Matti J. Rautio, 1930–2023

Sivellin on kirvonnut kädestä, kynät ovat jääneet telineeseen. Kuvataitelija, taideopettaja Matti Rautio on poissa.

Kansainvälisesti tunnustettu, Viipurissa vuonna 1930 syntynyt monipuolinen kuvataiteilija liittyy Veiterän historiaan hyvin kiinteästi: seura oli perustettu vuonna 1950, ja vuonna 1953 Veiterä järjesti suunnittelukilpailun seuran merkistä, logosta. Sen voitti, silloin vielä taideopiskelija Matti J. Rautio.

Toisen maailmansodan jälkeen Raution suvun kotipaikka löytyi Savitaipaleelta. Matti ja Liisa (os. Lamminpää) Raution perhe kasvoi viidellä lapsella vuosina 1958–67.

Matti Rautio vaikutti eteläkarjalaiseen taidemaailmaan mm. Art Paimensaaren perustajana (yhdessä isänsä, taidemaalari Väinö Raution kanssa) ja isäntänä 1970-luvulta lähtien. Myös aktiivinen yhdistystoiminta ja näyttelytoiminta oli hänelle tuttua. Ulkomailla näyttelyitä kertyi 1960-luvun lopulta lähtien – Italiassa, Espanjassa, Ranskassa, Ruotsissa. Viipurin taiteilijaseuran kunniajäsenyys Rautiolle myönnettiin vuonna 2010.

40-vuotias kuvataiteilija löytää inspiraation esittävyyden ja abstraktin muotokielen välimaastosta (kuva: J. Raution kotialbumi).

Lappeenrannassa Lyskaa, eli Lyseon lukiota käyneet nuoret pääsivät tutustumaan kuvataiteen maailmaan Raution opastamana. Lyseon lukion lehtorina Rautio toimi 1958–1989. Hänet muistetaan miellyttävänä ja monipuolisena opettajana, jolla oli silmää nuorten maailmalle ja ajattelulle.

Veiterä-logo on todellakin Matti Raution voittaman suunnittelukilpailun tulos. Merkki kuvastaa liikettä, dynamiikkaa, peliä. Seuran perusvärit, karjalaiset musta ja punainen, nousevat lajihistorian perinteestä ja Viipurista. Logo on pysynyt vuosikymmeneen samana ja miksei näin olisi jatkossakin? Seuran nimi ja logo on laajalti tunnettu lajin parissa niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

 

Päivää vaille 93-vuotias Matti Rautio ja uralleen ominainen sekatekniikalla valmistettu, väriä ja tässä tapauksessa taitavaa puun käsittelyä sisältävä työ ”Kesäyön pimennys” (2004, om. Mikko Lamminpää). Maalaus on tuokiokuva 11.8.1999 tapahtuneesta auringonpimennyksestä, joka pilvisyydestä johtuen näkyi Kuolimolla vain lyhyen hetken – mutta se jäi taitelijan muistiin (kuva: J. Raution kotialbumi).

Veiterä kunnioittaa seuran tunnuksen suunnittelemaa Matti J. Raution muistoa.

 

Veiterämedia, kulttuuritoimitus

 

*  *  *