Terveisiä Ruotsista! Matiaksen ja Kerkon alkukauden kuulumisia

Etelä-Karjalasta lähti tämän jääpallokauden alkaessa kaksi nuorta jääpalloilijaa vaihto-oppilaaksi Ruotsiin. Matias Lehtonen jääpalloilee ja käy koulua Edsbynissä ja Kerkko Äikäs puolestaan käy koulua ja jääpalloilee Nässjössä. Veiterän Bandytoimitus tavoitti nuorukaiset kommenteille kesken kiivaan syyskauden.

Matias: Tosi hyvin on sopeuduttu!

Imatralaislähtöinen Veiterän edustus- ja P21- joukkueen pelaaja Matias Lehtonen (s. -98) kertoo, että Edsbynissä elämä on sujunut tähän mennessä hyvin ja sopeutuminen Ruotsiin on käynyt helposti. Osaltaan tähän vaikuttaa kämppäkaverina oleva Haaparannalta kotoisin oleva Mattias Snäll.

”Mattias puhuu sekä suomea että ruotsia, kun on Haaparannalta kotoisin. Se on toki auttanut kohdallani”, Lehtonen kertoo.

Matias Lehtonen sanoo, että pelit ja treenit ovat ykkösjuttu Edsbynissa. Peleissä Matiaksella on kulkenut hyvin kun on päässyt paljon jäälle. Matias edustaa ”Bynin” P20-joukkuetta.

Kerkko: Koulu ja seura hyvässä yhteistyössä

Oulun OLS:sta parisen vuotta sitten Lappeenrantaan ja Veiterään muuttanut Kerkko Äikäs (s. -99) kertoo, että vaihto-opiskeluvuosi on alkanut hyvin. Kerkko painottaa, että koulun ja seuran, Nässjö IF;n, välinen yhteistyö on tiivistä.

”Joukkueen aamutreenit tehdään aina yhdessä ja harjoittelu on suunniteltu osaksi lukujärjestystä. Treeneissä on selvä painotus niin, että aamulla harjoittelu on teknisempää ja yksilökeskeistä ja illalla sitten painetaan pelillisiä ja vähän rankempia luisteluharjoitteita.”

Kerkko kertoo, että koulu on ihan ok ja ruotsalainen kouluruokakin on ihan kohtuullista. Ei kuitenkaan aivan niin hyvää kuin Suomessa. Koulun lisäsi Kerkko kehuu hallia.

”Vaikken vielä olekaan päässyt kaikissa Ruotsin halleissa pelaamaan, mutta pidän tätä kyllä tosi hyvänä hallina, ihan Västeråsin ABB:n ja Lidköpingin Sparbankareenan vertaisena. Sandvikenissä toki on huippuhalli myös. Tämä on näin pienelle paikkakunnalle kyllä todella hyvä halli. Sisäseinien väritys on vähän hankala, kun joskus ilmassa tulevat pallot tuntuu katoavan taustaa.”

Asumisasiat järjestyksessä

Matias kämppää yhdessä Mattias Snällin kanssa ja pojilla varmasti riittää puhuttavaa bandystä, urheilusta ja muustakin mistä nuoret miehet nyt yleensä puhuvat. Myös Kerkko kehuu asunto-oloja ja kertoo, että maajoukkueestakin tuttu Hugo Sundberg asuu samassa asuntolassa.

”Puolet meidän P18-joukkueesta tässä samassa asuntolassa ja siinä tulee hyvin tutuksi pelikavereiden kanssa. Talolla on myös jonkin verran yhteisiä tapahtumia ja ystäviä tulee myös muiden lajien edustajista. Tiskikonetta tosin ei ole omassa kämpässä, pitää vain tulla jotenkin toimeen.”

Pieniä pulmia toki arjessa on ollut ja Matias piti pienen paussin kovemmasta treenaamisesta kun polvessa todettiin pieni venähdys.

”No se on ollut oikeastaan ainut negatiivinen juttu. Jouduin olemaan puolitoista viikkoa huilissa ja pari treenipeliä jäi välistä. Onneksi polvi on nyt hyvin parantumassa ja olen pystynyt treenaamaan ja pelaamaan kunnolla”, kertoo Matias. Todisteena siitä onkin tehot 1+1 viime viikonlopun ottelusta Härnösand/Söråkenin edustusjoukkuetta vastaan.

Matias on tyytyväinen myös koulunkäyntiin:

”Myös ruotsin kieli on alkanut tarttumaan paljon paremmin ja se toki helpottaa sopeutumista.”

Kerkko puolestaan raportoi matkasta Jönköpingiin, josta piti käydä hankkimassa uudet luistimet:

”Loppukesästä hankittiin uudet CCM:n Rbz Platiniumit, mutta niiden kengät on jo nyt taittunut poikki molemmilta puolilta. Onneksi Jönköpingissä on tosi iso InterSport, josta sain uudet skritskut. Nyt pitää vain malttaa odottaa, että bandyterät tulee RamonEdgeltä pikaisesti tänne Ruotsiin, onneksi posti kulkee ainakin täällä tosi sujuvasti.”

Uudet Bauerit saavat toki olla vielä laatikossa, kun NIF:n P18-joukkue polkaisee käyntiin Svenska Cuppenin ensimmäisen kierroksen omassa kotihallissaan Stinsenillä … P18-ikäisten Cupin alkupelit ovat tulevana viikonloppuna ja lohkovoittajat pelaavat jatko- ja sijoituspelit 29.–30.10.

Myös Matiaksen polvi ehtii hyvin tulla täyteen pelikuntoon, kun Edsbynin urakka P20 Svenska Cuppeissa alkaa perjantaina 21.10. Bynin lohkossa pelaavat Villa Lidköping, Västerås ja Hammarby. Lohkopelit ovat pe-la 21.–22.10. ja ratkaisupeli sunnuntaina 23.10.

Olosuhteet kunnossa

Eipä tarvitse ihmetellä, miksi pojat viihtyvät jääpallon parissa naapurimaassa…

svenska-fonster-arena-ml

Edsbynin Svenska Fönster -areena on osoitus yhteisön voimasta Ruotsissa: kyseessä on ensimmäinen jääpallohalli, joka rakennettiin Ruotsiin, vuosi oli 2003. Edsbyn (n. 4000 asukasta) on Ovanåkerin kunnan (n. 11 500 as.) keskustaajama. Hallin yleisökapasiteetti on 4000. Ei ole vaikea arvata miksi…? (kuva: M. Lehtonen).

 

svenska-fonster-arena-2-ml

Edsbynin halli sisältä. Jää näyttäisi olevan loistokunnossa (kuva: M. Lehtonen).

 

stinsen-1

Nässjön Stinssen Areena on valmistunut vuonna 2012. Nässjössä on noin 30 000 asukasta. Yleisökapasiteetti Stinssenillä on jääpallo-otteluissa 1700 henkeä. Halli on hyvin samankaltainen kuin esimerkiksi Rättvikissä (10 700 as.) (kuva: K. Äikäs).

–Bandytoimitus