Kampparit pilasi jääpalloväen välipäivätunnelmat

Suomen jääpalloliiton hallituksen epäselvä ja linjaton käyttäytyminen on johtanut outoon tilanteeseen Bandyliigan otteluohjelman kanssa. Veiterän ja Kamppareiden välinen liigaottelu piti pelata pe 30.12.2022. Veiterä oli aiemmin viikolla ilmoittanut liiton kilpailuvaliokunnalle, että pelaajista 10 oli sairastunut joko koronaan tai akuuttiin ylähengitystieinfektioon. Valiokunta oli tehnyt päätöksen, että ottelu siirtyy. Sitten liiton hallitus päättikin toisin.

– Veiterä ei lähde leikkimään kenenkään terveydellä. Asia on täysin selvä juttu, sanoo edustusjoukkueen manageri Anssi Peuhkuri.
– Olimme ajoissa yhteydessä liittoon ja kilpailuvaliokunta teki jo päätöksen, että ottelu siirtyy. Sama tieto on myös Liiton tulospalvelussa vielä kello puoli viisi iltapäivällä.

Sairastuvalla olevien pelaajien määrä on kymmenen: kuudella heistä on korona ja neljä sairastaa ärhäkkää influenssaa.
– Emme tiedä kuinka moni on altistunut koronalle, joten sairastuneita voi aidosti olla enemmänkin. Tässä tilanteessa pelaaminen olisi hölmöä leikkiä urheilijoiden terveydellä, sanoo Peuhkuri.
– Tässä valossa liittohallituksen tekemä päätös, jolla se kävelee kilpailuvaliokunnan päätöksen yli, on typerä. Olisi mielenkiintoista tietää kuka masinoi liittohallituksen koolle tänään ja kuka vaati valiokunnan päätöksen kumoamista, Peuhkuri velmuilee.

Muun muassa jääkiekon SM-Liigassa on kuluneen kauden aikaan siirretty otteluita joukkueissa vallinneiden sairausepidemioiden takia. Myös aiemmin Akilleksen ja WP 35:n välinen peli siirrettiin porvoolaisten sairastumisen takia.

Liittohallitus typersi päätöksen

Perjantaipäivän aikana tapahtui jotain kummallista liiton hallituksessa. Kilpailuvaliokunnan asia nostettiin liittohallituksessa esille. Saatujen tietojen mukaan liittohallituksessa asiasta oli äänestetty niin, että kilpailuvaliokunnan esityksen puolesta olivat äänestäneet valiokunnan pj, jääpalloliiton hallituksen pj sekä yksi liittohallituksen jäsen. Viisi äänesti kilpailuvaliokunnan päästöstä vastaan.

Kampparit tietysti pitivät päätöstä oikeana, keräsi kamat bussiinsa ja ajelivat kohti Lappeenrantaa – tyhjälle kentälle.

Veiterän puolesta on esitetty Kamppareille viisi erillistä pelipäivää, jolloin nyt siirretty ottelu voitaisiin pelata. Yksi vaihtoehto olisi ollut mm. ensi lauantai 7.1., jolloin kummallakaan joukkueella ei olisi muita tapahtumia – Veiterällä on toki vieraspeli JPS:aa vastaan sunnuntaina, mutta kaikille joukkueille tulee ohjelmassa koti/vieras-viikonloppuja. Kamppareilla ei ole otteluohjelmassa peliä su 8.1.2023.

– Veiterä ei tule paikalle, linjaa edustusjoukkueen manageri, seura hallituksen jäsen Peuhkuri.
– Emme todellakaan halua tällaista jääpallo-ottelun irvikuvaa, jossa pelataan vajaalla miehistöllä ja junnuikäisellä maalivahdilla liigapeli.
– Haluaako liittohallitus, että kilpajääpallosta tulee tällaista korttelipalloa, jossa joukkue kerätään kaveriporukoista ja sitten katsotaan keitä tule paikalle? Täällä pelataan UK-BandyCuppia jo.

Veiterän peli on ollut hyvässä nosteessa. Tasurit sarjakärkiä Narukerää ja Kamppareita vastaan ja reilu voitto Botniasta ovat muistuttaneet muille, että viime kauden mestari ja kaikkiaan seitsemään viimeiseen Bandyliigan finaaliin osallistunutta Veiterää ei kannata lukea pois, kun mietitään kevään ratkaisupelejä.

– Veiterä haluaa pelata oikeita, tosipelejä. Ei tämmöisiä leikkipelejä, puhahtaa Peuhkuri.
– Vaikuttaa siltä, että muut joukkueet vähän pelkäävät nousussa olevan Veiterän iskukykyä. Tämä Kamppareiden ja muiden liittohallituksessa edustettujen joukkueiden toiminta viittaa siihen.
– Ainoa, jolla näyttää olevan järkeä päässään on liittohallituksen puheenjohtaja Parviainen, summaa Peuhkuri.

Liito arvostelun kohteena

Liiton päätöksentekoa on arvosteltu ennenkin: milloin arvostelijana on ollut Veiterä, milloin joku muu. Yleisesti voidaan sanoa, että Suomessa jääpallotoiminta perustuu puhtaasti yhdistyspohjaiseen toimintamalliin. Samoin jääpalloliitto on yhdistys, jonka jäseninä ovat jääpalloseurat. Yhdistystoiminnassa olisi pystyttävä sopimaan asioita – ilman, että toimijoita, liiton yhdistysjäseniä, määrätään toimintaan.

– Voi olla, että Veiterä saa tästä luopumisesta paitsi tuloksen 0–5 niin myös sarjasta sulkemisen. Jääpallon miesten edustusjoukkuetoiminta päättyy siten Lappeenrannassa tähän. Sitäkö jääpalloliiton hallituksen enemmistö haluaa?, kysyy Peuhkuri ja pudistelee epäuskoisesti päätään.

Illalla, klo 18 Kisapuistossa oli paikalla ottelun erotuomarit ja vierasjoukkue Kampparit. Kotijoukkuetta edusti manageri Peuhkuri.
– Kello 16.30 on lukenut jääpalloliiton tulospalvelussa, että ”ottelu siirtyy”. Sen mukaan olemme ilmoittaneet meidän kenttäjaostollemme, toimitsijoille ja muille, että ei kannata tulla paikalle.
– Myös kaupungin kenttähenkilöstö katsoi, että ottelu siirtyy.

Anssi Peuhkuri kertaa vielä pelaamattomuuden syyt:
– Joukkueesta on siis kymmenen pelaajaa sairastuvalla. Vaikka emme saa sanoa kenenkään yksilöityjä terveystietoja, niin se voidaan sanoa, että kuudella heistä on todettu Covid-19 -tartunta ja neljä heistä on flunssakuumeessa kotona. Työ- tai muut esteet eivät estäneet peliä.

Veiterä jää nyt odottamaan mikä on tapahtuneen jatkoseuraus. Tappiolukemat 0–5 otetaan tietysti karvaasti vastaan, mutta poissuljettua ei ole sekään, että seura valittaa liittohallituksen päätöksestä, jolla pyörrettiin kilpailuvaliokunnan siirtopäätös, urheilun oikeusturvalautakuntaan.
– Haluamme asiaan oikeudenmukaisen ja urheilullisen ratkaisun. Kenenkään terveyden kanssa ei leikitä.

Etelä-Saimaan lehtitietojen (30.12.2022, klo 18:25) mukaan Veiterä on myös ilmoittautunut vetäytyvänsä Suomen Cupin alkulohkosta.

Bandytoimitus
Päivitetty klo 20:24 (täydennetty äänestystietoa hallituksessa ja korjattu kirjoitusvirheitä ja yksi asiavirhe).