Kiri ei vienyt pisteille: Veiterä – Akilles 4–6 (0–5)

Loistavissa oloissa ja mukavassa perjantai-illan tunnelmassa pelattu Bandyliigamatsi osoitti, että Veiterän peli ei ole aivan uomissaan: porvoolaiset veivät peliä miten tahtoivat ja tauon muodostelmaluistelut nähtiin viiden takaiskumaalin varjosta.

Ennen ottelun alkua kuultiin ensiesitys paikallisen Madred yhtyeen ”Veiterä-biisi”. Madredin taustalta löytyvät pitkätukkaiset musikantit Oskari Hurskainen, Harri Tikka, Viljami Rings sekä Aapo Peuhkuri. Veiterä-biisissä riittää energiaa, jonka toivoo tarttuvan sekä kotijoukkueeseen että kotiyleisöön…

Ensimmäisen kymmenen minuutin aikana nähtiin, että vierasjoukkue oli tänään halukkaampi, ahkerampi ja valmiimpi viemään pisteet etelärannikolle. Jo kahdeksan minuutin kohdalla Akilles meni johtoon, kun pallo vietiin Topi Peuhkurin edessä olleelle pilkulle ja porvoolaisten rovaniemeläisvahvistus Petteri Lampinen liukui pallon taakse: pallo varmasti reppuun.

Tämän jälkeen porvoolaisten itseluottamus oli yhtä korkealla kuin Kisapuiston ulkokentän katto – heiltä onnistui käytännössä mikä vain. Veiterä puolestaan syyllistyi yksittäiseen pallon kuskaamiseen ja pelin rakentamisesta vastanneet Aleksi Seppänen ja Tero Liimatainen jäivät kovin yksin keskialueella. Tämä aiheutti pientä paniikkia ja peliväline alkoi polttaa kokeneempienkin pelaajien lavassa. Tässä tilanteessa Akilles haistoi mahdollisuutensa ja iski.

Vajaan kolmen minuutin aikana, 27.–29. peliminuuttien kohdalla, Andreas Flinckin yhdellä ja Denis Sadakovin kahdella maalilla vieraat karkasivat kovin ratkaisevantuntuiseen 0–4-johtoon. Tämän jälkeen Veiterän valmentaja Aleksei Nikishov nappasi aikalisän ja järjesteli kotijoukkueen rivejä uudelleen.

Ensijakson lopulla nuori Akseli Pursio pääsi iskemään V-V. Angerian tarjoamasta kulmasta taukoluvuiksi 0–5. Mainittakoon, että tämä oli Pursion avausmaali kotoisessa Bandyliigassa.

Taisteluilme palasi tauon aikana

Puoliajalla, heti jäänajon jälkeen, Kisapuiston jäällä nähtiin taidokas muodostelmaluistelunäytös Saimaan muodostelmaluistelu ry:n Ice Illusions -ryhmältä. Kas siinäpä oli katsojille ihmettelemistä ja nuorilla muodostelmaluistelijoilla hieman vilu, kun pakkastakin oli jo kaksi astetta. Näytös meni hienosti ja kertoo omaa kieltään eteläkarjalaisen luistelu-urheilun leveydestä.

Toiselle jaksolle kotiyleisö odotti tehokkaampaa ja ryhdikkäämpää Veiterää. Alku oli jälleen karmea: 46. minuutilla juuri A-maajoukkuekomennuksen saanut Ville-Veikko Angeria pääsi sivaltamaan Tuomas Rintalan syötöstä jo kuudennen maalin vieraille.

Tämän jälkeen Veiterä pyrki lisäämään vauhtia ja Akilles sortui jäähyihin. Keskialueen moottorina pelaava Rasse Lindqvist ja Joakim ”Jugi” Nordström istuivat kympit kampituksesta. Valitettavasti vain molemmat olivat täysiaikaisia jäähyjä…

Veiterä rikkoi kuparisen valitettavan myöhään, vasta 73. minuutilla: Aksi Seppänen sai nappisyötön Tepi Liimataiselta ja siirsi pallon malliin. Hyvä niin.

Tämän jälkeen nähtiin hurja tilanne, kun päätuomari Tero Tuhkanen ja Akilleksen Matti Vainio törmäsivät rajusti yhteen. Tuhkanen teki näyttävän ilmalennon ja paiskautui päin jäätä. Hetken jälkeen päätuomari nousi kuitenkin ylös ja ilmoitti radioon: ”Minuutti lisäaikaa, pelataan…”

Liekö Veiterä saanut tästä intoa, mutta vihreäpaidat iskivät kolmessa minuutissa (83.–86.) kolme maalia: Ere Verhelä 2–6:teen Seppäsen syötöstä, Janne Hauska velimies Tomin antamasta vaparista 3–6:teen ja Emil Fedorov pienestä kulmasta Liimataisen tarkasta esityöstä 4–6:teen. Sitten olikin Akilleksen Tomi Gröhnin aika ottaa aikalisä.

Tähän kiri kuitenkin taittui ja peliaika päättyi ajassa 92:30. Pisteet pakattiin porvoolaisten matkaan. Ottelun parhaina palkittiin vierasjoukkueesta tehokkaasti esiintynyt Denis Sadakov ja kotijoukkueesta otteitaan peli peliltä parantava Aleksi Seppänen. Ottelun lopussa myös hiljattain 50 vuotta täyttänyt linjatuomari Kari Oksanen pokkasi Lappeenrannan erotuomarikerhon ja JVEK:n järjestämän syntymäpäivälahjan.

Veiterän on aika pohtia perusasioita. Veiterän peruspeli oli tänään hukassa, helpot syötät omalle pelaajalle kovin harvassa ja kaikkiaan yhdeksästä kulmalyönnistä ei tällä kerralla onnistuttu iskemään kuin kertaalleen pallo kunnolla kohti vastustajan muuria.

Pelin jälkeen tälle kaudelle Porvoosta Lappeenrantaan muuttanut Emil Fedorov kertoi omista tunnelmistaan Akilles-pelistä näin:

Kausi on pitkä ja joukkueen kiri osoitti, että joukkue taistelee ankarasti pelit loppuun saakka. Joulukuun alussa (3.–4.12.) karvaani tekee pisteiden kannalta tärkeän keikan Botnian ja Narukerän vieraaksi. Kotipelit jatkuvat 17.–18.12. Narukerää ja Olssia vastaan.

–Bandytoimitus