Jääpalloilijoille huomiota Etelä-Karjalan urheilugaalassa

Jääpallo nousi hienosti esille EKLU:n (Etelä-Karjalan liikunta ja urheilu ry:n) urheilugaalassa. Veiterän vankkumattoman taustavaikuttaja Leo Segerman sekä takavuosien jääpallotaituri sekä jalkapallomies Rauno Ruotsalainen nostettiin maakunnan urheilulegendojen pariin.

Rauno ”Ranu” Ruotsalainen pelasi omana aikanaan, 1960-luvun alussa kaikkiaan 7 A-maaottelua ja 3 B-maaottelua. Jääpallossa Ranu edusti Veiterän (1962–65) lisäksi LrPT:ta (Lpr:n Pallo Toverit) ja LaPaa, Lappeenrannan Palloa. Ranu on toki tunnettu myös vihreä veran mestarina, ja hän on tehnyt pitkän rupeaman jalkapallovalmennuksessa niin Lappeenrannassa kuin muuallakin Kaakkois-Suomessa. Raunolla oli iso vaikutus siihen, että Tanhuantien ja Voisalmen pojat kiinnostuivat jääpallosta ja monet heistä ovat saaneet siitä elinikäisen harrastuksen ja kaveripiirin.

Rauno Ruotsalainen ja 1960-luvun peliajoille tyylikäs lippalakki (lähde: bandyliiga.fi).

 

Leo ”Leksa” Segerman pelasi pitkän uran niin kotimassa kuin Ruotsissa. Maaotteluita Leksalla on vyöllään 184 kappaletta. Peliura miesten sarjoissa alkoi jo 14-vuotiaana vuonna 1972 ja on kulkenut LaPa:n, Akilleksen kautta Veiterään, jossa saavutti SM-kultaa vuonna 1980. Peliura Ruotsissa sujui Vetlanda BK:ssa ja IFK Kungälvissa. SM-sarjapelejä Leksalle kertyi miltei 200 kappaletta, jossa iski 269 maalia. Sittemmin Segerman toimi pitkään jääpalloliiton sekä kansainvälisen jääpalloliiton luottamustehtävissä. Jääpallon kunniagalleriaan hänet on valittu numerolla 19.

Leo Segerman (kuva: Veiterä/Facebook).

Nykyisin nämä urheiluaktivistit ovat kiinteä osa lappeenrantalaista kaupunkimaisemaa: Ranun voi nähdä pistelevän terävällä sauvakävelylenkillä keskikaupungin jalankulkuväylillä ja Leksan tapaa siellä missä tapahtuu: jääpallo-otteluissa ja urheilu- ja pelaajatapahtumissa sekä lajin taustavaikuttajana erilaisissa kehityshankkeissa.

Veiterä ry onnittelee lämpimästi jääpallon urheilulegendoja!

(Lähteet: Jääpallokirja 2020, www.bandyliiga.fi)

*  *  *