Veiterä finaaliin! Akilles kaatui saappaat jalassa

Veiterä selvitti tiensä vuoden 2018 jääpallofinaaliin puhtaasti voittamalla Akilleksen semifinaalisarjassa 3‒0. Viimeinen ottelu selvitettiin vahvalla pelillä Kisapuistossa numeroin 6‒1 (3‒0).

Akilles antoi kovan vastuksen kolmannessa semifinaalissa. Vaikka ottelu alkoi vahvalla Veiterän pelin hallinnalla, niin porvoolaisten puolustus oli todella tiivis jo keskialueelta lähtien ja Veiterä ei oikein päässyt maalipaikkoihin ensimmäisen vartin aikana. Muutaman kerran akseli Tomi HauskaTero LiimatainenEmil Fedorov väläytteli taitavaa yhteispelaamista, mutta selvään maalintekopaikkaan Veiterä ei päässyt.

Kertaalleen Tomi Hauska nosti pallon yli Akilles-linjan kohti vapauttaakseen Janne Hauskan läpiajoon, mutta Janne ei aivan yltänyt palloon ‒ voi sanoa, että se oli senteistä kiinni.

30. minuutilla Tomi Hauska rakensi peliä keskialueella ja hän ajautui pallon kanssa hyökkäysalueen oikealle puolelle, jossa sai aivan rauhassa seurata Veiterän pelaajien asemat maalin edustalla: Emppu Fedorov liukui tekopaikalle ja Tompan millintarkka syöttö toi Fedoroville tekopaikan: 1‒0 oli selvä ja tunnelma vapautui ‒ niin kentällä kuin katsomossa.

Peli painui yhä selvemmin Akilles-päätyyn ja Andreas Flinck oli pakotettu rikkomaan Tero Liimataista rankkarialueella. Päätuomari Antti Malaska ei epäröinyt vaan vetäisi kädet solmuun pään päälle. Janne Hauska asettui ampumaan rankkaria ja Olli Lappalaisella ei ollut mitään mahdollisuutta torjua Jannen älyttömän kovaa lyöntiä ‒ tauluun 2‒0.

Taukonumerot 3‒0 syntyi aivan jakson lopulla, kun Janne iski illan toisen maalin kulmurista, tällä kertaa maalin vasempaan yläkulmaan. Syötön antoi Tomi Hauska.

Toinen puolikas alkoi vauhdikkaalla pelillä ja 52. minuutilla hienon kauden edarissa pelannut Casper Hänninen pääsi vetämään vasemmalta laidalta kovan lyönnin maalille, jossa vaani tänäänkin Akilleksen parhaimmistoon kuulunut Saku Hämäläinen. Saku ohjasi pallon suoraan ilmasta maaliin ja huippupelin tänään pelannut Topi Peuhkuri oli yllätetty.

Veiterä sisuuntui takaiskumaalista ja tiivisti tämän jälkeen alakertaansa. Kolmikko libero Santtu Nurmi ja topparit Christian Laibert ja Johan Segerman pitivät huolen, että Akillespelurit eivät tämän jälkeen päässeet todellisiin huippupaikkoihin ‒ ja maalissa tänään joukkueen parhaana palkittu T. Peuhkuri hoiti loput.

Akilleksen hyökkäykset lähtivät vahvasti liikkeelle sairastelun jälkeen kentälle palanneen Matti Vainion kautta, mutta viimeisellä kolmanneksella keinot sitten loppuivat. Vainio palkittiin joukkueen parhaana. Rikkilän leivän taistelijapalkinnot pokkasivat kotijoukkueen Ere Verhelä ja Akilleksen Saku Hämäläinen.

Vihdoin 55. minuutilla Aleksi Seppänen kiemurteli varmaan tekopaikkaan ja ohitti kovalla rävistyksellä Lappalaisen. 4‒1-maali oli vapauttava ja avasi kotijoukkueen peliä entistä vauhdikkaampaan menoon. Nuorisovitjan Tuukka Loikkanen oli myös oivalla pelipäällä ja murtautui useastikin maalipaikkaan ‒ tänään ei kuitenkaan osunut ja ruuti pysynee kuivana tulevan lauantain P21-finaalipeliin. Muut J-pelaajat tänään olivat Matias Lehtonen ja Kerkko Äikäs, jotka tarjosivat omilla pelipaikoillaan tarpeellisia vaihtominuutteja runkopelaajille.

Viimeisen viiden minuutin kohdalla iskettiin vielä kaksi osumaa: Janne Hauskan hattutemppu valmistui Emil Fedorovin syötöstä ja Santtu Nurmi pääsi viimeistelemään loppunumerot 6‒1 pilkulta aivan pelin loppuhetkillä.

Peli oli sillä selvä ja Veiterä marssi todella vakuuttavasti ensi viikon lauantaina, 10.3. pelattavaan finaaliin. Vastaan asettuu myös semisarjansa 3‒0-voittoon ratkaissut Mikkelin Kampparit, joka kaatoi JPS:n toistamiseen Jyväskylässä, nyt numeroin 1‒3.

Luvassa on loistava Karjala vs. Savo -hegemoniaottelu, jossa kohtaavat tämän kauden kaksi parasta joukkuetta: Veiterä on dominoinut koko kautta – lähtien sieltä Oulussa pelatusta Suomen Cupin lohkopeleistä – ja Kampparit on pelannut erittäin vahvan loppukauden ja toki myös välieräsarjan, jonka vei nimiinsä 3-0 sarjakakkosta JPS:aa vastaan. Veiterä ja Kampparit kohtasivat kahdesti ja molemmilla kerroilla Veiterä oli parempi: vieraissa numeroin 4-8 ja kotona 6-3.

Ottelupöytis

Tästä linkki VMH:n Partic Huittisen hienoihin bandykuviin Veiterä-Akilles -ottelussa.

Pelin jälkeen Veiterän pressiklubilla kotijoukkueen kippari Janne Hauska ja joujo Lare Segerman sekä vierasjoukkueen Juuso Johansson ja päävalmentaja Tomi Gröhn kertoivat pelistä näin:

 

Tämän vuoden Jääpallofinaali pelataan luonnollisesti Lappeenrannassa, Veiterän voittaessa runkosarjan ja saavutti näin kotiedun. Kyseessä on historiallinen ottelu: kuten tiedetään, niin viime vuonna kannuja päästiin nostelemaan Porvoossa ja vuoden 1980 mestaruutta juhlittiin Oulunkylässä. 1950-luvun mestaruudet ratkottiin sarjajärjestyksen perusteella ilman varsinaista finaalitapahtumaa.

Pronssiottelussa kohtaavat JPS ja Akilles ja heidän välinen ottelu käydään pe 9.3. Jyväskylän Viitaniemessä.

Veiterä tiedottaa finaalitapahtumasta myöhemmin lisää. Se voidaan sanoa jo nyt, että tapahtuma Kisapuistossa klo 17, jolloin kisa-alueen portit aukaistaan ja juhla voi alkaa. Ottelu televisioidaan Alfa-TV:n kanavalla klo 18:30 alkaen.

Seuraa lisätietoja finaalitapahtumasta näiltä sivuilta sekä Veiterän facebookissa!

Bandytoimitus