Veiterä avasi Rättvikin Kosa-Cupin tappiolla ja voitolla

Veiterä – IFK Rättvik 3–5 (2–4)
HIFK – Veiterä 0–1 (0–1)

Veiterän edustusmiehistö ottaa tuntumaa hyvävauhtisessa turnauksessa Ruotsin Rättvikissä. Hallissa pelattava turnaus on suomalaisjoukkueille ensimmäinen kerta tällä kaudella isolla jäällä. Turnauksessa otteluaika on 2 x 30 min.

Aamulla pelattu turnauksen avauspeli isäntäjoukkue Rättvikiä vastaan alkoi hyvin. Veiterä meni Niklas Valtasen maalilla 1–0-johtoon. Peli eteni vauhdikkaasti ensimmäisellä jaksolla ja kahdella Valtasen maalilla Veiterä piti pelin tasoissa. Ensimmäisen jakson lopulla Veiterällä oli hieman tummempi hetki ja kotijoukkue karkasi 4–2-johtoon.

Niklas Valtanen oli tehokkaana Veiterän avauspelissä isäntäjoukkue IFK Rättvikiä vastaan.

Toisella jaksolla Veiterään tälle kaudelle siirtynyt Tuomas Antikainen osui kerran ja isännät tekivät yhden ja vei siis voiton maalein 3–5. Veiterän tehopelaajana oli Matias Lehtonen, jolle merkittiin syöttöpisteet kaikkiin Veiterän maaleihin.

Pelin jälkeen Veiterä-luotsi Tero Nieminen raportoi seuraavaa:
– Puolustuspelaaminen oli lähtökohtiin nähden hyvää. Hyökkäyspelaamisessa oli odotetusti liikaa intoa ja liian pitkiä kuljetuksia.
– Parannettavaa erityisesti on vielä pelin rytmityksessä sekä pallon liikuttamisessa. Viime kauden saman turnauksen peleihin verrattuna pelaaminen oli kuitenkin valmiimpaa, Tero totesi tyytyväisenä.

Iltapelissä kaatui Helsingin Hifki

Kosa Cup 2022:ssa on mukana neljä suomalaisjoukkuetta: Veiterä ja HIFK (jotka ovat samassa alkulohkossa), JPS ja Akilles. Jyväskylä kaatoi päivällä Borlänge Bandyn 6–3 ja Akilles kaatui norjalaiselle Solbergille 2–7.

Iltapelissä hallinta oli Veiterällä. Ensimmäisellä puolikkaalla Veiterällä oli 5 kulmaa Hifkin yhtä vastaan. Bandygrytan-applikaation raportoinnissa huomasi, että helsinkiläisten nuori maalivahti Eelis Laitinen piti joukkuettaan pystyssä hyvillä torjunnoillaan. Pelin 25. minuutilla Hifkin lappeenrantalaislähtöinne Riku Laibert joutui kampituksesta jäähylle. Paine oli kova punapaitojen päädyssä.

Veiterä Paavo Huuhtanen joutui huitomisesta jäähylle aivan ensimmäisen jakson lopulla ja puntit tasoittuivat.

Laibertin jäähyn päätymisen hetkellä Veiterän joukkueen kapteeni Ere Verhelä vei Veiterän 1–0-johtoon ja takasi näin lappeenrantalaisille taukojohdon. Syöttäjänä taas, kukas muukaan kuin Matias Lehtonen.

Toisella puolikkaalla hyvä meno jatkui: Veiterä sai kulmureita, mutta ei niistä ei saatu maaleja. Kaikkiaan Veiterä pääsi kokeilemaan kulmurista 9 kertaa – Hifkin yhtä vastaan. Bandygrytan-äppin raportoinnissa HIFK sai ainoan laukaisunsa Veiterän maalia kohden juuri tuosta kulmurista, mutta Veiterän nuori maalivahti Lauri Weiland torjui.

Lopulta Veiterän kovasta painostuksesta huolimatta peli päättyi jääpallossa harvinaisiin jalkapallolukemiin 1–0 Veiterälle. Hifkin hahmona oli eittämättä maalivahti Eelis Laitinen. Veiterän peliä kuvasi huolimattomuus viimeistelyssä ja kaikkiaan yhdeksästä kulmurista olisi 1–2 maalia pitänyt iskeä verkon perukoille.

Veiterän ja Hifkin välisestä pelistä päävalmentaja Tero Nieminen totesi seuraavaa:

– Olihan meillä paljon paikkoja, läpiajoja ja kaikenlaisia maalitilanteita. Nyt oli vähän huonoa tuuriakin, että maaleja ei syntynyt tämän enempää.
– Pelillisesti parannettiin toiselle jaksolle. Ja parannettiin myös ensimmäisestä pelistä. Pallollinen peli oli hyvää ja ajoittain peli näytti samalta kuin viime vuonna parhaimmillaan.

Kokeneen valmentajan silmiin osui erityisesti pallollisen vastuun jakaminen ja syöttöpeli näyttivät hyvältä:
– Pelaajien väliset etäisyydet oli hyvät. Pallo liikkui hyvin ukolta toiselle ja samalla säästettiin energiaa turnauksen seuraaviin peleihin.
– Pallo liikkui hyvin ja tempo pysyi hyvänä pelin loppuun saakka. Jatkossa pitää olla huolellisempi maalipaikoissa ja toimittaa pallo puiden sisään, pohdiskeli Nieminen.

Veiterän maalintekijä HIFK-pelissä, harvemmin kuvissa ja haastattelussa nähty Ere Verhelä. Hän kantaa tällä kaudella kapteenin nauhaa.

Veiterän nuoret hyvin esillä

Veiterällä on Rättvikin leirillä mukana nuorisokaartia, joista Veeti Hyvärinen (18 v.) on istutettu puolustajaksi. Hyvää kehityskaarta kulkeva Matias Horppila (17 v.) ja vuonna 2008 syntynyt, 14-vuotias ja 187 cm korkea Paavo Simpura ovat Veiterän tulevaisuuden nimiä – yhdessä maalivahti Lauri Weilandin kanssa.

Valkka Nieminen on tyytyväinen poikien otteisiin:
– Kyllä ollaan hyvällä tiellä. Veetillä oli tänään hyviä ja rohkeita nousuja. Pelaaminen Mölli Laibertin rinnalla on opettavaa ja meillä on täällä hyvä pakkikalusto, jolla pallo pysyy lavassa.
– Matias Horppilalla riittää vauhtia ja pelisilmää ja Paavon otteet ovat hyvinkin reippaita.
– Näissä peleissä ja ympyröissä pojat ovat osoittaneet kovaa motivaatioita ja oikeastaan koko syksyn ajan heillä on ollut hyvä syke edustuksen harjoituksissa, Tero toteaa nuorisokaartista.

Illan tulos takaa sen, että huomisessa Hövik-pelissä on panosta.
– Haluamme parhaaksi lohkokakkoseksi ja huomenna pitää pistää palloa reppuun. Meille kaikki kilpailutapahtumat ovat tavoitteellisia ja haemme tulosta, sanoo Tero Nieminen päättäväisesti.

Veiterän pelit jatkuvat siis lauantaina norjalaista Hövikiä vastaan lauantaina klo 16 (Suomen aikaa). Peliä on kätevä seurata Bandygrytan-applikaation tai -sivuston tai Elitrapport-verkkosivun kautta.

Rättvikin Kosa Cup 2022 -turnauksen ohjelma ja tulospalvelu on täällä.

Palataanpa raportointiin huomisen iltapäivän aikana…

–Bandytoimitus
Kuvat: joujo Hartsa Peuhkuri