin.

 Tammilehto säväytti – Peuhkuri ratkaisi

Toinen puoliaika alkoi JPS:n salamamaalilla: 46. minuutilla JPS:n Lasse Tammilehto sai kuljetella pallon vapaasti läpi Veiterän kenttäpuoliskon ja iski vieraat ansaitusti 0–1-johtoon ensimmäisestä hyökkäyksestä. Veiterän oli herättävä.

Kotijoukkue painoikin kaasua ja sai vyörytettyä hyökkäyksiä kohti JPS-päätyä. Kokeneet pelimiehet nousivat esiin: 62. minuutin kohdalla Joonas Peuhkuri viimeisteli Aleksi Seppäsen esityöstä 1–1 ja ja 10 minuutin kuluttua tästä Tomi Hauska sivalsi hyvän hyökkäyksen päätteeksi 2–1. Veiterä otti kuskin paikan ja JPS aikalisän.

Muutama minuuttia tästä, niin Seppäsen vahva esityö vapautti Samppa Äikkään maalintekoon ja numerot 3–1 tauluun. Äikkään osuma jäi illan voittomaaliksi.

Tammilehto pamautti kavennuksen vain kaksi minuuttia tästä ja tilanne vaikutti Veiterän kannalta hankalalta – JPS sai luonnollisesi maalista lisää intoa, mutta yhtään lisäosumia ei JPS:lle annettu: Joni Vuopion ja Tuomas Liukkosen iskemät kulmat pöllyttivät päätyverkkoa tai -penkkaa.

Vihdoin 89. minuutilla peli kääntyi JPS-päätyyn ja Veiterä sai oikealta puolelta kulmurin. Tomi Hauska tarjoili, Janne Hauska pamautti ja Veiterä oli jälleen kahden maalin johdossa. Ote kääntyi kokonaan kotijoukkueelle ja Äikkään sekä Seppäsen syötöistä illan hahmo, Joonas Peuhkuri viimeisteli vielä kaksi osumaa: loppunumerot 6–2 osoitti, että nyt pelattiin voitosta ja Veiterä ei jättänyt epäselväksi kummalle joukkueelle kannu ojennetaan.

Illan tuomarikolmikko, Gustafsson–Niiranen–Pöysä selvisivät finaalista läpäisevin arvosanoin: varmaa ja eleetöntä työtä heiltä tänään.

Ottelupöytäkirja

Ylä-Outinen ja Rytkönen: Cup on hyvä

Ottelun jälkeen valmentajat Joonas Ylä-Outinen Veiterästä ja Topi Rytkönen JPS:sta kertasivat sopuisasti illan peliä:

– Ensimmäinen puolikas oli tarkkaa peliä. Molemmilta. Hyvin tarkasti pelattiin keskialueella ja molemmissa alakerroissa. JPS:n maalivahti Gerovoi oli todella hyvä, totesi Ylä-Outinen.

– Täsmälleen näin. Oli tiedossa, että tarkkana pitää olla. Veiterän alun korkea karvaus oli meille pieni ylläri ja kotijoukkue hallitsi jakson alkua. Gerovoi piti meitä pystyssä ja en aina tajua miten saa pallot kiinni, äimisteli Rytkönen.

Tämä oli molemmille valmentajille ensimmäinen kerta päävalkkana Cupin finaalissa. He pitävät kilpailua muotoa hyvänä:

– Vaikka niiden karsintapelien rooli enemmän harjoitusotteluiden kaltainen, niin tällainen puolikauden huipentuma on aina tärkeä tapahtuma. Tämä oli meille kahdeksas kerta peräkkäin Cupin finaalissa ja tämä kyllä sytyttää joukkueen, totesi Ylä-Outinen.

– Cup ja finaali on hyvä puolivälin tavoite kauden tässä vaiheessa. Ja oikeat joukkueet olivat finaalissa, runkosarjan ykkönen ja kakkonen. Tässä kävi nyt näin, että toinen voitti, totesi Rytkönen.

Toisen jakson vauhti oli parasta bandyä tällä kaudella, näin valmentajat:

– Puoliajalla ei tarvinnut muuttaa mitään taktisesti. Pysyimme omassa pelisuunnitelmassamme. Tammilehdon pikamaali sai meidät pelaamaan ja lisättiin tempoa. Se tepsi ja saatiin onnistumisia, kertasi Ylä-Outinen.

– Kyllä. Toinen puolikas oli vauhdikasta. Saimme hyvä startin, mutta Veiterän vahva esitys tuli esiin. 3–2-maali oli meille hyvä, mutta Hauskan iskemä kulmamaali lopetti pelin, kertoi Rytkönen.

Molemmat valmentajat olivat sitä mieltä, että Cup-finaali pitää sitenkin paikkansa, että siinä otetaan askelmerkkejä myös kevään jatkopeleihin, ylempään jatkosarjaan sekä pudotuspeleihin.

Sinne on toki vielä matkaa ja molemmilla joukkueilla pelit jatkuvat jo huomenna. Veiterä matkaa Mikkeliin, jossa kohdataan lyhyen ajan jälkeen Kampparit, joka saatiin kaadettua Tapanina kotikentällä numeroin 10–3. Se on kokonaan uusi peli ja keskittyminen pitää alkaa heti.

Samoin JPS kohtaa huomenna kotonaan Botnian:
– Tästä ajellaan Keski-Suomeen ja iltaruoka on Ristiinan Nesteellä, siellä viimeistään pitää olla ajatukset jo huomisessa sarjapelissä, linjasi Rytkönen.

Veiterän seuraava kotiottelu on sunnuntaina 14.1., jolloin Kisapuistoon luistelee perinteisesti kahden suuntaista ruotsalaistyyppistä jääpalloa esittävä OLS. Sitten nähdään, onko keltapaidat yllätysvalmiita haastamaan sarjan kärkipään joukkueen.

Veiterän viimeinen runkosarjan kotipeli on Jipsiä vastaan sunnuntaina 28.1., jonka jälkeen ollaan viisaampia siitä millaisissa asemissa lähdetään kohti ylempää jatkosarjaa. Veiterällä on rankka vieraskierros Porvooseen ja Poriin tämän jälkeen, la ja su 3.–4.2. Silloin viimeistään tiedetään asetelmat kevään kierroksille.

Neljäs Cup-mestaruus Veiterälle

Veiterälle tämä oli siis yhdeksäs kerta Suomen Cupin finaalissa ja neljäs Kannuvoitto. Kaikkiaan Cupia on pelattu nyt 16 kertaa ja Veiterä on 2000-luvun menestyksellä osoittanut olevansa menestynein jääpalloseura Cup-kilpailussa.

Vuoden 2024 Suomen Cup finaali on katsovissa Veiterän Youtube-kanavalta:

Kisapuistossa vallitsi pelin aikana melko arktiset olot: pakkasta -21 astetta.

Bandytoimitus