Veiterä/Pasa on P17 Suomen mestari

VeiPa – Narukerä 6–2 (1–0)

Veiterä/Pasa keski ennakkosuosikin paineet ja nappasi lopulta selvin numeroin P17-ikäluokan Suomen mestaruuden. Voiton avaimet löytyivät kärsivällisestä pelistä ja tiiviistä joukkuepuolustamisesta.

Finaalipelissä oli vastakkain kaksi melkoisen erilaista joukkuetta: kotijoukkue VeiPan pelaajat ovat olleet yhdessä varsin pitkään ja yhteistä taustaa YJ-joukkueesta on jo parin vuoden takaa. Lisäksi pari muualta tullutta pelaajaa ovat vahvistaneet muutenkin vahvaa ryhmää. Narukerä puolestaan perusti pelinsä pitkälti muutaman supertaitavan pelaajan yksilöosaamiseen, jotka parhaimmillaan pystyvät ratkomaan pelejä itse.

Finaalipeli osoitti, että P17-ikäluokassa vaaditaan joukkueelta tasaisuutta ja ratkaisijoita laajalla rintamalla. Lisäksi erinomainen maalivahtipeli, jota tänään Jere Oravuo esitti VeiPan maalilla, on ehdoton edellytys menestykselle.

Ottelu aloitettiin vartin odottelun jälkeen. Näin haluttiin varmistua siitä, että Kisapuiston jää varmasti kestää finaalipelin rasituksen. Tämä ratkaisu oli oikea. Näin päästiin pelaamaan verrattain hyvällä jäällä, eikä päivän auringon porotuksessa muutamin kohdin puhjettu jää aiheuttanut ongelmia.

Molemmat joukkueet pelasivat hyvin tarkkaa peliä. Narukerän Joona Rajala pääsi kokeilemaan Jere Oravuon reaktioita noin reilun kymmenen minuutin kohdalla: Jeren hieno torjunta tylsistytti Narukerän jatkotilanteessa ja näin säästyttiin takaiskulta heti pelin alussa.

Ensimmäistä maalia saatiin odottaa 38. minuutille asti: Kalle Pesonen pääsi puolittain läpi, Kerä-veskari Santeri Rantanen torjui pallon pelattavaksi ja Tuukka Loikkanen siirsi pallon reppuun. 1–0-numeroissa mentiin viettämään taukoa.

Näin Tuukka kertoi pelin jälkeen tunnelmistaan:

 

Vajaan tunnin kohdalla (51. min) Riku Ikävalko sai pallon kaaren sisällä Ville Hämäläiseltä ja teki 2–0-osuman. Vain kuusi minuuttia tästä, niin Paavo Huuhtanen oli terävänä paluupallossa ja vippasi VeiPan jo 3–0-johtoon.

Paavo Huuhtanen, #8, nousi finaalin ratkaisijapelaajaksi, kun hän onnistui toistamiseen 64. minuutin kohdalla ja vei VeiPan jo ratkaisevan tuntuiseen 4–0-johtoon. Upea suoritus Paavolta finaalissa!

Tästä mentiin kolme minuuttia eteenpäin, niin Tuukka Loikkanen osui toistamiseen, tällä kerralla tyypillisellä maalilla: pallon riisto, nopea kääntö kohti vastustajan maalia ja tarkka sijoitus ohi maalivahdin.

Narukerän peli kärsi hieman siitä, että avainpelaajat Allu Sävelä ja Paaki Hyvönen joutuivat istumaan kymppejä sopimattomasta käytöksestä. Tämä kieltämättä näkyi Kerän pelissä ja he eivät saaneet omaa pallollista peliä uomiinsa oikein missään vaiheessa. Viikolopun ratkaisupelit ovat rankka rypistys ja väsymys väistämättä näkyi nuorten otteissa. Ottelun päätuomari Ilkka ”Sheriffi” Vainikka piti nuoret ojennuksessa ja herran nuhteessa koko pelin ajan.

Tähän tapaan Veipan valmentaja Jarmo Kyllönen kertoi ottelusta ja Narukerän antamasta vastuksesta finaalissa:

Narukerä avasi maalitilinsä 77. minuutilla kun Aleksi Sävelä väänsi väellä ja voimalla kohti VeiPan maalia ja nosti pallon maaliin. Kolmen minuutin kuluttua Joona Rajala isku numeroiksi 5–2 nuoren Atte Perkauksen syötöstä. Hetkellisesti Narukerä oli pelissä mukana.

Veipa kuitenkin ryhdistäytyi ja nosti puolustustaan ylemmäs ja kun kaksi varsinaista ja kaksi lisäaikaminuuttia oli jäljellä, niin Loikkanen teki illan kolmannen maalinsa ja sinetöi loppunumeroiksi 6-2. Sitten odoteltiin vihellystä ja vihdoin saatiin mestaruusjuhlat käyntiin.

Otteluraadin Esko Heltola ja Jaakko Viuhko seurasivat peliä silmä tarkkana ja kokeneiden jääpallomiesten näkemyksiin oli helppo yhtyä: Narukerän parhaana palkittiin Joona Rajala ja VeiPan paras oli oikeutetusti Tuukka Loikkanen.

Veiterän edustusjoukkueen kapteeni Jannen Hauskan ojentama voittopokaali nousi VeiPa-kippari Topi Pesosen käsissä ylimmäs ja ämyristä möyrysi Queen: We are the Champions…

Kun riehakkain voitonriemu oli tasaantunut, niin haastatteluun saapui aina rauhallinen ja maltillisia lausuntoja jakeleva Jouni Huuhtanen (jolla on viime vuodelta tietenkin P15 kultaa…):

 

Kuvamaistiaisia Heini Erosen kamerasta

Harrastevalokuvaaja Heini Eronen oli kuvaamassa ottelutapahtumia ja tässä on muutama maistiainen Heinin kameran etsimen läpi katsottuna. Erinomaisia otoksia sunnuntain finaalista ja jälki tunnelmista:

fin5 - Kalle taistelee Sheriffi tarkkailee

VeiPan Kalle Pesonen kovassa Kerä-prässissä. Päätuomari Vainikka seuraa silmä tarkkana onko syytä vislata…

 

fin4 - Tuke ja Paaki

Kuvassa todennäköisesti kaksi P17-ikäluokan kirkkainta tähteä: Tuukka Loikkanen (#3) ja Jaakko Hyvönen (#5) taistelivat periksiantamatta. Nyt kyllä pallo taisi karata molempien ulottumattomiin…

 

fin2 - mitskut

VeiPan nuoret pokkasivat mitalit ryhdikkäästi, vasemmalta Samuli Sakko, Ville Hämäläinen, Paavo Huuhtanen, Riku Ikävalko, Kerkko Äikäs (juuri vuorossa), Niklas Karhu, Justus Pelo… Veiterän edari-kippari Janne Hauskan ”adjutantteina” Esko Heltola ja Jaakko Viuhko.

 

fin3 - Jere ja muiden riemua

Valokuvaaja Heini Eronen on osunut juuri oikeaan kohtaan: Jere Oravuon kasvoilta näkee mistä on kyse: Suomen mestaruus!

 

fin1 - Leitsi

VeiPan ”nuoriso-osastoon” kuuluva Ville Leinonen ihastelee saavutusta ja samalla lähtevät terveiset Suonenjoelle Kummisetä-Matille, joka tuki turnausta ja kannusti eteläkarjalaisnuoria hyvään suoritukseen.

 

P17 Suomen mestarit 2016

Veipan mestarijoukkueessa pelasivat: maalivahdit Jere Oravuo ja Rasmus Turunen; kenttäpelaajat: Niklas Karhu, Tuukka Loikkanen, Topi Pesonen ”C”, Samuli Sakko, Anna Tiippana, Ville Hämäläinen, Paavo Huuhtanen, Niklas Kiiski, Kerkko Äikäs, Kalle Pesonen, Justus Pelo, Petra Verhelä, Topi Räty, Jaakko Kyllönen, Riku Ikävalko ja Ville Leinonen.

Mainittakoon, että VeiPan Petu Verhelä voitti sunnuntaina tuplakultaa: muutamaan tuntia aiemmin Petu oli voittamassa naisten SM-kullan WiSu:ien riveissä. Maininnan ansaitsee myös Samuli Sakko, jolle pujoteltiin pari viikkoa aiemmin SM-kultamitali P21-sarjan mestarina, Botnian riveistä.

WP 35 vei pronssit Savoon

Aamun ottelussa Varkauden WP 35 vei pronssimitalit Savoon voittaen JPS:n numeroin 7-3 (4-1). Ottelun hahmot Varkauden puolelta olivat Sakke Herranen (4 maalia) ja Juho Holopainen (3 maalia) sekä oivallisesti torjunut ja peliä avannut maalivahti Joonas Kankkunen (2 syöttöpistettä). JPS:n parhaaksi arvioitiin otteluraadin mielestä Saku Hämäläinen (kolme maalia). JPS:n pelisuunnitelma koki kovia, kun ottelun alkupuolella jyväskyläläisten pelintekijä Miiro Linjala loukkaantui hieman epäselvässä vaparitilanteessa.

Tästä pronssipelin ottelupöytäkirjaan

 

Veiteräväki onnittelee mestareita ja toivottaa mitalisteille niin Poriin kuin Varkauteenkin, mukavaa kevään jatkoa!

–Bandytoimitus